Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Manifestări comemorative Anton Durcovici în parohiile din Oltenia

Academia "Anton Durcovici" din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București organizează în ziua de duminică, 11 mai 2014, în cadrul sfintelor Liturghii solemne ale comunităților parohiale din zona Olteniei, momente comemorative dedicate fericitului episcop martir Anton Durcovici.

În invitația adresată parohilor de Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Pitești și Câmpulung Muscel, părintele profesor dr. Emil Moraru, președintele Academiei Teologice "Anton Durcovici", menționează, printre altele, următoarele: "Martirii credinței din trecut sunt astăzi mijlocitori la tronul harului divin. Memoria istorică a unui slujitor al lui Dumnezeu nu poate fi ștearsă de nici un sistem politic ateu. (...) La sfintele Liturghii din Decanatul de Craiova și Parohia Câmpulung Muscel din Decanatul de Ploiești se va aduce mulțumire pentru că prin aceste parohii a trecut un om sfânt, o imagine vie a lui Cristos Domnul".

În calitatea sa de administrator apostolic de București, funcție în care a fost desemnat de Sfântul Scaun la 17 ianuarie 1949, episcopul de Iași Anton Durcovici a efectuat în perioada 12-19 iunie 1949 vizite canonice în parohiile din zona Olteniei, prilejuite de acordarea sacramentului Mirului.

În faimoasa declarație din 26 aprilie 1950, dată de episcopul Anton Durcovici în arestul Securității din București, document apreciat de istorici drept un adevărat "testament spiritual al acestuia", episcopul reiterează principalele valori creștine pe care le îndrăgise în timpul vieții sale ca preot și episcop, le meditase îndelung și le predicase în timpul vizitelor canonice în Moldova și Oltenia.

Cu privire la vizitele canonice din parohiile din zona Olteniei, declarația sus-menționată conține, prin urmare, rezumatul predicilor și îndemnurilor adresate de episcopul Anton Durcovici preoților și credincioșilor, în special tinerilor care primeau cu acel prilej sacramentul sfântului Mir.

La manifestările din 11 mai sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși din parohiile Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Pitești și Câmpulung.

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat