Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Jubilee de 25 și 20 de ani de sfântă Preoție ale promoțiilor 1989 și, respectiv, 1994, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

Amintirea este mereu un loc de întâlnire. Un loc în care, prin dialog și deschidere, îți retrăiești clipele frumoase care au străbătut itinerarul vieții tale. Acest lucru l-au simțit, pentru două zile, 21 și 22 mai 2014, preoții care au sărbătorit împlinirea a 20, respectiv 25 de ani de când lucrează în secerișul Domnului. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât ei au ales Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași ca loc al întâlnirii. Momentul cel mai înălțător s-a desfășurat miercuri, 21 mai 2014, când la ora 17.00, a fost celebrată o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Mons. Benone Farcaș, vicar general de Chișinău, și pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic din Iași, împreună cu preoții absolvenți ai promoțiilor din 1989 și 1994.

Cu emoții și trăiri care au renăscut viața de seminarist în inimile lor, cu fețele senine și dornice de dialog, cu pașii grăbiți de dorința de reîntâlnire, dar liniștiți datorită calmului dat de bucuria atâtor ani de când sunt "secerătorii Domnului". Așa au pășit preoții jubilanți pe porțile seminarului, loc care le provoacă atât de multe amintiri, locul formării lor spirituale, umane și intelectuale.

Ce îi voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului! Cuvintele Psalmului 116, care au rămas întipărite în inimile lor încă din anii de seminar, au marcat primul eveniment al întâlnirii: celebrarea sfintei Liturghii.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel le-a urat bun venit preoților jubilanți în "cenacolul de la Iași". Asemănarea seminarului cu un "cenacol" este profundă și simbolică. Asemenea ucenicilor și sfintei Fecioare Maria care s-au întâlnit în cenacolul din Ierusalim pentru rugăciune, la fel și preoții au datoria ca, alături de Maica Domnului, să se regăsească în spiritul rugăciunii apostolilor. Aceasta îi va conduce la vederea feței mântuitorului înviat, pe care trebuie să o împărtășească mai apoi celor din jur, asemenea fericitului Anton Durcovici.

Rectorul seminarului, pr. dr. Benone Lucaci, absolvent al promoției 1994, a urat bun venit preoților jubilanți în locul care i-a pregătit pentru înalta misiune sacerdotală, locul din care, asemenea ucenicilor din Biserica primară de la Ierusalim, au fost trimiși să proclame vestea cea bună.

Mons Benone Farcaș, vicarul general de Chișinău, a zugrăvit în omilia sa imaginea preotului, care chiar dacă poate nu mereu sunt exemple ale trăirii sacerdotale, sunt cei care, cu puterile lor limitate, înfăptuiesc lucrarea încredințată lor de Dumnezeu. Viața preotului trebuie să fie cimentată cu sacramentele. Citându-l pe sfântul Augustin care afirma: "A te îndrăgosti de Dumnezeu este cea mai pătimașă poveste de dragoste. A-l căuta pe Dumnezeu este cea mai palpitantă aventură. A-l găsi pe Dumnezeu este cea mai mare cucerire", Monseniorul Benone a mulțumit, la sfârșitul omiliei, lui Dumnezeu pentru darul preoției și a îndemnat pe cei prezenți să continue să participe la "această minunată aventură a iubirii divine".

După ce și-au adus prinosul de recunoștință prin celebrarea tainelor sfinte, părintele Cornel Cadar, absolvent al promoției 1989, a schițat unele tablouri și amintiri legate de figurile preoților care le-au fost profesori, mulțumindu-le pentru prezență unora dintre ei: PS Aurel Percă (profesor de Morală), Pr. Alois Fechet (profesor de Filosofie, Teologie Fundamentală), Pr. Ioan Tamaș (profesor de Sfânta Scriptură), Pr. Alois Bișoc (profesor Teologie Pastorală), Pr. Anton Despinescu (profesor de Istoria Bisericii și Patrologie). Seminariștilor le-a urat mult curaj în parcurgerea drumului lor, pentru că doar astfel vor putea urma cu bucurie itinerariul ales de ei, în care Cristos este scopul final.

După înmânarea unor amintiri de la jubileul de 20 și 25 de ani de preoție preoților absolvenți ai promoțiilor 1989 și 1994, PS Petru Gherghel a reamintit, atât preoților, cât și seminariștilor, că Isus este cel care i-a ales, nu ei l-au ales pe el și fără el nu pot realiza nimic.

Imediat după sfânta Liturghie, a urmat un dialog între preoții de azi și seminariști, preoții de mâine. Început cu o rugăciune, presărat cu momente hazlii și momente de meditație, dialogul s-a dovedit a fi foarte productiv, întrucât preoții au primit de la seminariști o nouă energie tinerească, un elan în chemarea lor, iar seminariștii s-au îmbogățit cu experiențe și sfaturi noi de la preoții jubilanți.

Toți cei prezenți au primit o broșură cu preoții absolvenți ai promoției 1989, în care fiecare preot a ilustrat în câteva rânduri cei 25 de ani de preoție.

În a doua zi a întâlnirii, preoții s-au regăsit pe băncile seminarului în momente de comuniune care au făcut ca întâlnirea lor să devină un izvor de amintiri și retrăiri precum și un nou elan în pastorația pe care fiecare dintre ei o desfășoară.

Cu inima deschisă, ne rugăm și noi Domnului, pentru ca sfințenia preoților noștri să devină o rază deschisă care să strălucească asupra fiecăruia dintre noi și să de-a naștere altor raze, care să înflorească via Domnului.

Andrei Stolnicu

* * *

Un articol despre același eveniment este semnat de Ovidiu-Gabriel Bejenaru pe site-ul www.itrc.ro, de unde au fost preluate și câteva fotografii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 mai: Iași: Jubilee de 25 și 20 de ani de sfântă Preoție ale promoțiilor 1989 și, respectiv, 1994, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" .


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat