Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Prima sfântă Împărtășanie la Grotte Celoni

După o pregătire îndelungată de opt luni - duminică de duminică înainte de sfânta Liturghie - 34 de copii au primit, la 1 iunie 2014, prima sfântă Împărtășanie, la Roma, Grotte Celoni. Într-o atmosferă de mare sărbătoare, cu biserica arhiplină, însoțit de trei preoți și de neobositul paroh al românilor catolici de la Roma, Isidor Iacovici, Preasfințitul Aurel Percă a administrat sacramentul Euharistiei acestor copii, pe fața cărora strălucea bucuria întâlnirii cu Mântuitorul Isus.

Care dintre copiii creștini nu și-ar dori un dar atât de minunat tocmai de Ziua Copilului! Cu siguranță, acest eveniment va fi de neuitat pentru ei, memoria fiindu-le ajutată și de mijloacele de comunicație socială, a cărei zi mondială o celebrăm tot în această zi. Pozele și filmele făcute cu această ocazie, publicate de către părinții copiilor tocmai prin aceste mijloace de comunicație, vor înlesni amintirea evenimentului peste veacuri.

Acești 34 de copii de acum, ce vor deveni tinerii și adulții de mâine, pe lângă imaginile respective, își vor aduce aminte și de cuvântul de învățătură ținut de Preasfințitul Aurel, în care a subliniat rolul hranei sufletești a sfintei Împărtășanii. Exemplul prin care preasfințitul a evidențiat acest aspect este cel al fericitului Anton Durcovici, care, în închisoare fiind, abandonat în celula singurătății morții, striga: "Mor de foame și de sete". Era vorba despre foamea și setea trupească, nu și de cea sufletească, deoarece fericitul se hrănise cu sfânta taină a Împărtășaniei în timpul celebrării pe care tocmai o săvârșise în acea celulă, cu o bucățică de pâine și cu puțin vin pe care le primise în ascuns. Acea Împărtășanie din celula morții avea să hrănească nu doar sufletul fericitului, ci, prin el, pe al multora dintre noi astăzi și de-a lungul timpurilor, meditând la exemplul pe care el ni l-a lăsat.

Un al doilea aspect al Euharistiei a fost evidențiat în repetate rânduri în timpul celebrării: este vorba despre aducerea de mulțumire, așa cum ne învață etimologia acestui sacrament. Fetița Ioana Solomon, care a mulțumit în numele celor 34 de copii, a subliniat tocmai acest aspect, începând prin a-i mulțumi lui Isus venit în sufletele lor, amintind apoi pe catehista Adriana Solomon și pe sora Ingrid care i-au pregătit pentru acest moment. Bineînțeles că mulțumirile s-au îndreptat către Preasfințitul Aurel, către parohul comunității, Isidor Iacovici, precum și către ceilalți preoți prezenți la celebrare sau la scaunul de spovadă: Claudiu Iștoc și Adrian Blăjuță, ce l-au însoțit pe Preasfințitul Aurel cu ocazia acestei sărbători, precum și Mihai Afrențoae, ajutorul părintelui paroh în acest an pentru parohia amintită. Din actul de mulțumire nu putea lipsi atenția față de părinții copiilor, care i-au educat încă din primele momente ale vieții în credința creștină, aducându-i la Biserică, însemnându-i cu sfânta cruce și dându-le exemplu de o astfel de trăire.

Atmosfera de sărbătoare a continuat după sfânta Liturghie în diferite locuri ale Romei, unde familiile s-au adunat cu rudele și prietenii, pentru a-i sărbători pe copii, după cum este tradiția la români.

Pr. Mihai Afrențoae

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Roma: Prima sfântă Împărtășanie la Grotte Celoni


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat