Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita în Israel

Fără băi de mulțime, dar papa va putea să acorde îmbrățișarea sa

De Daniele Rocchi

Novene de rugăciune, timpuri de adorație, posturi și vizite la cei mai nevoiași: așa se pregătește comunitatea creștină din Ierusalim să-l primească pe papa Francisc în călătoria sa care îl va duce mai întâi la Amman, apoi la Betleem și, în sfârșit, la Ierusalim (24-26 mai). Aici, la bazilica Sfântului Mormânt, pontiful îl va întâlni pe Bartolomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol, la 50 de ani de la îmbrățișarea istorică dintre Paul al VI-lea și patriarhul Athenagoras. În Cetatea Sfântă crește așteptarea, deși nu lipsesc motive de îngrijorare legate de violențele anticreștine din aceste ultime săptămâni cauzate de grupuri de religioși ultraortodocși. "Îngrijorați, dar nu prea mult - explică părintele Pierbattista Pizzaballa, custode din Țara Sfântă - PREZENȚA Papei este numai un pretext pentru aceste grupuri pentru a avea vizibilitate".

Părinte Pizzaballa, în ce climat îl așteaptă Israelul pe papa?

"Cea mai mare majoritate a populației israeliene îl așteaptă pe papa Francisc. La 13 mai, la Knesset, parlamentul izraelian, au fost comemorați Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea și s-a vorbit și despre vizita Papei Francisc. Cu această ocazie parlamentul a condamnat orice formă de extremism. Dreapta religioasă s-a organizat în forme nemaivăzute în precedență nu atât împotriva vizitei cât mai ales împotriva semnificației pe care aceasta o va putea avea. Asistăm la episoade de intoleranță violentă, hrănite de câțiva rabini extremiști, pe care nu trebuie să le subevaluăm pentru că dăunează mult, dar care trebuie văzute în proporțiile lor juste. De exemplu trebuia să se țină o manifestare la Muntele Sion, unde este Cenacolul, cu mii de persoane împotriva acordului dintre Sfântul Scaun și Israel, însă participanții nu erau mai mulți de 300. Aceste grupuri radicale nu reprezintă sentimentele prevalente din societatea israeliană. În locurile vizitate pontiful va avea o mare primire. Măsurile de securitate vor fi foarte mai și nu vor fi băi de mulțime".

Toată vizita se va roti în jurul bazilicii Sfântului Mormânt: în urmă cu 50 de ani, Paul al VI-lea și Athenagoras s-au întâlnit în periferia Ierusalimului. Acum în acel mormânt care este și simbolul diviziunilor creștinilor...

"Evenimentul principal va fi la Sfântul Mormânt unde papa Francisc și patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, se vor întâlni într-un eveniment asemănător organizat împreună, pentru prima dată, de Biserica Catolică și de cea Greco-Ortodoxă. Lucru care capătă însemnătate și pentru problemele legate de status quo. Va fi o ceremonie ecumenică în prezența a circa 400 de persoane. Este vorba despre un semn foarte puternic care pune bazele pentru viitor".

Vizita va avea și o valență interreligioasă cu trecerea pe la Yad Vashem și vizitele la Marele Muftiu de Ierusalim și la cei doi mari rabini ai Israelului. Cu ce efecte pentru dialog?

"Dorința papei de a întâlni toate componentele religioase este un semn important de dialog și de prietenie care, este bine de spus asta, nu va avea efecte imediate. Totuși faptul că liderii religioși se văd este un exemplu mai ales pentru tineri. Va fi semnificativă vizita la Zidul Occidental. Un moment de respect și, dacă se vrea să se numească de rugăciune, nu numai față de statul Israel ci față de tot poporul izraelian care are în zid locul sfânt prin excelență".

Dacă din punctul de vedere al dialogului interreligios nu vor fi efecte imediate, poate că din punct de vedere politic s-ar putea să se miște ceva? Eventual un stimulent pentru reluarea negocierilor dintre israelieni și palestinieni...

"Îmi doresc ca această călătorie să poată da impuls reluării negocierilor, dar mă tem că acest lucru nu se întâmplă. Papa Francisc va putea încuraja pacea, dar negocierea trebuie să fie voită de cele două părți. Și această voință n-o văd la orizont".

În cele trei zile de vizită papa Francisc va fi la Betania în Iordania, unde va întâlni și refugiați sirieni și la Betleem, oraș palestinian înconjurat de zidul izraelian...

"Ceea ce se va întâmpla la Betania dincolo de Iordan, loc al Botezului, unde papa va întâlni și refugiați sirieni, este foarte semnificativ. Siria în Orientul Mijlociu este zona cu cea mai înaltă tensiune și acest gest este expresie de solidaritate. Prezența papei nu va schimba desigur cursul evenimentelor siriene, dar va fi o îmbrățișare importantă".

Și la Betleem?

"La Betleem, mai înainte de cuvinte vor fi semnificative gesturile: papa va vedea zidul, va trece în lagărul de refugiați. Repet: nu va schimba cursul evenimentelor, dar aici oamenii au nevoie de soluții și de consolare, de cineva care să le spună, iată eu sunt cu voi".

Papa Francisc va celebra o Liturghie în sala Cenacolului, obiect de discuție pentru acordul fundamental dintre Israel și Sfântul Scaun. Există vreo legătură cu așteptata semnare a acordului?

"Papa va celebra Liturghia așa cum a făcut Ioan Paul al II-lea. Această celebrare a dezlănțuit elementele religioase israeliene într-un mod nemaivăzut în precedență. Cu privire la acordul fundamental suntem într-o fază de zăbavă, în orice caz se merge înainte și îmi doresc ca în acest an să se poată încheia".

(După agenția SIR, 15 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat