Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita PS Petru Gherghel la Città di Castello

La 1 mai 2014, păstorul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel însoțit de părintele Daniel Mărtinaș, a fost în vizită în Dieceza Città di Castello, Italia. Au fost întâmpinați cu multă bucurie de episcopul locului, Preasfințitul Domenico Cancian, și de preoții români care își desfășoară activitatea pastorală în această dieceză.

Programul vizitei a început cu mănăstirea "Sfânta Cecilia", ce are un trecut spiritual frumos, dar și plin de încercări. A fost fondată în anul 1422 de către fericita Angelina dei Conti di Marsciano. În 1429 primește recunoașterea oficială din partea papei Martin al V-lea. În anul 1954 surorile, cu aprobarea Sfântului Scaun, îmbrățișează regula Ordinului clariselor, iar astăzi poartă denumirea de Surorile Clarise Urbaniste. La 15 ianuarie 2007, mănăstirea "Sfânta Cecilia" deschide o filială în Dieceza de Iași, la Roman, cu o comunitate compusă din șase surori.

Preasfințitul Petru a fost primit cu multă ospitalitate de către surori, de maica stareță, sora Maria Estera Boașa, originară din Luizi-Călugăra, și de sora Elena Ghercă, originară din Izvoarele, Iași.

Împreună cu prânzul oferit cu generozitate, surorile au împărtășit Preasfințitului și preoților ce l-au însoțit bucuria profesiunii solemne făcute la 25 martie anul acesta de către sora Filomena Sarcinelli și a primirii hainei monahale de către postulanta Mihaela Farcaș, originară din Iași, Parohia Dancu.

La sfârșitul întâlnirii, a avut loc un moment de rugăciune în capela surorilor, moment în care ne-am rugat lui Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și a sfântului Iosif Muncitorul pentru Preasfințitul Petru cu ocazia împliniri a 24 de ani de episcopat, ca Domnul să-i dea sănătate și putere pentru a duce la îndeplinire misiunea ce i-a fost încredințată.

Programul a continuat cu vizita la păstorul Diecezei Città di Castello, Preasfințitul Domenico Cancian, care a fost deosebit de încântat să-l aibă ca oaspete pe Preasfințitul Petru Gherghel. Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune după care vizita făcută în rezidența episcopală acompaniată de dialogul fratern dintre cei doi episcopi. La plecare, preasfințiții s-au salutat cu invitația reciprocă de a se revedea cât mai curând.

Ultimul punct din program a fost vizita în Parohia San Secondo, unde Preasfințitul Petru Gherghel a fost primit cu aceeași bucurie și ospitalitate de către părintele paroh și vicar general al Diecezei Città di Castello, Giovanni Capelli, și de părintele Ciprian Tiba, păstorul comunității catolice române "Fericitul Ieremia", o comunitate care există de mai bine de zece ani în această dieceză, numără aproximativ trei sute de credincioși catolici români care beneficiază asistență spirituală și de sfânta Liturghie celebrată în limba română în fiecare duminică la ora 15.30 în biserica "San Francesco" din Città de Castello.

Întreg itinerarul vizitei a fost străbătut de un fir roșu pe care Preasfințitul Petru l-a subliniat la fiecare întâlnire: beatificarea episcopului martir, Anton Durcovici. Toți cei care au avut cinstea de a-l primi pe Preasfințitul, episcop, preoți și surori, și-au manifestat bucuria în fața acestui eveniment de deosebită însemnătate pentru Dieceza de Iași și sfânta Biserică. Dorința tuturor este ca beatificarea episcopului martir Anton Durcovici să fie într-adevăr un moment de edificare spirituală și de slavă adusă lui Dumnezeu.

Pr. Ciprian Tiba


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat