Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Participare la hramul catedralei din Chișinău

Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. Felix Măriuț și pr. Cornel Cadar, a participat sâmbătă, 24 mai 2014, la hramul catedralei "Providența Divină" din Chișinău. În cadrul Liturghiei, prezidată de episcopul de Iași, acesta a oferit Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău, o relicvă a fer. Anton Durcovici, precum și crucea "Anton Durcovici".

La Liturghie au participat circa 30 de preoți din Republica Moldova și din Dieceza de Iași. Au fost prezenți numeroși credincioși, persoane consacrate și reprezentanți ai corpului diplomatic. Cei doi episcopi au subliniat relația specială dintre cele două dieceze.

Liturghia s-a celebrat în rusă, română și latină. Cântarea corului a adus laudă lui Dumnezeu și i-a animat pe credincioși. La finalul Liturghiei s-a făcut o procesiune în jurul bisericii cu sfântul sacrament. Invocațiile litaniei, cântate de pr. Vasile Cohanovschi au fost alternate cu cântarea de Aleluia din partea credincioșilor. Mons. Benone Farcaș, parohul catedralei, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea comunității catolice din Chișinău și i-a îndemnat la încredere în providență. Sărbătoarea a fost imortalizată printr-o fotografie făcută pe scările catedralei, iar PS Petru Gherghel a oferit credincioșilor câte o iconiță cu imaginea fer. Anton Durcovici.

Toți au plecat cu convingerea că Dumnezeu ne poartă de grijă și au mulțumit că sunt binecuvântați de el zi de zi.

Hramul Providența Divină amintește titlul catedralei și ziua când a fost consacrată biserica: 22 mai 1908. Catedrala din Chișinău a fost construită în perioada martie 1840 - 6 mai 1843, fiind consacrată 22 mai 1908. A avut parte de reparații și extinderi fie înainte de consacrare, fie în zilele noastre. În capela catedralei se păstrează icoana sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana diecezei.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: Participare la hramul catedralei din Chisinau


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat