Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea anuală dintre seminariștii diecezani și cei franciscani la Roman

Sâmbătă, 10 mai 2014, în ajunul Zilei Vocației, seminariștii Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași s-au întâlnit cu colegii lor de la Institutul Romano-Catolic Franciscan din Roman, într-o atmosferă de bucurie și entuziasm.

Am avut ocazia unui schimb de experiență care vine să ne întărească pe drumul nostru de formare spre sfânta Preoție. Fiind însoțiți de părintele rector Benone Lucaci și de părintele vicerector Eduard Soare, împreună cu o parte dintre părinții profesori și formatori din cadrul Institutului din Iași, seminariștii diecezani au fost întâmpinați cu brațele deschise de către pr. Eugen Răchiteanu împreună cu ceilalți preoți profesori și formatori din cadrul Institutului Franciscan și de către seminariștii franciscani.

Programul întâlnirii s-a deschis cu sfânta Liturghie, celebrată în capela Institutului Franciscan, la care am participat cu toții, pentru a-i aduce laudă lui Cristos Înviat și a-i mulțumi pentru această zi a întâlnirii noastre. În cadrul Liturghiei, am avut ocazia să medităm Cuvântul Domnului, care s-a dovedit cât se poate de actual și profund: Evanghelia de astăzi ne-a transmis tuturor un mesaj, atât seminariștilor diecezani, cât și celor franciscani, și anume că misiunea la care ne cheamă Cristos este una grea, care solicită dăruirea noastră totală. Isus ne îndeamnă să ne înfruptăm din persoana lui, să-i imităm viața, ca astfel să moștenim adevărata fericire, care este Împărăția lui Dumnezeu, și să contribuim la edificarea acestei lumi, la mântuirea ei.

În cuvântul adresat seminariștilor, părintele Benone Lucaci a făcut o asemănare între seminariști și cântăreții dintr-un unic cor, un cor constituit spre slava lui Dumnezeu, care nu încetează să-i cânte milostivirea și slava. Deși fiecare cântăreț din acest cor are o carismă proprie, un loc aparte, care-l individualizează de restul, totuși, cu toții, toți cântăreții au același scop, și anume de a cânta bunătatea și fericirea adevărată care este Dumnezeu. Pr Emilian Cătălin, ministru provincial al franciscanilor, i-a îndemnat pe seminariști să accepte misiunea la care îi cheamă Cristos, dar mai ales să acorde o atenție deosebită formării lor, în special astăzi, când Europa are nevoie de un nou suflu evanghelic - dacă inițial Europa a fost evanghelizatoarea Moldovei, astăzi este rândul Moldovei să reaprindă lumina Evangheliei pe bătrânul continent.

După sfânta Liturghie, seminariștii celor două institute s-au confruntat într-un meci de fotbal; un joc intens s-a desfășurat în sala de sport, ambele echipe dovedind că aptitudinile sportive nu sunt neglijate în formarea lor preoțească. Meciul de fotbal ne-a apropiat și mai mult, căci, lucrând în echipă, am reușit să depășim diferențele dintre noi, ce țin de vârstă, de pregătire, și să ne concentrăm asupra victoriei. La finalul meciului, am luat cu toții prânzul în sala de mese a Institutului Franciscan, după care ne-am îndreptat spre capelă, unde a avut loc repetiția cântecelor pentru sărbătoarea beatificării episcopului Anton Durcovici.

O zi în care am putut să vedem că deși avem carisme diferite, suntem cu toții lucrători în via Domnului, că avem aceeași misiune, suntem chemați să aducem omenirea mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de mântuire - aceasta a fost ziua de întâlnire cu seminariștii franciscani din Roman.

Pentru seminariștii din Iași, ziua de pelerinaj prin zona Romanului nu s-a terminat, căci, în drumul nostru spre casă, am vizitat parohiile romano-catolice din Săbăoani, Gherăești și Iugani. În comunitatea din Săbăoani am vizitat parohiile "Sfântul Mihail" și "Sfânta Maria, Regina Sfântului Rozariu", parohii cu o adevărată istorie și o contribuție importantă la viața diecezei. Părintele vicar de la Parohia "Sfântul Mihail" ne-a prezentat istoria comunității din Săbăoani, oferindu-ne posibilitatea de a vizita "Muzeul diecezan" din vecinătatea bisericii, ca mai apoi să ne invite în curtea parohiei pentru a servi o mică gustare pregătită din bunăvoința părintelui paroh Toma Encuță.

În parohia din Gherăești, părintele paroh Daniel Ghitiu ne-a prezentat modul în care a înflorit această frumoasă comunitate catolică și transformările prin care trece: construcția unei noi biserici. De asemenea, am putut să vizităm o grădiniță și un azil de bătrâni, semne clare ale grijii pe care o poartă Biserica față de copii și față de bătrâni, semne ale iubirii lui Dumnzeu.

Ultima oprire a fost în Iugani, unde am putut să întâlnim și comunitatea din această parohie, adunată în jurul părintelui paroh Marcel Blaj, participând la sfânta Liturghie. Părintele paroh ne-a întâmpinat cu brațele deschise, și mai mult decât atât, ne-a poftit să servim cina în parohia sfinției sale, arătându-ne ospitalitatea și grija pe care o poartă comunitatea din Iugani pentru seminariști.

Ziua aceasta va rămâne cu siguranță vie în amintirile noastre, mai ales că prin acest pelerinaj, am putut să ne întâlnim cu persoanele care susțin Institutul nostru, care mereu ne asistă prin rugăciunile și prin gândurile lor sincere adresate lui Dumnezeu. Fie ca Domnul să le binecuvânteze fiecare clipă din viață pentru bunătatea lor! Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile sale și pentru toate binecuvântările pe care le-a revărsat asupra noastră în această zi minunată!

Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Roman: Întâlnirea anuală dintre seminariștii diecezani și cei franciscani la Roman


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat