Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (II). Duminica Floriilor

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, Evanghelia Patimilor după sfântul evanghelist Matei, evanghelie ce va fi citită în Duminica Floriilor.

Probabil mulți s-au gândit deja să urmărească textul propus direct pe calculator, proiectat pe perete și analizat împreună cu copiii, sau imprimat pe hârtie pentru ca cei mai mici dintre ei să aibă posibilitatea de a colora și de a afișa rezultatul. Mulțumim tuturor pentru idei și inițiative, pentru implicarea în acest proiect, dar mai ales pentru rugăciunea recitată împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

Fragmentul pe care l-ați ascultat este textul citit în cadrul sfintei Liturghii din duminica frumoasă a Floriilor. Vă invit, dragilor, să participați și la Procesiunea de Florii. Acolo veți auzi și textul ce amintește intrarea mea triumfală în Ierusalim. Oamenii așezau hainele pe jos înaintea mea, aveau ramuri de palmier în mâini și cântau cu toții "Osana, Fiul lui David".

În amintirea acelui moment, creștinii de astăzi au ramuri înverzite și merg în procesiune spre biserică. Atmosfera acestei duminici trebuie să fie una frumoasă pentru că eu pășesc în cetatea Ierusalimului. De fapt, aceasta este doar o imagine a intrării mele triumfale în Ierusalimul ceresc, după învierea din morți.

Poate vă întrebați: dacă atmosfera este de sărbătoare, de ce în această duminică se citește Evanghelia Patimilor? De ce acest text? Pentru că bucuria deschiderii porților Ierusalimului ceresc, mântuirea voastră, este rodul ascultării și supunerii la planul divin, chiar dacă aceasta aducea după sine încercare, suferință. Dacă păcatul a intrat în lume prin neascultarea lui Adam, era nevoie de ascultarea mea pentru a rupe lanțul păcatului și pentru ca voi să intrați în împărăția Tatălui ceresc.

Cuvintele evangheliei relatează toate cele petrecute din seara cinei cele de taină și până la așezarea mea în mormânt. Toate sunt aici: acte de prietenie, acte de trădare, răutate și milă, suferință și alinare. Și astăzi, sunt mulți oameni care se comportă cu mine la fel: unii mă vând, alții mă părăsesc, alții privesc indiferenți, dar sunt și oameni care îmi sunt alături. Îmi doresc atât de mult ca și voi să faceți parte din rândul acestora din urmă!

Îmi răsună și acum în minte cuvintele sutașului de sub cruce: "Acesta era cu adevărat Fiul lui Dumnezeu!" Sunt mulți copii în lume care sunt entuziasmați și fascinați de cuvintele și exemplul meu, dar, asemenea sutașului, le este frică de cei din jur, de aceea nu-și mărturisesc credința, sau dacă o fac, sunt repede persecutați.

Rugați-vă pentru toți copiii care zilele acestea suferă din cauza credinței lor!

Dragii mei, prietenii mei, credeți în mine și veți intra cu mine în Ierusalim!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară

Ne rugăm pentru toți acei copii din lumea întreagă care nu au dreptul la libertate religioasă și au de suferit din cauza credinței lor:

Doamne, lumea de azi vorbește despre lupta pentru drepturile omului, dar există încă mulți copii care suferă datorită credinței lor și nimeni nu le ia apărarea. Fii tu speranța lor, șterge-le lacrimile și ajută-i să zâmbească!

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru Duminica Floriilor poate fi descărcată de aici.

* * *

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (I)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat