Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la lansarea unei cărți despre sfântul Ioan Paul al II-lea și familia

Ioan Paul al II-lea a iubit familia, a susținut-o, a apărat-o și a promovat-o. Ales pe Scaunul lui Petru, imediat după acel "Nu vă fi frică să deschideți larg porțile inimii lui Cristos", de la înălțimea simbolică a noii sale misiuni, a început să vorbească deschis despre familie.

Învățătura cu privire la o acest subiect continuă să fascineze și astăzi. De fapt, în realitate, este greu să disociezi personalitatea lui de învățătura pe care a transmis-o în cei 27 de ani de pontificat. A fost, așa cum i-a plăcut să se numească deseori, ca un "paroh" care a avut Biserica Universală ca parohie. Nu s-a mulțumit să fie Petru, ca papă, ci, prin vizitele în toată lumea, s-a străduit să fie și Paul.

Catehezele de miercurea (5 septembrie 1979 - 28 noiembrie 1984), pe care acum avem bucuria să le citim și în limba română, au însemnat pentru Biserica Universală nu doar recunoașterea unei învățături, cum este cazul enciclicei Humanae vitae, a papei Paul al VI-lea, ci și "punerea pe tapet" a unei teme, pe cât de dificilă, pe atât de spinoasă: iubirea umană în planul lui Dumnezeu.

Dacă iubirea umană ar fi rămas doar în planul lui Dumnezeu, nu ar fi fost o temă dificilă, dar iubirea presupune în egală măsură omul, omul istoric, care nu poate trăi fără iubire, omul care, deși a fost creat încă de la început în stare de har sfințitor, prin păcatul primilor oameni, a devenit vulnerabil.

Teme, precum: începutul, solitudinea originară, unitatea originară, nuditatea originară, concupiscența, creația și răscumpărarea, își găsesc în "Catehezele de miercurea" un loc și o aprofundare pe măsură. Cititorul nu trebuie să se lase "intimidat" de greutatea limbajului, de lungimea textului sau de frazele, aparent fără sens, ci trebuie să pătrundă în profunzimea fiecărui detaliu, chiar dacă el se repetă la nesfârșit. În logica papei Ioan Paul al II-lea, totul capătă sens.

Vă așteptăm la lansarea cărții Iubirea umană în planul lui Dumnezeu, traducerea în limba română a catehezelor sfântului Ioan Paul al II-lea despre aceeași temă.

Evenimentul va avea loc, marți, 3 iunie 2014, la ora 16.00, în Aula sinodală a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Vor fi în dialog coordonatorul ediției italiene, Mons. Gilfredo Marengo, profesor de antropologie teologică la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea", Studii despre Căsătorie și Familie", și pr. acad. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfânta Tereza" din București. Va interveni și traducătorul în limba română, pr. dr. Felician Tiba.

Cartea Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului și sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984), scrisă de Ioan Paul al II-lea și tradusă în limba română de pr. drd. Felician Tiba a apărut la Editura "Sapientia", în colecția Cateheză, formatul 17x24 cm, are 622 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 50 lei.

Pr. dr. Felician Tiba

* * *

Cluj: Lansarea traducerii catehezelor despre iubirea umană ale fericitului papă Ioan Paul al II-lea

Iubirea umană în planul lui Dumnezeu

Editura "Sapientia": Trei noi cărți


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat