Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O vizită la Chișinău

Cu ocazia hramului catedralei din Chișinău, în seara zilei de 23 mai 2014 am ajuns în acest oraș împreună cu pr. Felix Măriuț, însoțindu-l pe PS Petru Gherghel.

Seara am vizitat centrul orașului împreună cu PS Anton Coșa. Pe lângă monumente și clădiri vechi și-au făcut apariția tot felul de magazine moderne. Orașul părea liniștit; oamenii nu erau grăbiți. Unii își găseau timp să stea de vorbă în rusește sau în românește. La un colț, câțiva cerșetori numărau banii pe care i-au făcut peste zi.

În dimineața următoare mi-am propus să înțeleg istoria acestor locuri cu ajutorul catedralei. M-am gândit la cele citite, cum pe locul actualei catedrale, prin anul 1820, catolicii au construit o capelă, cu trei altare și cu multe icoane, și i-au pus hramul Providența Divină. În martie 1840 a început construirea bisericii actuale. La 6 mai 1843 biserica a fost sfințită, având același hram. PS Anton Coșa mi-a arătat placa de marmură din care rezultă că biserica a fost consacrată de Iosif Alois Kessler, episcop de Tiraspol, la 22 mai 1908, păstrând același hram.

Placa de marmură se află acum în capela din stânga în care se face adorație și se păstrează icoana sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana diecezei.

Biserica are două turnuri. La intrare te întâmpină o ușă mare cu arcadă. Aceasta dă într-un hol care la stânga conduce spre cor. Înăuntru sunt trei nave. Nava centrală este mai înaltă decât celelalte, fiind despărțită de acestea de șase coloane în stânga și tot atâtea în dreapta. Bolta acesteia este cilindrică față de a celorlalte care este dreaptă. Absida semicirculară se desfășoară pe lărgimea navei centrale.

Biserica a avut parte de reparații și extinderi fie înainte de consacrare, fie în zilele noastre (2002-2004). Un covor de marmură de la intrare conduce la altar, baptisteriu și amvon. În față e un mozaic în care apar Dumnezeu Tatăl și Duhul Sfânt deasupra, crucea în partea de jos în mijloc, la stânga apostolii, iar la dreapta oameni îmbrăcați în straie moldovenești. În partea de jos a crucii, stema episcopală din care pornește o cârjă ținută de un apostol și de Isus însuși cu mâna stângă. La piciorul crucii în stânga, vase cu apă, iar în dreapta, mai multe pâini și vin. Doi îngeri, în stânga și în dreapta sus, arată spre cruce. Maica Domnului în partea dreaptă a crucii, îmbrăcată cu tunică roșie și mantie albastră, îi prezintă biserica lui Isus. Peste apostoli sunt limbi de foc. Crucea este înfiptă în scaunul episcopal.

"Mozaicul reprezintă providența divină, grija lui Dumnezeu față de noi, mi-a explicat Mons. Benone Farcaș. Acesta transmite ideea că Dumnezeu Tatăl prin Duhul Sfânt l-a trimis pe Isus care a murit pe cruce pentru noi. Apostolii au predicat evanghelia care a ajuns și la oamenii din acest popor. Renăscuți prin Botez și hrăniți cu Euharistia, ei transmit mai departe cuvântul pe care l-au primit".

Am privit cu atenția la vitraliile de la ferestrele din stânga și din dreapta. Acestea poartă simboluri care întăresc hramul catedralei: providența divină. În special este ilustrat capitolul 6 din Evanghelia după sfântul Matei în care Isus îi invită pe ascultătorii săi să privească la crinii câmpului și la păsările cerului. Astfel, într-o fereastră apar crini și alte flori. În alta sunt prezente diferite păsări, iar deasupra o palmă ține un pui de pasăre. O altă fereastră arată o mână care are grijă de o corabie aflată pe o mare învolburată. Cerbul care vine să bea dintr-o apă și curcubeul de deasupra (dintr-o fereastră din stânga), oile, peștii mării și păsările cerului (din două ferestre din dreapta) amintesc cuvintele unui psalm care întăresc ideea că Dumnezeu are grijă: "Toate așteaptă de la tine să le dai hrană la vreme potrivită. Tu le dai hrană, iar ele o adună; tu îți deschizi mâna și ele se satură de bunătăți" (Ps 103/104, 27-28). Cele patru evanghelii reprezentate prin simbolurile lor au ajuns la noi prin inspirația și grija Duhului Sfânt. Îngerii care-l păzesc pe om apar într-o altă fereastră, transmițând aceeași idee: grija lui Dumnezeu față de oameni.

Biserica a trăit momente de bucurie: sărbători, Liturghii, celebrarea sacramentelor. Dar a trăit și timpuri de tristețe. La 14 octombrie 1963 comuniștii au închis-o. Din anul 1964 până în 1989 biserica a fost: club, studio de înregistrare, depozit, teatru...

Am rămas un timp în biserică, am făcut fotografii și m-am gândit la timpurile trecute și la cele prezente. Între 1921 și 1944 această zonă (Basarabia) aparținea de Dieceza de Iași, având 10 parohii: Chișinău, Bălți, Crasna, Emmental, Ismail, Tighina, Cetatea Albă, Hotin, Orhei și Soroca. La Chișinău a slujit și pr. Marcu Glaser, administrator apostolic de Iași în două rânduri (8 octombrie 1944 - 30 octombrie 1947, 6 iunie 1949 - 25 mai 1950). Din 1916 până în 1939, el a fost paroh de Chișinău și decan de Basarabia. Apoi a fost numit rector al Seminarului din Iași, iar în 1942, superior al Misiunii Catolice din Transnistria, cu reședința la Odessa, fiind consacrat episcop la 25 iulie 1943.

Odată cu venirea comuniștilor, mulți catolici au fost deportați în Siberia. Bisericile au fost închise, precum cea din Orhei, închisă în 1947, sau cea din Rașcov, închisă în 1948; biserica din Crețoaia a fost dărâmată. Mult timp a funcționat o singură parohie pentru toată Basarabia, cea din Chișinău, mutată lângă cimitirul armenesc.

"După 1991 s-au reparat bisericile vechi și s-au construit altele noi, ca de exemplu: Ungheni, Glodeni și Râșcani, mi-a explicat PS Anton Coșa. S-au deschis noi parohii. Acum sunt 18 parohii cu 13 filiale. Toate sunt deservite de 26 de preoți și doi diaconi".

După celebrarea hramului catedralei din Chișinău am plecat cu convingerea că cine intră în ea este invitat să descopere modul minunat în care Dumnezeu lucrează în istorie.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: O vizită la Chișinău


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat