Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Din Lleida la Lourdes, cu fericitul Anton Durcovici

Sâmbătă, 17 mai 2014, în timp ce la Iași începea Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, 100 de credincioși din Lleida ne-am urcat în autocare, invocând ocrotirea proaspătului intrat în constelația fericiților pentru a fi alături de noi în pelerinajul la Lourdes. Nu un pelerinaj oarecare, ci unul încărcat de emoție și de așteptare, căci șapte copii din comunitate s-au pregătit, de ceva timp încoace, să-l primească în suflet pe Isus pentru prima dată în viața lor, nu oriunde, ci sub mantia sfintei Fecioare de la Lourdes. Pe tot parcursul călătoriei ne-am rugat și am cântat, pentru ca, așa cum ne-a îndemnat părintele Adrian înainte de a pleca la drum, să ne pregătim sufletele pentru prezența palpabilă a divinului de la Lourdes.

Prima oprire importantă am făcut-o la Toulouse, unde, odată cu vizitarea bisericii unde slujește părintele român Laurențiu, copiii au făcut și prima spovadă, alături de părinții și de prietenii care i-au însoțit.

Seara am ajuns la locul destinației noastre: Lourdes. Este de prisos să vorbim despre atmosfera de liniște și de pace care te cuprinde când ajungi acolo, de mulțimea de oameni care inundă străzile în căutarea unor momente de intimă întâlnire cu Dumnezeu prin Maica Preasfântă.

Duminică, 18 mai, alături de alți credincioși români veniți cu mașinile personale din Lleida sau din Zaragoza, am participat la Liturghia în limba română în cadrul căreia s-a celebrat și prima sfântă Împărtășanie pentru cei șapte copii. Imposibil să nu te lași cuprins de emoție, imposibil să nu te lași ridicat către cer de către cântările solemne, de către cuvintele pline de înțelepciune ale părintelui predicator. Momente de reală și autentică trăire interioară pentru majoritatea celor care se aflau în biserică. Imediat după terminarea sfintei Liturghii, am ieșit cu toții în procesiune către grotă, pentru a-i pune cu drag o floare Mamei noastre la locul în care a binevoit să se arate unei persoane umile, precum Bernadeta.

După-amiază am celebrat și Calea sfintei cruci, după care, încet-încet, ne-am pregătit să ne întoarcem către casele noastre. Nu înainte de a-i mulțumi Sfintei Fecioare pentru toate clipele înălțătoare pe care le-am trăit la Lourdes, pentru imensul privilegiu pe care l-au avut copiii noștri, acela de a-l primi pe Isus, pentru întâia oară, într-un loc atât de special.

Nu ne rămâne decât să încredințăm comunitatea, familia noastră grijii de mamă a Preasfintei Fecioare, precum și fericitului Anton Durcovici, ca, sub ocrotirea lor, să fim tot mai buni, mai generoși, mai capabili de a depăși cu integritate toate piedicile din calea către sfințenie.

Mulțumiri speciale tuturor acelora care au făcut posibilă această experiență minunată: preoților franciscani de la Lourdes - Cristian și Iulian, seminaristului Daniel și părintelui Mihai Percă, părintelui Laurențiu de la Toulouse și, nu în ultimul rând, părintelui Adrian Burcă și binefăcătorilor care au contribuit la susținerea acestui pelerinaj.

Sfântă Fecioară Neprihănită, roagă-te pentru noi!

Fericite Anton Durcovici, care ne-ai îndemnat la încredere și curaj
pentru că "fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul",
roagă-te pentru noi!

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-18 mai: Din Lleida la Lourdes, cu fericitul Anton Durcovici


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat