Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri - "Gratuitate: «a dărui» înseamnă «a primi»"

După un itinerar de căutare și cunoaștere a talanților cu care Dumnezeu a înzestrat pe fiecare dintre noi este timpul să ne întrebăm cum îi folosim și dacă știm să fructificăm și să dăruim bogățiile din adâncul sufletului nostru.

Astfel, duminică, 11 mai 2014, între orele 15.00 și 17.30, surorile Campostrini organizează la Tămășeni ultima întâlnire formativă pentru tineri din ciclul de întâlniri început în luna octombrie 2013, pe tema: "Gratuitate: «a dărui» înseamnă «a primi»".

*

Chemându-i pe cei doisprezece discipoli ai săi, le-a dat putere asupra duhurilor necurate, ca să le alunge și să vindece orice boală și orice neputință. Isus i-a trimis pe aceștia doisprezece, poruncindu-le: "Să nu mergeți pe calea păgânilor și să nu intrați în cetatea samaritanilor. Mergeți mai degrabă la oile pierdute ale casei lui Israel. Mergând predicați: "S-a apropiat împărăția cerurilor". Vindecați-i pe cei bolnavi, înviați-i pe cei morți, curățați-i pe cei leproși, alungați-i pe diavoli. În dar ați primit, în dar să dați. Nu luați nici aur, nici argint, nici bani la brâu, nici desagă pentru drum, nici două tunici, nici încălțăminte și nici toiag, pentru că cine lucrează are dreptul la hrană. În cetatea sau în satul în care intrați, interesați-vă cine este om vrednic și rămâneți acolo până când plecați. Intrând în casă, salutați. Și dacă acea casă este vrednică, pacea voastră să vină asupra ei; însă dacă nu este vrednică, pacea voastră să se întoarcă la voi.

(Mt 10,1.5-13)

*

Societatea noastră s-a transformat semnificativ față de lumea de acum câteva decenii. Este bine că totul se schimbă și evoluează, însă ar fi bine dacă și fiecare dintre noi am reuși să stăm în același ritm, fără să pierdem valorile adânc înrădăcinate în ființa noastră.

A vorbi despre gratuitate în zilele noastre necesită destul de mult curaj, distincție și echilibru, deoarece riscăm să nu înțelegem cu adevărat cum să trăim această dimensiune în viața zilnică. Putem fi persoane darnice, pentru că situația materială ne permite, dar într-un final să nu reușim să "culegem" nimic pentru viața noastră interioară. Putem fi persoane care, cu multă deschidere, oferim ceea ce înăuntrul nostru avem mai de preț, însă fără să știm să primim la rândul nostru. Deci care ar fi echilibrul între "a da" și a "primi" și în ce constă de fapt gratuitatea?

Textul evangheliei ales spre reflecție ne învață că dăruim și primim în același timp, determinându-ne să revedem constant modul de a trăi și să ne orientăm spre ținte semnificative, esențiale, sobrii care ne îmbogățesc existența, fără să ne oprim doar la dorința de a avea și de a ne bucura numai de ceea ce este trecător, amuțind conștiința și posibilitatea de a deveni autentici.

Suntem capabili să dăruim și să primim simultan și continuu, doar dacă înainte de toate cultivăm recunoștință profundă pentru darul vieții și pentru ceea ce suntem și dacă devenim conștienți că zilnic primim fără să cerem și dăruim fără să ni se ceară. De multe ori primim și nu știm să apreciem deoarece nu suntem capabili să folosim înspre binele nostru profund darurile ce ne înconjoară: familia, prietenii, colegii, natura, cunoașterea, suferința, viața însăși cu tot ceea ce înglobează. Isus ne îndeamnă însă "În dar ați primit, în dar să dați". Ne trezește la realitate și ne stimulează să deschidem ochii pentru a valoriza tot ceea ce am primit în dar, pentru ca mai apoi să dăruim la rândul nostru. Doar dăruind în mod gratuit, putem într-adevăr să fim fericiți și liberi.

Ne întrebăm cu siguranță ce putem primi în timp ce dăruim. Oferim mereu celorlalți timp, energie, prezența noastră simplă, gânduri, respect, ajutor, sentimente, emoții, ascultare, încurajare și în același timp am primit deja înzecit, deoarece ne-am oferit posibilitatea de a ne cunoaște și de a îmbunătăți mai mult modul nostru de a ne relaționa, devenind conștienți de ceea ce suntem și cultivând înăuntru gratitudinea profundă pentru darurile de care dispunem. Dacă dăruiesc și aștept ceva în schimb, înseamnă că gestul meu nu era gratuit; dacă aștept ceva de la celălalt pe măsura a ceea ce am oferit, înseamnă că încă nu știu să respect libertatea celuilalt; dacă nu învăț nimic din ceea ce ofer, înseamnă că nu sunt suficient de atent; dacă dăruiesc un gând pe care eu nu îl pun în practică, verific incoerența mea între ceea ce afirm și ceea ce fac; dacă dăruiesc pentru plăcerea de a dărui, înseamnă că sufletul meu crește; dacă dăruiesc pentru a ieși în evidență, înseamnă că nu am găsit încă sensul vieții mele; dacă dăruiesc chiar și atunci când este dificil, înseamnă că încep să mă maturizez; dacă dăruiesc cuiva care mi-a greșit, înseamnă că am învățat să iert. Acestea și multe altele sunt bogățiile pe care le primim în timp ce dăruim.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Un nou ciclu de întâlniri formative pentru tineri (2013-2014)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat