Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfântul Nicolae": Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor

Duminică, 4 mai 2014, la ora 10.30, în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău s-a celebrat Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor. 66 de copii - 37 de fete și 29 băieți - l-au primit pentru prima oară pe Isus în sfânta Împărtășanie, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de pr. paroh și decan Isidor Dâscă. Au concelebrat pr. Ștefan Lupu, pr. Ciprian Sascău, pr. Iulian Robu.

Versurile cântecelor bisericești exprimă bucuria imensă a celor ce s-au împărtășit pentru prima dată: "Fericită-i ziua aceasta, când primesc în dar de sus, pâinea cea dumnezeiască, trupul sfânt al lui Isus".

Duminică, 9 februarie 2014, a început pregătirea copiilor, iar în ultimele două săptămâni, în fiecare după-amiază, la ora 16.30, copiii au venit la biserică pentru cateheză și rugăciune.

Sâmbătă, 3 mai, la ora 10.00 au participat la ultima pregătire, iar la 11.00 au făcut prima sfântă Spovadă. Părinții și nașii de botez au venit împreună cu copiii la spovadă.

Duminică, începând cu ora 10.00, copiii, îmbrăcați în haine de sărbătoare, au venit la biserică, însoțiți de părinți, nași, rude, prieteni și invitați. Sfânta Liturghie a început cu procesiunea din fața bisericii vechi "Sfântul Nicolae". La începutul procesiunii, părinții au făcut semnul crucii pe fruntea copiilor, la invitația celebrantului: "Dragi copii, la botezul vostru, părinții împreună cu nașii v-au adus la sfântul altar și v-au prezentat înaintea lui Dumnezeu. Atunci ei v-au însemnat cu sfânta cruce. Acum, înainte de a primi Prima Sfântă Împărtășanie, ei vor înscrie pe fruntea voastră același semn mântuitor, în amintirea botezului vostru".

Ajunși în biserică, unul dintre părinți și o nașă de botez, în numele tuturor, au cerut, părintelui Isidor Dâscă, să le ofere Prima Sfântă Împărtășanie copiilor și finilor lor.

Copiii au participat activ la această sfântă Liturghie: au citit lecturile și intențiile la Rugăciunea credincioșilor, au adus darurile la altar, la Ofertoriu, s-au rugat și cântat. După predica ținută de pr. Iulian, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la Botez cu lumânările aprinse în mâini.

Momentul cel mai emoționant al sfintei Liturghii a fost cel al împărtășirii copiilor cu trupul și sângele lui Cristos. Au luat parte la acest moment, alături de copii, părinții, nașii și cei apropiați.

La sfârșitul celebrării, o fetiță și-a exprimat recunoștința prin următoarele cuvinte: "Doamne, cât de fericiți suntem! Câtă bucurie simțim în aceste momente! Îți mulțumim că ni l-ai dăruit pe Fiul tău Isus în sfânta Împărtășanie. Ajută-ne să fim mereu buni, ascultători, generoși și să trăim mereu cu bucurie, pentru a-l putea primi cu vrednicie și cât mai des pe Isus în inima noastră".

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 mai: Bacău "Sfântul Nicolae": Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat