Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sesiunea națională de comunicări științifice "Arhivele și istoria"

Arhivele Naționale Bacău și Asociația Generală a Arhiviștilor din România - Filiala Bacău, în colaborare cu Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău și Decanatul Romano-Catolic Bacău, au organizat cea de-a XX-a Sesiune Națională de Comunicări Științifice: "Arhivele și Istoria", în ziua de vineri, 30 mai 2014.

Manifestarea a debutat cu lucrările în plen. Au fost prezentate un număr de trei comunicări științifice: prof. univ. dr. Jipa Rotaru (București): Documente privind Congresul de pace de la Berlin din anul 1878; prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei (Iași), România în Primul Război Mondial. Campaniile din anii 1917-1919; prof. univ. dr. Ioan Scurtu (București), Pagini din istoria Arhivelor Naționale. Demersuri pentru adoptarea Legii nr. 16/1996 - Legea Arhivelor Naționale.

În continuare a fost lansat Anuarul Arhivelor Naționale Bacău - "Acta Bacoviensia", nr. IX/2014 (prezentat de dr. Ioan Lăcătușu), iar prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău) a prezentat un medalion: Mihai Gheorghiu - 100 de ani de la naștere. De asemenea, au fost aduse în atenția celor prezenți și câteva cărți: Dumitru Zaharia, Bacău, istorie adevărată (prezentată de dr. Ioan Mitrea); Radu Bellu, Gara Bacău (prezentată de prof. Vilică Munteanu); Constantin Tofan, Evoluția sistemului vamal moldovenesc din secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XIX-lea (prezentată de prof. Ioan Ungureanu).

La încheierea lucrărilor în plen, prof. dr. Anton Coșa a prezentat în sinteză amplul proiect al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (coordonat de părintele profesor doctor Ștefan Lupu), vizând recuperarea memoriei istorice a episcopului martir Anton Durcovici (beatificat la Iași, pe 17 mai 2014).

După amiază au avut loc lucrările pe secțiuni, structurate tematic: Istorie băcăuană (17 comunicări), Istorie generală (20 de comunicări), Arhivistică (15 comunicări), Romano-catolicii din Moldova (10 comunicări).

Secțiunea Romano-catolicii din Moldova, la care au participat și seminariști de la Colegiul Național "Sfântul Iosif" Bacău, a avut loc la sediul Decanatului Romano-Catolic Bacău.

În deschidere, prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea: Un prețuitor al arhivelor. Episcopul Nicolae Iosif Camilli, insistând (printre altele) asupra unui document deosebit de important privitor la organizarea arhivelor eclesiastice din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași la începutul secolului al XX-lea (mai precis, din anul 1905).

În continuare, conf. univ. dr. Ioan Dănilă a prezentat comunicarea: Romano-catolicii din Moldova - elemente de antropologie culturală. Cercetări actuale la Facultatea de Litere a Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău. Domnia sa a venit însoțit și de patru studente care au avut posibilitatea de a-și prezenta, la rândul lor, rezultatele demersurilor întreprinse în satele cu populație romano-catolică pe care le-au cercetat.

Prof. Iulian Bucur a supus atenției celor prezenți o serie de informații interesante, întregite de câteva imagini sugestive, adunate în comunicarea: Preot Petrus Matthias Neumann.

Părintele Iulian Robu (reprezentantul Decanatului Romano-Catolic de Bacău) a evocat imaginea fericitului Anton Durcovici, punctând cu elocvență jaloanele istorice și pastorale care au marcat viața episcopului martir, accentuând în același timp și importanța majoră a beatificării de pe 17 mai 2014 pentru comunitatea credincioșilor catolici din Dieceza de Iași.

Dr. Ioan Lăcătușu a reliefat Problematica romano-catolicilor din Moldova în presa de limbă maghiară din sud-estul Transilvaniei, iar ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") a conturat stadiul implementării programului "Tânărul european" în câteva școli din comunitățile romano-catolice băcăuane.

În încheiere, domnul prof. Vilică Munteanu a prezentat: Categorii de documente din Arhivele Naționale Bacău referitoare la populația romano-catolică din județul Bacău, insistând asupra importanței acestora în cercetarea istorică.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Bacău: Sesiunea națională de comunicări științifice "Arhivele și istoria"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat