Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău (centru): Încheierea primului curs pentru logodnici

Sâmbătă, 12 aprilie 2014, s-a încheiat primul curs pentru logodnicii din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, început la 8 martie, când, pline de emoții, 17 cupluri de logodnici din această parohie au început prima serie de întâlniri în vederea unei bune pregătiri pentru noul drum al vieții de familie. Îndrumați de pr. vicar Lucian Adam, au abordat doua teme ce corespund celor două drumuri din pregătirea pentru căsătorie: drumul credinței, pentru a cunoaște taina lui Cristos și a Bisericii, și drumul cunoașterii de sine, pentru a putea trăi autentic relația de cuplu.

Pornind pe drumul credinței, au parcurs împreună principalele adevăruri pe care le mărturisim în Crezul Apostolic, insistând pe momentul Creației, subliniindu-se pasajul despre imaginea omului creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; Dumnezeu l-a făcut pe om bărbat și femeie, două persoane distincte, dar care nu-și găsesc realizarea și fericirea deplină decât formând în iubirea conjugală un singur trup, adică o singură ființă, o singură inimă, o singură gândire, o singură simțire.

Tinerii logodnici au învățat apoi cum pot trăi Cele zece porunci ale lui Dumnezeu, într-o lume grăbită și prea ocupată, văzându-le ca indicatoare spre libertate și nu ca limitări ale libertății. Au parcurs Sacramentele, instituite de Isus Cristos ca mijloc și cale spre mântuire, punând accent pe sacramentul Spovezii, al cărui scop principal este împăcarea cu Dumnezeu și pe sacramentul Căsătoriei. "Căsătoria este un sacrament care [...] se reînnoiește în fiecare zi. Este o «stare» prin care bărbatul și femeia pot ajunge la sfințenie, fiind pur și simplu un soț bun și o soție bună. În Căsătorie [...], harurile nu se primesc toate deodată, ca în cazul celorlalte sacramente, ci se acorda de-a lungul zilelor, după nevoi. De aici decurge necesitatea pentru soți de a le cere zilnic" (Mons. Vladimir Ghika).

Familia Roșu, Adrian și Cristina cu cei trei copii, putem spune că a fost o adevărată mărturie a dragostei creștine în mijlocul nostru. Este o mărturie vie a faptului că se pot construi familii frumoase dacă îl invităm pe Dumnezeu alături de noi. Ne-au sfătuit să nu lăsăm soarele să apună peste mânia noastră, iar dacă pe parcursul zilei au existat neînțelegeri, certuri, să cerem iertare unul altuia, așa cum spunea și papa Francisc la întâlnirea cu logodnicii din 14 februarie 2014: "Dacă tu termini ziua fără a face pace, ceea ce ai înăuntru, ziua următoare devine rece și dur și este mai dificil a face pace. Amintiți-vă bine: să nu terminați niciodată ziua fără a face pace!" De asemenea, această familie a subliniat importanța rugăciunii în familia lor, îndemnând tinerii să se roage zilnic împreună.

Comuniunea de viață și iubire a cuplului conjugal ajunge la culmea forței sale creatoare prin aducerea la viață a copiilor. Este marele dar al omului, prin care el devine colaborator la acțiunea creatoare continuă a lui Dumnezeu. Astfel, ultima întâlnire a avut ca temă planificarea familială. Au fost prezente în mijlocul nostru trei reprezentante ale Asociației "Familia și Viața" care ne-au prezentat metodele naturale de reglementare a nașterilor, insistând pe metoda ovulației Billings, metodă propusă și de Biserica Catolică.

Mulțumim pr. decan Isidor Dâscă pentru sfaturile oferite, mulțumim pr. vicar Lucian Adam că a fost alături de noi pe acest drum al formării și mulțumim pr. vicar Iulian Robu, care ne-a îndemnat să îl punem pe lista de invitați la nunta noastră și pe Dumnezeu.

"Îți mulțumim, Doamne, pentru că ne-ai făcut darul să ne întâlnim unul cu celălalt. Ajută-ne să fim fideli față de acest dar. Îți oferim bucuria iubirii noastre. Doamne, vrem ca ea să fie atât de curată, atât de adevărată, încât în ea să te putem găsi pe tine" (din rugăciunea logodnicilor).

Lidia Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 aprilie: Bacău (centru): Încheierea primului curs pentru logodnici


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat