Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Czestochowa (Polonia): O nouă mantie și coroane pentru Icoana Maicii Domnului de la Cacica

După ce a fost împodobită cu noile veșminte și coroane realizate în Polonia prin grija artistului polonez Marius Drapikovschi, Icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost preluată la 8 aprilie 2014 de o delegație din Dieceza de Iași din partea părintelui Roman Majewski, OSPPE, priorul sanctuarului din Czestochowa (Polonia), în fața altarului Maicii Domnului din cadrul sanctuarului. Din delegație au făcut parte: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Romuald Bulai, OFMConv., rectorul sanctuarului din Cacica, pr. Marius-Stanislau Bucevski și dl. Ghervase Longher. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziunea Trwam din Polonia, înregistrarea putând fi urmărită pe site-ul www.sanctuarcacica.ro.

Au trecut mai bine de două sute de ani de când Icoana Maicii Domnului a fost adusă în biserica din Cacica de către parohul comunității din acea perioadă. Ani de zile a fost cinstită si venerată de către credincioșii din Cacica. În anul 1905 toată suflarea catolică din Bucovina și-a îndreptat pașii spre primul pelerinaj oficial care s-a organizat aici cu ocazia hramului din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. După ce cultul față de Icoana Maica Domnului din Cacica s-a extins în întreaga dieceză de Iași și în toată țara, a venit momentul "inspirat" de a organiza un pelerinaj al icoanei prin toate comunitățile Diecezei de Iași între anii 2010 și 2013, perioadă dedicată din punct de vedere pastoral familiei și căsătoriei creștine.

Odată încheiat acest pelerinaj, a venit rândul ca, pe lângă cinstirea, prețuirea și devoțiunea pe care toți și-au manifestat-o față de Preacurata Fecioară Maria, credincioșii catolici, încurajați și sensibilizați de păstorul diecezei, să ofere icoanei un veșmânt frumos și nobil, împreună cu două coroane din aur bătute cu diamante, safire și alte pietre prețioase, ca semn de recunoștință pentru toate harurile primite prin mijlocirea ei.

După trei ani de muncă și trudă, prin grija artistului polonez Marius Drapikovschi, marți, 8 aprilie 2014, în cadrul momentului de rugăciune al serii în fața altarului Maicii Domnului de la Czestochowa (Polonia), priorul mănăstirii, pr. Roman Majewski, OSPPE, a înmânat noile veșminte și coroanele pentru Icoana Maicii Domnului din Cacica Preasfințitului Petru Gherghel, care a condus delegația din România.

Din delegație au făcut parte: PS Aurel Percă, pr. Romuald Bulai OFMConv., rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Marius Bucevschi, paroh de Solonețul Nou, și domnul deputat Ghervazen Longher din Parlamentul României.

Mantia și coroanele vor fi purtate la Roma pentru a fi binecuvântate de către Sfântul Părinte papa Francisc în cadrul audienței ce va avea loc în Vatican în ziua de 30 aprilie 2014.

Celebrarea încoronării oficiale a icoanei va avea loc la Cacica, în Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, din ziua de 15 august a acestui an.

Ne bucurăm să ne amintim că am avut mereu alături pe Preacurata Fecioară Maria și nădăjduim că ea ne va însoți necontenit, mai ales în ziua de 17 mai, când vom trăi marea zi a declarării de fericit a episcopului nostru martir Anton Durcovici, un iubitor profund al Maicii Preacurate Maria și un adevărat model de încredere în mijlocirea Mamei noastre cerești.

Dorim ca la această sărbătoare icoana și chipul Maicii Domnului din Cacica să ne însoțească și să ne îmbucure cu iubirea ei ocrotitoare de Mamă și Regină. Atunci pe drept vom intona cu toții imnul bucuriei: "Magnificat", sufletul meu îl preamărește pe Domnul că lucruri mari ne-a făcut nouă cel atotputernic al cărui nume este sfânt (cf. Lc 1,47).

Pr. Romuald Bulai

* * *


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat