Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România

Participarea credincioșilor catolici la vot, apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația rromilor, învățământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 și au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.

Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educației Naționale în ce privește învățământul preuniversitar vocațional de stat și confesional/particular și au adresat Ministerului Educației Naționale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupați pentru viitorul societății românești și ținând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declarație comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societate românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului.

Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral, cât și social, au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.

În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: spectacolul Gala Primăverii la Teatrul Regina Maria și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914-1978), la Seminarul Greco-Catolic "Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan" din Oradea.

În dimineața zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună sfânta Liturghie în biserica Seminarului din Oradea, cu hramul "Sfântul Gheorghe". Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.

La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.

Pr. Eduard Mihai Coșa,
secretar general

(Text din comunicatul nr. 41/07.05.2014 al Conferinței Episcopilor Catolici din România)

*

DECLARAȚIA
Conferinței Episcopilor din România
referitoare la alegerile europarlamentare din 2014

Noi, episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniți la Oradea, în sesiunea de primăvară, între 5-7 mai, îi îndemnăm pe toți oamenii de bunăvoință, și în special pe catolici, să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.

Creștinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea și promovarea valorilor conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Îi încurajăm, așadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societății și al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate și la vot. Amintim, totodată, că este dreptul fundamental și democratic al cetățenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidați care promovează și susțin valorile Bisericii.

Unind glasul nostru cu cel al episcopilor catolici din țările membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnăm pe candidații la alegerile europarlamentare să se angajeze, prin politici complete și eficiente, pentru susținerea, promovarea și apărarea valorilor morale și creștine care au plămădit Europa, in particular ale societății românești.

De asemenea, îi încurajăm pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidați care au în program:

- susținerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilități, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieții, a familiei și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu;

- promovarea unității în cadrul UE și susținerea, fără echivoc, a principiului subsidiarității, ducând în Parlamentul European valorile creștine, tradiționale românești și binele comun;

- promovarea libertății religioase ca trăsătură fundamentală a unei societăți tolerante și deschise și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public; apărarea emigranților, precum și libera circulație a cetățenilor în UE.

Mesajul Bisericii este unul de speranță. Convingerea noastră este, așadar, aceea că proiectul european este inspirat de o imagine nobilă a omenirii și poate modela viitorul Europei.

Haruri și binecuvântări tuturor!

În numele episcopilor catolici din România,

† ÎPS Ioan ROBU,
arhiepiscop mitropolit de București,
președinte

(București, nr. 40 /06.05.2014)

*

Scrisoare deschisă

Către Ministerul Educației Naționale
Domnului Ministru Remus PRICOPIE

Domnule ministru,

Pentru Biserica Catolică a constituit întotdeauna o prioritate educația copiilor și a tinerilor, pentru care a înființat, dezvoltat și susținut școli în toate formele și nivelurile de învățământ.

Noi, episcopii catolici din România, reuniți în sesiune plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), am luat în discuție situația actuală a învățământului preuniversitar vocațional de stat și confesional/particular. Am constatat, cu îngrijorare, două aspecte legislative care, după părerea noastră, aduc atingere gravă funcționării în bune condiții a școlilor catolice.

Prima problemă este legată de neaplicarea prevederilor art. 101 (2) și 102 (1) din Legea Educației Naționale 1/2011, privind finanțarea de bază pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial, profesional și liceal obligatoriu de stat și particular/confesional acreditat. În prezent, elevii beneficiază de finanțare doar în învățământul de stat, nu și în învățământul particular și confesional.

Solicităm, așadar, aplicarea fără întârziere a prevederilor articolelor Legii Educației Naționale și pentru învățământul confesional și particular acreditat.

A doua problemă este legată de modificarea art. 31 (4) (d) din OMEN nr. 5451/12.11.2013, Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014/2015, prin care se acordă avizul cultelor recunoscute oficial de stat doar pentru disciplinele teologice de specialitate și nu pentru toate disciplinele studiate în seminariile/liceele vocaționale teologice de stat.

Considerăm că acest articol încalcă principiul convenit cu privire la drepturile câștigate și solicităm revenirea la situația anterioară, prin care avizul cultului trebuie acordat tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate.

Vă transmitem cele mai alese gânduri, haruri și binecuvântări de la Domnul!

În numele episcopilor catolici din România,

† ÎPS Ioan Robu,
arhiepiscop mitropolit de București,
președinte

† PS Aurel Percă
episcop auxiliar de Iași,
responsabil al Comisiei pentru învățământ Catolic

(nr. 42 /07.05.2014)

* * *

CONFERINȚA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555-București
Tel.+fax 031/4361250
e-mail: secretariat@episcopat.ro


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat