Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horpaz și Pașcani: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași

În zilele premergătoare timpului pascal, tineri cercetași creștini s-au întâlnit la Horpaz-Iași și la Pașcani, în perioada 11-14 aprilie 2014, la exerciții spirituale, pentru a aprofunda identitatea lor de cercetași creștini, lăsând deoparte alte preocupări. Cei 43 de cercetași din ambele grupuri au fost îndrumați pe "calea spre fericire și sfințenie" de către pr. Daniel Iacobuț, la Horpaz, și de pr. dr. Iulian Faraoanu, la Pașcani.

Pentru unii dintre participanți a fost o experiență nouă, marcantă, iar emoțiile trăite sunt împărtășite în mărturiile tinerilor.

- "De multe ori pășim în viață cu pași nesiguri... Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm? Întrebări destul de grele, dar al căror răspuns am încercat să-l găsim participând în perioada 11-14 aprilie 2014 la exerciții spirituale.

La Pașcani, cercetașii din Pildești, Sagna și Hălăucești am găsit adevăratul drum care duce la fericire, fiind îndrumați de părintele Iulian Faraoanu. Acesta a avut grijă să toarne în fiecare inimă stropii încrederii în Dumnezeu și cei ai puterii de a găsi bucurie în orice lucru.

Primind căldură și ospitalitate la Mănăstirea Cavanis din Pașcani, am dăruit inimile noastre lui Dumnezeu, pentru ca el să ne transforme în adevărați oameni, care să treacă prin orice umbră, pentru a ajunge la lumina lui.

Prima meditație, «Viața de credință și voința lui Dumnezeu» ne-a deschis ochii pentru a vedea întunericul în care trăim, fără să-l descoperim pe Dumnezeu. Am învățat să-l cunoaștem prin noi înșine, prin ceilalți, prin orice lucru, iar astfel să facem voia lui. În a doua meditație, am descoperit că locul Domnului trebuie să fie pe primul plan în viața noastră. Am învățat că, privind prin oglinda rugăciunii, îl vom vedea pe Dumnezeu și-l vom urma prin dragoste, supunere și slujire.

Tot în aceste zile am auzit glasul lui Dumnezeu, care ne cheamă la misiunea noastră. Ne-am dat seama că, îndeplinind «capriciul divinității», ne putem face datoria și putem răspunde la orice provocare prin contemplare și fapte. Ultima meditație ne-a deschis inima pentru a simți prezența lui Isus în viața noastră și totodată fericirea.

Participând la sfintele Liturghii, la spovezi, la colocvii, la rugăciuni, am învățat să facem fiecare pas cu voință pentru a ajunge la Dumnezeu și la bucurie. În aceste zile, n-au lipsit nici momentele specifice cercetășești, prin care am reușit să legăm prietenii ce se vor păstra pentru mult timp de acum încolo.

La sfârșit, fiecare ne-am propus ca viața noastră să urmeze cele trei trepte, cea a spiritualității, a discernământului și a cunoașterii personale pentru ca în acest mod să ajungem la culmile sfințeniei.

Așadar, exercițiile spirituale au fost o experiență de credință prin care am descoperit ce înseamnă a răspunde la o chemare, a primi o misiune, ce înseamnă rugăciunea și mai ales ce înseamnă să fii fericit cu adevărat". (Andreea Mîrț)

- "În aceste zile am descoperit că Dumnezeu este prezent mai mult decât credeam în viața mea și m-au ajutat să-mi găsesc liniștea de care aveam nevoie în viața mea zgomotoasă." (B. Dumea)

- "Pot spune că aceste exerciții spirituale m-au ajutat să mă apropii mai mult de Dumnezeu și m-au făcut să realizez de ce? și cu ce scop? a venit Isus pe pământ." (M. Ciobanu)

- "Mă bucur că am avut ocazia să particip la aceste zile care au avut un impact puternic asupra mea. M-au ajutat să-mi dau seamă că dacă cer ceva cu adevărat, voi primi cu siguranță. Vă îndemn să participați și voi la astfel de exerciții de fiecare dată când aveți ocazia." (E. Mateeș)

La Horpaz au participat cercetași din Parohiile Pildești, Bălțați, Adjudeni și București-Cioplea.

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și tuturor acelora care ne-au sprijinit la desfășurarea exercițiilor spirituale, în special: pr. Antonio-Elcio Aleixo, de la Institutul Cavanis din Pașcani, pr. Ciprian Bulai, administrator la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și pr. dr. Alois Hîrja, asistentul spiritual general scout. O parte dintre fondurile necesare acestor exerciții spirituale au fost oferite de Renovabis.

CL "Adormirea Maicii Domnului" Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-14 aprilie: Horpaz și Pașcani: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat