Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Primirea sacramentului Mirului

Costumele populare românești, cântecele frumos intonate, prospețimea și mirosul florilor, prezența episcopului și a preoților de la altar, biserica plină de credincioși, doritori de a-l primi pe Mângâietorul, au fost doar câteva semne minunate ale lucrării și prezenței Duhului Sfânt între noi. Toate acestea au fost pregătite deoarece, duminică, 1 iunie 2014, chiar de Ziua Copilului, opt adolescenți din comunitatea catolică românească din Ladispoli au primit sacramentul maturității creștine: sfântul Mir.

După aproape un an de pregătire și după ce și-au manifestat dorința lor interioară de a fi creștini și de a-l mărturisești pe Isus Cristos, a sosit timpul și pentru acești patru băieți și patru fete să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile lui, exprimându-și prin acest moment dorința de a fi adulți în credință.

După primirea și întâmpinarea PS Aurel Percă, în fața bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" din localitate, așa cum se obișnuiește la noi acasă, cu pâine și sare și un buchet de flori, Preasfințitul ne-a binecuvântat cu sfânta cruce și ne-a stropit cu apă sfințită.

Celebrarea solemnă de la ora 9.30, prezidată de PS Percă, a început cu procesiunea de la sacristie. La Liturghie au concelebrat pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități, pr. Isidor Iacovici, pr. Adrian Blăjuță și pr. Claudiu Iștoc; timp în care pr. Mihai Afrențoaiei a stat la spovezi.

Imediat după începerea sfintei Liturghii a urmat un salut de bun venit rostit de unul din tații candidaților la Mir, salut urmat de o poezie rostită de un adolescent ce urma să primească sacramentul Mirului.

Lecturile, psalmul, rugăciunea credincioșilor și ofertoriul au fost pregătite și prezentate de cei care urmau să primească sacramentul Mirului.

După dialogul paroh - episcop - candidații la sfântul Mir, moment în care episcopul s-a asigurat că aceștia sunt pregătiți să primească acest mare sacrament, a urmat predica Preasfințitului Aurel. Deoarece în Italia în această duminică s-a celebrat Înălțarea Domnului la cer, în cuvântul de învățătură PS Percă, folosindu-se de minunatul exemplu al fericitului episcop martir Anton Durcovici, ne-a reamintit tuturor că toți trebuie să ajungem în cer, acolo unde deja sfinții și îngerii se bucură de slava lui Dumnezeu. Apoi, adresându-se în special celor care urmau să primească sacramentul Mirului, ne-a vorbit despre Duhul Sfânt, folosindu-se și de răspunsul pe care îl dădeau aceștia.

După mărturisirea de credință, moment în care cei sărbătoriți țineau o lumânare aprinsă în mână, a urmat rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt și administrarea sacramentului Mirului, moment în care cei miruiți au fost aduși în fața episcopului de nașii lor, iar parohul comunității i-a prezentat episcopului pe toți aceștia, rostindu-le numele.

Mulțumirile făcute la sfârșitul celebrării, de una dintre mamele celor miruiți, au fost adresate în primul rând episcopului Aurel Percă, părintelui Adrian și preoților de la altar, corului, familiilor celor miruiți și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei zile pline de har și Duhul Sfânt. Mulțumirile s-au adresat și pr. Augustin Bărbuț care a ajutat vineri seara la spovezi, dar și comunității italiene care ne primește în această minunată biserică.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi specială, trimițându-ni-l pe Duhul Sfânt, care să fie mereu cu noi și să ne facă să gândim, să simțim, să iubim și să acționăm creștinește.

Maria Bitiușcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Ladispoli: Primirea sacramentului Mirului


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat