Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina Creștinului" pe luna mai 2014

La începutul lunii mai, când fiecare câmp este acoperit cu iarbă și fiecare copac cu frunze; acum când pădurile își dau la iveală bobocii, iar Iașiul își îmbracă hainele de sărbătoare, cu ocazia beatificării marelui episcop martir Anton Durcovici, vă invităm să lecturați noul număr al revistei "Lumina Creștinului" nr. 5 (293) - mai 2014, astfel încât, fiecare dintre noi, depășind forfota lumii, să-l regăsim pe Isus cel Înviat și să-l putem vedea cu ochii Mariei, trandafirul, frumos mirositor, la care venerabilul episcop a consfințit Dieceza de Iași.

"Magnificat! Sufletul nostru îl preamărește pe Domnul" este titlul scrisorii pastorale a PS Petru Gherghel, cu care se deschide acest număr al revistei. Păstorul Diecezei de Iași ne îndeamnă să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru multitudinea darurilor oferite din prea marea sa generozitate, pentru darurile naturale și supranaturale, pentru darul frumuseții naturii și al învierii, pentru darul Maicii sfinte, al sfinților și fericiților, al mărturisitorilor și martirilor Bisericii noastre. "La aceste motive de bucurie", afirmă Preasfințitul, "se mai adaugă unul, o altă floare ce a înflorit în luna mai, la 17 mai 1888, și care va fi așezată în buchetul minunat al florilor, ca mărturisitor, martir și fericit, tot în această zi: floarea Bisericii noastre locale, vrednicul păstor și episcop Anton Durcovici. Ne pregătim cu justificată bucurie să întâmpinăm și să admirăm această floare nouă de culoarea sângelui în persoana marelui mărturisitor și martir, miel jertfit pe altarul Bisericii și al neamului, care a ajuns să fie recunoscut ca dar al lui Dumnezeu".

PS Petru, în finalul scrisorii, îi cheamă pe toți să-l preamărească pe Dumnezeu, care ne umple inima cu atâtea daruri, să se bucure în jurul imaginii Maicii sfinte, regina lunii mai, și să cânte împreună cu ea: Sufletul meu îl preamărește pe Domnul, căci fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!

În continuare, acest număr al revistei, dedicat episcopului Anton Durcovici, întâmpină cititorii cu numeroase articole legate de viața acestui mare păstor al Diecezei. Astfel, părintele Cornel Cadar semnează articolul cu titlul "Ultimele ore din viață ale episcopului Anton Durcovici", în care aflăm date unice din "culisele" ultimelor momente de viață ale lui Anton Durcovici. Legat de momentul morții sale, avem și patru mărturii date de doi episcopi și doi preoți, care erau în închisoarea de la Sighet în acele momente.

Părintele Adrian Blăjuță oferă cititorilor unele informații practice pentru cei care, cu inima deschisă, vor participa la beatificarea episcopului martir care va avea loc la 17 mai la Iași. Un alt articol omagial este scris de dr. Dănuț Doboș intitulat "Totul... tuturor", unde ni se prezintă două din momentele importante din viața episcopului Anton - jubileul de 25 de ani de preoție și numirea sa în funcția de vicar general al Arhidiecezei de București.

Părintele Anton Bișoc vorbește în articolul "Am fost la școala unui sfânt" despre momentul întâlnirii sale cu episcopul Anton, care pe atunci era rector la Seminarul din București.

În cadrul rubricii "Pentru familii", părintele Felician Tiba, în articolul intitulat "În spatele unui martir, o mamă tare", ne vorbește despre planul pe care Dumnezeu l-a avut cu mama episcopului martir și aportul ei la formarea fiului ei.

Tot în acest număr, părintele Eduard Soare ne prezintă câștigătorii concursului de creație organizat cu prilejul beatificării episcopului martir Anton. Tot aici ne sunt prezentate și creațiile care au câștigat premiul I.

De asemenea, Andrei Stolnicu ne prezintă un articol legat de expunerea unei copii a Giulgiului din Torino, donate de diaconul german Joachim Huneke, eveniment care a avut loc la Iași. Giulgiul a devenit astfel pentru toți creștinii diecezei un martor al pătimirii și învierii.

Episodul XV al serialului "Din istoria revistei", consemnat de părintele Cornel Cadar, ni-l prezintă pe părintele Iosif Bălan, director al revistei între anii 1939-1941, iar diaconul Virgiliu Demșa-Crainicu ne vorbește despre importanța revistei "Lumina Creștinului" și despre efortul și devotamentul celor care lucrează în pregătirea revistei diecezane.

Părintele Iosif Dorcu continuă în rubrica "Sanctuare" cu prezentarea unui renumit sanctuar de la Montserrat (Spania).

Părintele Felix Roca susține rubrica dedicată tinerilor cu un articol intitulat "Balsamul sufletelor" cu referire la cea de-a treia fericire evanghelică: "Fericiți cei blânzi, pentru că ei vor moșteni pământul (Mt 5,5)".

În rubrica "Misiuni", seminaristul Flavian Bejan ne proiectează, în imagini inedite, frumusețea vestirii Evangheliei pe pământul ecuadorian.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Beatificarea", de pr. prof. dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian"; "Papa va merge în Țara Sfântă"; "Papi canonizați" și "Olimpiada de religie" din cadrul rubricii "E bine de știut"; "Trandafirii roșii și cei albi", istorioară morală de Cristofor von Schmidt, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre episcopul Anton Durcovici", prelucrare de părintele Eusebiu Bulai; "Jertfa din iubire" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Spiritualitatea în problematica alcoolului" din cadrul rubricii "În apărarea sănătății", de asistenta socială Ramona Ciobanu.

Așa cum ne-a obișnuit, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de părintele Emanuel Imbrea.

Revista este bogat ilustrată cu fotografii, pe copertă având o imagine cu episcopul Anton Durcovici alături de un îndemn adresat credincioșilor de a participa la beatificarea venerabilului martir, care va avea loc în Iași, la 17 mai.

În luna sfintei fecioare Maria, noi, creștinii din "Grădina Maicii Domnului", așa cum sfântul papă Ioan Paul al II-lea a numit România, suntem datori să-i mulțumim mamei cerești pentru darul pe care l-a făcut țării noastre: pe fericitul Anton Durcovici și ne rugăm împreună ei, prin cuvintele rostite de episcopul martir la instalarea sa pe scaunul episcopal spunând: "Preasfântă Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu și mama noastră preaiubitoare, Eparhia de Iași, aruncată la picioarele tale, se consfințește astăzi toată, în mod solemn inimii tale neprihănite, ca de acum înainte să domnești pururi peste ea. Fecioară preacurată, Maica harului dumnezeiesc și speranța lumii, ascultă glasul copiilor tăi care te strigă într-ajutor și primește închinarea noastră!"

Vă îndemnăm călduros la o lectură plăcută și plină de roade în sufletele voastre.

Andrei Stolnicu

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat