Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna iunie 2014

"Cugetați la cele de sus și nu la cele de pe pământ, căci voi ați murit și viața voastră este ascunsă împreună cu Cristos în Dumnezeu (Col 3,2)". Nu sunt cuvinte care să poată sintetiza mai bine mesajul pe care noul număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 6 (294) iunie 2014 - dorește să-l transmită cititorilor. Lumina fiecărui creștin este Cristos, înălțat la cer, lumină ținută aprinsă de Duhul Sfânt, mângâietorul promis de veacuri, prin exemplele grăitoare ale sfinților, imagini vii ale lui mântuitorului. Noul număr al revistei este o adevărată rugăciune de laudă și de recunoștință adusă lui Dumnezeu, care prin harul Duhului, a luminat, cu mărturia și exemplul fericitului Anton Durcovici, inima, dornică de sfințenie, a fiecărui creștin.

Revista se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, intitulată "Cinstirea episcopului Anton Durcovici, martir", în care actualul păstor al Diecezei de Iași, îndeamnă pe fiecare creștin să aducă un gând de recunoștință bunului Dumnezeu pentru marele dar al beatificării episcopului martir Anton Durcovici. El afirmă: "Așezat de către Sfântul Părinte pe candelabrul Bisericii noastre locale, fericitul Anton rămâne o flacără vie și o stea călăuzitoare pe cerul patriei, precum și pe drumul vieții noastre de credință și de slujire. (...) Suntem plini de bucurie că pe cerul Bisericii noastre s-a aprins și avem acum o nouă stea, o nouă și vie lumină, un nou și puternic învățător și ocrotitor". În acest sens, Preasfințitul Petru Gherghel a reamintit că ziua sărbătoririi fericitului Anton Durcovici va fi 10 decembrie și a dispus ca fiecare zi de joi, ziua Sfintei Preoții și a Sfintei Euharistii, să se dedice fericitului Anton Durcovici. A încheiat spunând: "Știind că numai acel popor este fericit, care-l are pe Dumnezeu ca Domn, vă invităm să vă îndreptați cu toată dragostea și mândria spre fericitul martir episcop Anton".

Cum era și de așteptat, noul număr al revistei, dedică numeroase pagini cu privire la evenimentul beatificării. Astfel, părintele Cornel Cadar semnează articolul "Anton Durcovici a fost beatificat", unde ni se schițează un tablou amplu al Liturghiei de beatificare care a avut loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.

Părintele Adrian Blăjuță, în articolul "Mulțumire pentru darul beatificării", trasează în linii mari evenimentele care au avut loc în preajma beatificării: sfințirea memorialului dedicat fericitului Anton Durcovici (11 mai), privegherea de rugăciune din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (16 mai), dezvelirea și binecuvântarea bustului noului fericit, care a avut loc în curtea catedralei din Iași (17 mai), concertul omagial al corului "Juvenes Ecclesiae" (17 mai), toate culminând cu sfânta Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării care a avut loc duminică, 18 mai 2014, în catedrala ieșeană.

Părintele Anton Bișoc, elev al fericitului Anton Durcovici, în articolul "Am fost la școala unui sfânt", continuă să descrie evlavia și credința pe care i le inspira profesorul său.

Revista ne propune în continuare un interviu cu cardinalul Angelo Amato, reprezentantul papei la Liturghia de beatificare, dialog realizat de Laura Chirilă, din echipa Radio Maria prezentă în Iași la sărbătoarea beatificării.

"Voluntari la beatificare" este titlul articolului semnat de Alexandru-Eusebiu Cadar, în care ni se prezintă activitatea de slujire a tinerilor care au ajutat la buna desfășurare a marelui eveniment.

Noul număr al revistei tratează în articolul "Vizita papei în Țara Sfântă", semnat de părintele Adrian Blăjuță, despre vizita papei în Țara Sfântă, care a avut loc în perioada 24-26 mai 2014.

Episodul XVI al serialului "Din istoria revistei", consemnat de părintele Cornel Cadar, ni-l prezintă pe părintele Dumitru Herghelegiu, director al revistei între anii 1941-1942, și tot părintele Cornel Cadar semnează articolul "Ce s-a realizat în ultimul an?" care conține date statistice privitoare la activitatea mijloacelor de comunicare socială din Dieceza de Iași.

Părintele Iosif Dorcu continuă în rubrica "Sanctuare" cu prezentarea unui renumit sanctuar de la Montligeon (Franța).

Părintele Felix Roca susține rubrica dedicată tinerilor cu un articol intitulat "Pâinea inimii" cu referire la cea de-a treia fericire evanghelică: "Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate pentru că ei se vor sătura (Mt 5,6).

În cadrul rubricii "Misiuni" ne este prezentat articolul "Copilul, un dar al lui Dumnezeu" unde părintele Florin Petru Sescu poartă un dialog cu părintele Eugen Blaj, misionar în Kenya, despre problemele cu care se confruntă copiii în țara africană unde el își desfășoară misiunea.

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Cum să fie bine oare" de părintele Felician Tiba în cadrul rubricii "Pentru Familii", "Căutați cele de sus", de pr. prof. dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian"; "Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale" și "Icoana de la Cacica, binecuvântată de papa Francisc" din cadrul rubricii "E bine de știut"; "Trandafirii roșii și cei albi", istorioară morală de Cristofor von Schmidt și "Cu Isus sunt fericit" (cu privire la Sărbătoarea Copiilor, care va avea loc la 7 iunie 2014 la Valea Mare) în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Victorii și înfrângeri" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Curier juridic" din cadrul rubricii " Legea și dreptul tău", de avocata Mihaela Ciobanu.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de părintele Emanuel Imbrea.

Revista este bogat ilustrată cu fotografii, pe copertă fiind o poză de la evenimentul beatificării însoțită de câteva cuvinte din predica ținută de cardinalul Angelo Amato la ceremonia beatificării.

Primindu-l în sufletele noastre pe Duhul Sfânt, pe care Cristos la înălțarea sa la cer a făgăduit că ni-l va trimite, lăsându-ne luminați de harul său, fiecare dintre noi este chemat la contemplarea Adevărului veșnic, după exemplul fericitului Anton Durcovici, piatră vie a Duhului Sfânt. Vă invităm cu drag la lectura acestui nou număr al revistei, căci niciodată nu este în zadar efortul de a urca pe munții adevărului și ai sfințeniei.

Fericite Anton Durcovici, mijlocește pentru noi!

Andrei Stolnicu

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat