Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire de formare MOB

În zilele de 9 și 10 mai 2014, a avut loc la oratoriul "Dominic Savio" din Iași, prin bunăvoința și amabilitatea părintelui Iosif Enășoae, cea de-a doua întâlnire a reprezentantelor Asociației "Familia și Viața" cu tinerele fete dornice să aprofundeze cunoștințele acumulate în luna martie, la primele cursuri despre Metoda Ovulației Billings (MOB).

Cu ajutorul doamnelor Maria Gherghel, Iuliana Petruț și Maricica Mihaluțe am reușit să facem încă un pas spre a deveni învățătoare de metodă.

Prima parte a cursului a debutat cu o recapitulare a celor învățate în luna martie, în principal a regulilor metodei, și cu o aplicare practică prin exerciții de simulare și jocuri de rol, urmată de informații legate de personalitatea învățătoarei de MOB, informații care ne vor ajuta în perspectiva transmiterii metodei într-un mod profesionist, promovând axiologia moral-creștină a Bisericii Catolice cu privire la reglementarea naturală a nașterilor.

Primul joc de rol a constat în consilierea de către doamna Iuliana Petruț, de la Centrul de Consiliere pentru Familie, a unui cuplu de tineri ce urmează să se căsătorească, în vederea cunoașterii corecte și depline a metodei și a avantajelor ei. Logodnicii au înțeles astfel că folosirea Metodei Ovulației Billings pune pe primul loc persoana umană în globalitatea și individualitatea sa, respectând finalitățile actului conjugal - unirea și procrearea - inseparabile și de neînlocuit. De asemenea, MOB favorizează dialogul dintre soți, ajutându-i să realizeze o relație conjugală mai armonioasă, făcând să crească atenția, iubirea și respectul reciproc, precum și responsabilitatea de a aduce pe lume o nouă viață. Cheia folosirii corecte a metodei este abstinența periodică, expresie a maturității iubirii, oferindu-i femeii o mai bună înțelegere a propriului corp, iar soților - înțelegerea valorii propriei fertilități.

Al doilea joc de rol a adus în prim-plan interacțiunea între consilier și o femeie căsătorită la aproximativ două săptămâni de la întâia întrevedere. În urma consemnărilor de pe cartela personală, doamna consilier a oferit sfaturi și îndrumări pentru a facilita, pe viitor, o completare cât mai corectă, pentru învățarea eficientă a MOB.

În a doua parte a cursului ne-au fost prezentați pașii pe care învățătoarea de metodă trebuie să îi urmeze în întâlnirile ulterioare cu clientele, în vederea aplicării corecte a metodei și pentru ca aceasta să aibă finalitatea dorită de către cuplu (obținerea mai ușor a unei sarcini sau amânarea sarcinii pentru un alt moment, din motive serioase).

A urmat apoi prezentarea utilizării metodei în cazul confruntării femeii cu ciclurile lungi (de exemplu, în cazul alăptării). În această situație, este necesară o atenție mai deosebită asupra schimbărilor ce pot apare în fiecare zi în organismul femeii în ceea ce privește fertilitatea acesteia. Exercițiile de simulare - completarea unor tabele-cartele de înregistrare ținând cont de schimbările ce au loc zilnic în organismul femeii, ne-au ajutat și în acest caz să înțelegem mai bine aplicabilitatea Metodei Ovulației Billings.

Sperăm că tot ceea ce am învățat la aceste cursuri, în perioada martie-mai, să fie un impuls puternic pentru toate participantele de a cunoaște Metoda Ovulației Billings pentru propria lor viață de familie, cât și în folosul altor familii care doresc să apeleze la un centru de consiliere, pentru a învăța o metodă naturală de reglementare a nașterilor, față de care să nu existe obiecții religioase sau morale.

Impresii

"Din perspectiva mea, ziua de sâmbătă a fost una rodnică acumulând mult mai multe din punct de vedere al informațiilor. Lucrul practic ne-a ajutat să înțelegem mai bine metoda, iar la rândul nostru să putem învăța și noi pe ceilalți ceea ce am primit" (Adriana Cristina Bejan).

"A fost o etapă rodnică, un follow-up care a întărit dorința noastră de a învăța și de a putea învăța la rândul nostru și alte fete, dornice de a se cunoaște pe sine însele" (Paula Cobzariu).

"Pentru mine a fost prima oară când am participat la acest curs și vreau să spun că mi-a plăcut foarte mult, deoarece am învățat foarte multe lucruri care mă vor ajuta în viață, iar atmosfera a fost foarte, foarte plăcută" (Marta Farcaș).

Au consemnat Bianca Pascaru și Constantin Antohe

*

"La izvoarele vieții, centrele pentru metodele naturale de reglementare a fertilității trebuie promovate ca un ajutor puternic pentru paternitatea și maternitatea responsabilă, în care fiecare persoană, începând cu copilul, este recunoscută și respectată pentru ea însăși, și fiecare alegere e însuflețită și călăuzită de criteriul dăruirii sincere de sine" (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Evangelium Vitae, nr. 88).


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat