Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colectă pentru Bosnia Herțegovina și Serbia

Către toate parohiile Diecezei de Iași

Cucernici părinți parohi,
Dragi credincioși,

După cum ați aflat din informațiile transmise, Bosnia Herțegovina și Serbia au fost lovite de inundații, cu pierderi de vieți umane, numeroși sinistrați și daune uriașe. Sfântul Părinte papa Francisc s a rugat "pentru victime și pentru toate persoanele încercate de această calamitate" la audiența generală de miercuri, 21 mai.

Scrisoarea alăturată care vine din partea Confederației Caritas România descrie în mod clar situația din zonă.

Dieceza de Iași se solidarizează cu oamenii greu încercați din Bosnia Herțegovina și Serbia și, în comuniune cu diecezele din România, în ziua de 8 iunie 2014, se va organiza o colectă specială în toate bisericile din dieceză, îndemnând pe toți credincioșii să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină. Doi credincioși, la ieșirea din biserică, la finalul sfintelor Liturghii, vor aduna oferta oamenilor.

Colecta se va transmite în următorul cont special al Episcopiei de Iași, pentru situații de urgență, cu specificarea "Colecta pentru Bosnia Herțegovina și Serbia": RO78RNCB0175033592360005, cont deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Iași.

Sumele colectate vor fi centralizate și transmise Confederației Caritas România, care participă cu un program special la ajutorarea populației sinistrate din aceste zone.

Vă mulțumim anticipat pentru generozitate și vă dorim de la Domnul binecuvântare și mult har.

Iași, 30 mai 2014

Petru Gherghel,
episcop de Iași

*

Confederația Caritas România
Programul Național de Intervenții în Situații de Urgență
Nr. înreg. 67/22.05.2014

Către: ÎPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România (C.E.R.)
Copie: Membrii C.E.R. prin pr. Eduard Coșa - secretarul C.E.R.

Excelența voastră ÎPS Ioan Robu,
Înaltpreasfințiile voastre,

Cele mai puternice ploi din ultimi 120 de ani (de fapt de când există măsurătorile meteorologice în această regiune) au provocat inundații catastrofale în Serbia și în Bosnia și Herțegovina. Sute de mii de oameni au pierdut tot ce au avut. În Bosnia, un sfert al populației este afectat de inundații. Zeci de mii de oameni au fost evacuați, aproximativ 100.000 de case, dar și 230 de școli și spitale sau policlinici au fost avariate sau distruse. În Serbia pagubele sunt deja comparabile cu cele provocate de războiul din anii 90. În ambele țări, zeci de oameni au murit din cauza inundațiilor.

Organizațiile Caritas din cele două țări au început imediat să sprijine persoanele cele mai afectate. În Bosnia și Herțegovina echipele Caritas distribuie alimente și materiale igienico-sanitare, colectate în toate parohiile din această țară. Sute de voluntari participă la această acțiune. În zone, unde apele s-au retras deja, echipele de voluntari au început să sprijine persoanele și familiile vulnerabile la curățarea caselor. În următoarele zile, vor fi continuate și extinse distribuțiile de pachete alimentare, materiale igienice și pentru curățarea caselor precum și programe de suport oferite de voluntari.

În Serbia multe orașe sunt în continuare acoperite de apă. Orașele Obrenovac și Paracin sunt 80% și 60% sub apă. În orașul Sabac, Caritas distribuie mâncare la sute de voluntari implicați în întărirea digului. Echipele de la centrele de îngrijire la domiciliu asistă oamenii în vârstă în centrele de evacuare, iar spălătoria socială lucrează 24 din 24 de ore pentru persoanele evacuate.

Organizațiile Caritas din toată Europa au anunțat deja sprijinul lor pentru cele două țări. Dorim de asemenea să menționăm că Confederația Caritas România de mai mulți ani are un parteneriat cu organizațiile Caritas din Serbia și Bosnia și Herțegovina în domeniul de pregătire pentru situații de urgență.

Într-un moment atât de dificil pentru semenii noștri din cele două țări din imediata vecinătate, facem apel la misiunea Programului Național de Intervenție în Situații de Urgență din cadrul Confederației Caritas România, aceea de a veni în sprijinul tuturor persoanelor aflate în dificultate indiferent de rasă, religie, apartenență religioasă sau zonă geografică, însoțind persoana afectată pe tot parcursul până la reluarea ritmului normal al vieții.

În acest sens, Confederația Caritas România prin Programul Național de Intervenție în Situații de Urgență împreună cu parteneri din rețeaua Caritas Internationalis dorește să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Serbia și în Bosnia și Herțegovina.

Conform hotărârii luate în sesiunea Conferinței Episcopilor Catolici din România, care a avut loc în perioada 25-27 mai 2009 la Cluj, referitor la procedura de urmat în cazul unor catastrofe naturale, Confederația Caritas România este abilitată de Conferința Episcopilor din România să coordoneze colecte naționale în cazul producerii unei catastrofe și să gestioneze fondurile în țările afectate de catastrofe.

Vă rugăm, Înaltpreasfinția Voastră, să binecuvântați organizarea unei colecte în toate bisericile catolice din țară în perioada 1-8 iunie 2014 și să invitați pe toți credincioși catolici din România să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină pe care o propovăduiește Biserica în spiritul Evangheliei.

Mulțumindu-vă încă o dată pentru deschiderea și susținerea pe care Conferința Episcopilor din România le-a manifestat întotdeauna față de acțiunile noastre de ajutorare a oamenilor aflați în nevoie, vă asigurăm, Preasfințite, de întreaga noastră gratitudine.

Tünder Terezia Löchli,
vicepreședinte Confederația Caritas România

Thomas Hackl,
coordonator Programul Național de Intervenție în Situații de Urgență


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat