Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă eparhie greco-catolică

Preafericirea sa card. Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, a înființat Eparhia "Sfântul Vasile cel Mare" de București (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum), cu teritoriu canonic corespunzător capitalei României și județelor provinciei istorice a Țării Românești (Oltenia, Muntenia și Dobrogea), iar primul episcop eparhial a fost ales PS Mihai Frățilă.

În perioada 7-9 mai 2014, s-au desfășurat la Oradea, sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, lucrările sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Considerând nevoia pastorală și realitatea istorică, culturală și geografică a sudului teritoriului extracarpatic al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, cu acordul și binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, conform can. 85 § 1 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, după consultarea Scaunului Apostolic al Romei, Preafericirea sa cardinal Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, a înființat Eparhia "Sfântul Vasile cel Mare" de București (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum), cu teritoriu canonic corespunzător capitalei României și județelor provinciei istorice a Țării Românești (Oltenia, Muntenia și Dobrogea).

Astfel, biserica "Sfântul Vasile cel Mare" (strada Polonă) din București primește rangul și statutul de Catedrală a noii Eparhii.

Totodată, Preafericirea sa cardinal Lucian Mureșan, în aceeași calitate de arhiepiscop major, în baza canonului 85 §2,2 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, ca urmare a procesului electoral desfășurat canonic, după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu acordul și binecuvântarea Sfântului Părinte papa Francisc, l-a transferat pe Preasfințitul episcop Mihai Frățilă din funcția de episcop titular de Nove și auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș, în funcția de episcop eparhial al noii Eparhii "Sfântul Vasile cel Mare" de București.

Data întronizării la București a noului episcop eparhial al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București va fi comunicată ulterior.

(Extras din comunicatul de presă din 29 mai 2014, semnat de pr. Cristian Crișan, notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat