Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Conferința Națională a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Întâlnirea națională anuală a președinților conferințelor care fac parte din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România (grupele I și II) s-a desfășurat la București, în Parohia "Sfântul Anton de Padova", în zilele de 23 și 24 mai 2014.

Din Dieceza de Iași au participat: Petru Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia"); Ana Doboș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt") și Paul Demișcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Ne-am bucurat de prezența președintei naționale al Uniunii, Eva Maria Peter, cât și a președintelui internațional pentru țările componente Grupa Europa 2 (foste comuniste) din Europa, Erwin Josef Țigla, a celor doi îndrumători spirituali: părintele Virgil Fechetă, paroh la Slatina - Timiș, jud. Caraș-Severin, părintele Petru Păuleț (paroh la biserica "Sfântul Iacob" din Câmpulung Mușcel) și părintele Andrei Ciprian (paroh la biserica "Sfântul Anton de Padova" București).

Prima zi a întâlnirii, vineri, 23 mai 2014, a debutat cu sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoți, urmată de rugăciunea vincențienilor rostită de Geta Răchițeanu, apoi de mesajul de salut al președintei Eva Peter. Întâlnirea din acest an a fost marcată de cea de XX-a aniversare a conferinței gazdă. În acest sens, doamna Geta Răchițeanu a relatat pe scurt activitatea celor 20 ani de existență a conferinței "Sfântul Anton de Padova" București, urmată fiind de prezentarea în imagini a bisericii gazdă susținută de pr. Andrei Ciprian.

Erwin Țigla a adus cuvinte de laudă și mulțumire pentru activitatea conferințelor din România transmise de conducerea internațională SVP. În cadrul intervenției președintele internațional a subliniat ideea continuării activităților conferințelor din România în spirit de comuniune și iubire, în ciuda greutăților materiale vizibile care au apărut în toate colțurile lumii. La finalul conferinței sale, Erwin Țigla a făcut o scurtă prezentare a țărilor cu asociații SVP pe care le coordonează.

A doua zi de comunicări a fost deschisă cu o sfântă Liturghie celebrată dimineață la ora 8.00 de pr. Virgil Fechetă, care a prezentat mai târziu și tema: "Vincențianul - educator și misionar", luându-l drept exemplu pe Isus, fiind considerat primul vincențian. Filmul derulat în cadrul acestei conferințe despre viața sfântului Vincențiu de Paul a subliniat încă o dată că modul său de trăire a credinței a fost bazat pe învățătura Bibliei. Pr. Andrei Ciprian a adăugat că Dumnezeu trebuie să intre în viața celor nevoiași pe care îi slujim atât prin caritate, cât și prin cuvântul său.

Întâlnirea națională a uniunii are ca scop prezentarea activităților asociațiilor de aceea președinta Eva Peter a prezentat o dare de seamă pe anul 2013, în care s-a constat o micșorare a numărului membrilor SVP în unele conferințe, dar și absența îndelungată de la întâlnirile naționale a conferințelor de la Joseni și Trei Sate. Pentru aceste două conferințe s-a decis, cu unanimitate de voturi, excluderea lor din Uniune. Sesiunea a continuat cu prezentarea programului de formare vincențiană pe anul 2014, Ana Doboș accentuat pe necesitatea participării la aceste sesiuni de formare. Continuând sesiunea de comunicări, fiecare reprezentant al conferințelor prezente a prezentat activitatea din anul 2013.

Ultima intervenție a fost cea a lui Adrian Petruț și Ana Doboș care au prezentat site-ul oficial al Uniunii SVP din România, s-a făcut prezentarea pentru a afla părerea membrilor Uniunii, pentru sugestii de îmbunătățire a lui.

La finalul întâlnirii, s-au anunțat următoarele:

1. Întâlnirea națională de toamnă va fi organizată la Iași în zilele de 12 și 13 septembrie 2014 și va fi marcată de vizita doamnei Mary Abel - Anglia (sponsorul unor conferințe din grupa a II-a)

2. Pentru o participare cât mai numeroasă, cursurile de formare a membrilor SVP se vor desfășura în doua etape: la București în zilele de 12 și 13 iulie și la Bălțați în zilele de 19-20 iulie.

Mulțumim gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii.

Sesiunea s-a încheiat într-o notă optimistă cu speranța și încrederea că activitatea din Conferințele SVP va fi însoțită de o mai mare trăire a cuvântului Evangheliei.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 mai: București: Conferința Națională a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat