Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Pelerinajul Sfântului Părinte Francisc în Ţara Sfântă cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la întâlnirea la Ierusalim dintre papa Paul al VI-lea şi patriarhul Atenagora
24-26 mai 2014

Vizita de curtoazie la preşedintele statului Israel în Palatul Prezidenţial

(Ierusalim, 26 mai 2014)

Domnule preşedinte,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Vă sunt recunoscător, domnule preşedinte, pentru primirea rezervată mie şi pentru expresiile dumneavoastră respectuoase şi înţelepte de salut şi sunt bucuros să vă pot întâlni din nou aici la Ierusalim, oraş care păstrează Locurile Sfinte îndrăgite de cele trei mari religii care-l adoră pe Dumnezeul care l-a chemat pe Abraham. Locurile Sfinte nu sunt muzee sau monumente pentru turişti, ci locuri în care comunităţile de credincioşi trăiesc credinţa lor, cultura lor, iniţiativele lor caritative. De aceea, trebuie ocrotite perpetuu în sacralitatea lor, tutelând astfel nu numai moştenirea trecutului, ci şi persoanele care le frecventează astăzi şi le vor frecventa în viitor. Fie ca Ierusalimul să fie cu adevărat Cetatea păcii! Fie ca să strălucească pe deplin identitatea sa şi caracterul său sacru, valoarea sa religioasă şi culturală universală, ca tezaur pentru toată omenirea! Cât de frumos este când pelerinii şi rezidenţii pot să aibă acces liber la Locurile Sfinte şi să participe la celebrări!

Domnule preşedinte, dumneavoastră sunteţi cunoscut ca om al păcii şi artizan al păcii. Vă exprim recunoştinţa mea şi admiraţia mea pentru această atitudine a dumneavoastră. Construirea păcii cere înainte de toate respectul faţă de libertatea şi demnitatea fiecărei persoane umane, pe care evreii, creştinii şi musulmanii cred la fel că a fost creată de Dumnezeu şi destinată la viaţa veşnică. Pornind de la acest punct ferm pe care-l avem în comun, este posibil de urmărit angajarea pentru o soluţionare paşnică a controverselor şi a conflictelor. În această privinţă reînnoiesc auspiciul ca să se evite din partea tuturor iniţiative şi acte care contrazic voinţa declarată de a ajunge la un adevărat acord şi ca să nu se înceteze să se urmărească pacea cu determinare şi coerenţă.

Trebuie respins cu fermitate tot ceea ce se opune urmăririi păcii şi a unei convieţuiri respectuoase dintre evrei, creştini şi musulmani: recurgerea la violenţă şi la terorism, orice tip de discriminare din motive rasiale sau religioase, pretenţia de a impune propriul punct de vedere în defavoarea drepturilor celuilalt, antisemitismul în toate formele sale posibile, precum şi violenţa sau manifestările de intoleranţă împotriva persoanelor sau locurilor de cult ebraice, creştine sau musulmane.

În statul Israel trăiesc şi acţionează diferite comunităţi creştine. Ele sunt parte integrantă a societăţii şi sunt părtaşe cu titlu deplin de evenimentele sale civile, politice şi culturale. Credincioşii creştini doresc să aducă, pornind de la propria identitate, contribuţia lor pentru binele comun şi pentru construirea păcii, ca nişte cetăţeni cu drept deplin care, respingând orice extremism, se angajează să fie artizani ai reconcilierii şi ai înţelegerii.

Prezenţa lor şi respectarea drepturilor lor - ca de altfel a drepturilor oricărei alte denominaţiuni religioase şi ale oricărei minorităţi - sunt garanţie a unui pluralism sănătos şi dovadă a vitalităţii valorilor democratice, a înrădăcinării lor reale în practica şi în aspectul concret al vieţii statului.

Domnule preşedinte, dumneavoastră ştiţi că eu mă rog pentru dumneavoastră şi eu ştiu că dumneavoastră vă rugaţi pentru mine şi vă asigur de rugăciunea continuă pentru instituţiile şi pentru toţi cetăţenii din Israel. Asigur în mod deosebit implorarea mea constantă către Dumnezeu pentru obţinerea păcii şi cu ea a bunurilor inestimabile care sunt strâns unite cu ea, cum sunt siguranţa, liniştea vieţii, prosperitatea şi - ceea ce este mai frumos - fraternitatea. În sfârşit îndrept gândul meu spre toţi cei care suferă din cauza consecinţelor crizei încă deschise în regiunea Orientului Mijlociu, pentru ca să fie cât mai curând alinate suferinţele lor prin rezolvarea onorabilă a conflictelor. Pace asupra Israelului şi în tot Orientul Mijlociu! Shalom!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


 

lecturi: 7.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat