Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curs festiv al promoției 2014 a Facultății de Teologie Romano-Catolică

Vineri, 16 mai 2014, a avut loc în clădirea Școlilor doctorale, strada Lăpușneanu, cursul festiv al promoției 2014, teologie-asistență socială, din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

În urmă cu aproximativ trei ani, 14 studenți pășeau pentru prima dată, vizibil emoționați, pragul Facultății de Teologie Romano-Catolică. Eram entuziasmați, plini de vigoarea tinereții, dornici să legăm prietenii și să descoperim sensul vieții. Eram o mică familie care savuram împreună fiecare moment al studenției. Iar acum, cu nostalgia acelor vremuri, dar cu speranță în viitor, iată-ne ajunși într-o zi minunată și unică în viețile noastre de studenți, și anume la momentul absolvirii Facultății de Teologie Romano-Catolică, specializarea teologie - asistență socială.

Cursul festiv a debutat cu un moment solemn, intonarea imnului internațional al absolvenților, Gaudeamus igitur, de către studenții absolvenți, profesori, preoți, părinți și prieteni. Apoi, părintele decan Emil Dumea, ținând cont de faptul că urmează să luăm viața în propriile mâini, ne-a împărtășit câteva cuvinte de încurajare, îndemnându-ne să nu ne oprim aici, ci să continuăm să parcurgem itinerariul formării noastre educaționale și profesionale.

În continuare, responsabilul nostru de an, părintele Fabian Doboș, ne-a ținut un ultim curs, despre apariția catolicilor în Moldova și persecuțiile la care au fost supuși aceștia. Incursiunea istorică a avut ca scop evidențierea statorniciei catolicilor în fața diverselor tipuri de persecuție. Un punct important al expunerii a fost rezistența prin credință a catolicilor din Dieceza de Iași împotriva comunismului.

A urmat ceremonia de încredințare a "cheii succesului" de către reprezentanta anului III șefei anului II, cu urarea de a avea grijă de această comoară inestimabilă care este știința. Mult așteptatul moment al zilei, strigarea catalogului, ne-a făcut să retrăim emoția primelor noastre zile în calitate de studenți și a fost urmat de înmânarea diplomelor de absolvire.

Spre finalul evenimentului, noi, toți cei prezenți, am revăzut, cu lacrimi în ochi, cele mai semnificative momente pe care le-am petrecut împreună în cei trei ani de facultate, printr-un excepțional colaj de fotografii.

Cursul festiv s-a încheiat cu servirea unei șampanii și, bineînțeles, cu tradiționala "ședință foto".

Cu siguranță, fiind la sfârșitul acestui drum studențesc, viitorul este pe cât de cert, pe atât de incert. Este cert deoarece am terminat facultatea cu scopul de a practica această nobilă meserie de asistent social. Incert, deoarece în aceste momente nu știm în ce sector ne vom angaja, în ce oraș sau în ce țară ne vom împlini pe plan profesional, familial etc. Eu am speranța că noi toți gândim în același sens: prin ceea ce vom face să încercăm să schimbăm măcar câte puțin lumea în care trăim. Mahatma Gandhi spunea: "Tu trebuie să reprezinți schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!". Pe cât de filosofic pare, pe atât de real este acest îndemn. De fapt, aceasta este și misiunea Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași: de a ne pregăti pentru viață, de a deveni ceea ce suntem - oameni; de a respecta și promova adevăratele valori, precum onestitatea, seriozitatea, cinstea, responsabilitatea, libertatea și demnitatea umană.

Mulțumim bunului Dumnezeu, tuturor celor care au participat la cursul festiv al promoției 2014, cât mai ales acelora care au avut o contribuție importantă în toți acești trei ani la dezvoltarea eșafodajului nostru cultural, intelectual, uman și spiritual.

Constantin Antohe


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat