Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 18 aprilie 2014, prin decretul nr. 869, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru sesiunea de primăvară a anului în curs. Reuniunea a avut loc joi, 24 prier 2014, în sala de conferințe a Centrului Social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.30. Subiectele ce urmau să fie puse în discuție aveau ca temă principală pregătirea și celebrarea momentului declarării de fericit a episcopului martir Anton Durcovici, eveniment ce este programat pentru ziua de 17 mai 2014.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel, cu o rugăciune mariană, după care pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii anterioare a Consiliului Pastoral Diecezan, subliniind inițiativele ce au fost propuse pentru Anul dedicat episcopului martir Anton Durcovici: implementarea cursurilor pentru logodnici, perspectivele Centrului "Gaudium et Spes" din Traian, diversele inițiative în susținerea familiilor, mediatizarea vieții episcopului martir.

Acest ultim subiect a fost detaliat de pr. Corneliu Berea, responsabilul Oficiului pentru Cateheză din cadrul Episcopiei de Iași, care a prezentat modul în care a avut loc repartizarea și derularea catehezelor în acest an pastoral. După ce în Advent s-a abordat cronologic viața și activitatea episcopului Anton Durcovici, după materialele pregătite de pr. Alois Moraru, în perioada Postului Mare și în Timpul de Peste An sunt propuse teme de spiritualitate, care au menirea de a-i conduce pe credincioși la trăirea virtuților episcopului martir. "Spiritul lui Anton Durcovici trebuie să fie menținut viu tot timpul", nu doar până la beatificare. S-a cerut o adaptare a catehezelor, care sunt concepute pentru grupurile de adulți, nu și pentru copii și tineri; răspândirea acestor materiale pe suport cibernetic și pe internet; pregătirea unei cateheze despre stema și motoul episcopului Durcovici; continuarea devoțiunii în cinstea noului fericit etc.

Despre modul în care are loc mediatizarea Anului dedicat episcopului Anton Durcovici au vorbit preoții Cornel Cadar și Ștefan Lupu, directorii Editurilor "Presa Buna" și "Sapientia". Ei au prezentat modurile prin care au răspândit "figura episcopului Durcovici": emisiuni la televiziuni și radio, situl www.durcovici.ro, multe știri pe siturile cunoscute, numeroase articole în reviste și ziare, pliante, postere, afișe, broșuri, eșarfe, tricouri, devoționale, pixuri, brelocuri, stole etc. S-a amintit de două proiecte în curs de finalizare: realizarea unui film documentar și a unei biografii oficiale a noului fericit.

În continuare, pr. Alois Moraru a prezentat alte moduri de popularizare a vieții episcopului Anton Durcovici, realizate de asociația cu același nume, care împlinește un an de activitate: continuarea prezentări piesei de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", dramatizată de Teatrul din Clopotniță din Bacău; unele activități didactice care au avut loc în școli, mai ales în "Săptămâna altfel"; grupuri de rugăciune pentru beatificarea episcopului Durcovici; răspândirea unor broșuri și pliante etc.

Preasfințitul Petru Gherghel a apreciat aceste inițiative, a încurajat continuarea proiectelor pe parcursul întregului an pastoral în curs și a cerut colaborarea parohilor la susținerea lor.

După aproape o oră de la deschiderea întrunirii, s-a trecut la partea a doua: prezentarea situației și a strategiilor de lucru pentru evenimentul care va avea loc pe Stadionul Municipal din Iași, sâmbătă, 17 mai 2014.

Pr. Mihai Budău, vicar episcopal pentru Secțiunea Administrație-Economie din cadrul Episcopiei de Iași, a prezentat câteva aspecte practice care trebuie urmărite în vederea bunei desfășurări a evenimentului: capacitatea stadionului și numărul pelerinilor înscriși până acum (aproape 13.000), modul de repartizare pe stadion a categoriilor de persoane ce vor participa la Liturghia pontificală, intrările în tribune, transportul pelerinilor la Iași (cu autocare, cu trenul, cu mașini personale etc.), parcarea mijloacelor de transport, necesitatea bannerelor și afișelor, respectarea orei maxime de intrare pe stadion (10.30), organizarea unei colecte diecezane pentru acoperirea cheltuielilor mari cerute de acest moment (duminică, 4 mai) etc.

Întâistătătorul Diecezei de Iași a prezentat: modul în care lucrează comisiile speciale desemnate cu organizarea evenimentului de la mijlocul lunii florar, a evidențiat prezența multor invitați speciali și a grupurilor din alte țări și dieceze, necesitatea comunicării numărului de participanți din fiecare parohie (preoți, ministranți, tineri, coriști, persoane consacrate, credincioși, bolnavi în scaune etc.), mulțumind celor care se implică conștiincios pentru organizarea acestui eveniment diecezan.

Pr. Iosif Dorcu, responsabilul Comisiei tehnice și logistice, a remarcat că această celebrare este "cel mai important eveniment din viața Bisericii din România, în anul 2014", subliniind câteva cerințe importante: necesitatea biletelor de intrare pe stadion, care vor ajunge în parohii după 1 mai; accesul pelerinilor pe cele șapte porți; crearea unui spectru vizual deosebit prin prezența ministranților, persoanelor consacrate și tinerilor din asociații în hainele specifice; participarea credincioșilor în costume populare etc. În final, decanul de Iași a anunțat definitivarea Muzeului dedicat episcopului Anton Durcovici, care va fi deschis la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Pentru buna desfășurarea a evenimentului din ziua de 17 mai un rol deosebit îl vor avea tinerii, despre care a vorbit responsabilul Comisiei pentru voluntari, pr. Felix Roca. S-a punctat numărul voluntarilor înscriși până acum (180), posibilitatea măririi acestui număr, disponibilitatea tinerilor de a contribui în mod responsabil la acest moment etc. Pe același subiect a vorbit și Adriana Ianuș, președinta diecezană a Acțiunii Catolice, accentuând zilele de reculegere și formare, precum și activitățile desfășurate pe zone sau în parohii sub privirea atentă a episcopului Anton Durcovici.

În continuare, pr. Eduard Soare, responsabilul Comisiei pentru muzică, a prezentat modul în care s-a desfășurat "Concursul de creație poetică și muzicală", la care au participat peste 80 de poezii și peste 30 de cântece, constituindu-se astfel un repertoriu bogat pentru celebrări și pelerinaje. S-a arătat apoi modul în care este structurat corul care va susține cântarea la Liturghia de beatificare, parohiile de unde au fost alese corurile, broșurile pregătite, modul în care vor participa credincioșii, cooptarea unor instrumentiști, problemele legate de sonorizare etc.

Un alt aspect despre care trebuie ținut cont este asistența medicală a pelerinilor, subiect care a fost dezvoltat de preoții Egidiu Condac și Mihai Budău.

Spre finalul dezbaterilor, s-a mai discutat despre: prezența multor invitați și oficialități centrale și locale, implicarea generoasă a Primăriei Iași (ep. Petru Gherghel), participarea grupurilor cu bannere și pancarte (pr. Iulian Kropp), organizarea agapei de după Liturghie (pr. Alois Fechet), modul în care pot fi vizitate obiectivele bisericești din Iași de către grupurile de pelerini (pr. Alois Moraru), spovada pelerinilor (pr. Pavel Chelaru), evidențierea mijloacelor auto care transportă pelerini (pr. Mihai Budău), necesitatea acordului scris al părinților pentru copii, precum și un telefon de urgență (pr. Andrei Cociangă), traseul mijloacelor de transport (pr. Iosif Dorcu), zile de pregătire spirituală și mulțumire pentru darul beatificării (pr. Alois Fechet) etc.

Ca o mărturie personală și emoționantă, domnul Constantin Balaș a povestit despre ziua în care s-a întâlnit cu episcopul Anton Durcovici, în data de 4 octombrie 1948, cu ocazia sfințirii bisericii și administrării Mirului în localitatea Izvoare, lângă Bacău.

A 17-a întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a șaptea în actuala configurație, a fost conchisă de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a făcut alte scurte precizări despre evenimentul care se va derula la Iași sâmbătă, 17 mai ("pe stadion nu se va face colectă", "se organizează momente liturgice în catedrala din Iași, dar și în toate parohiile diecezei, înainte și după beatificare") și a anunțat celebrările care vor avea loc la Colegiul Urbanian din Roma, în ziua de 1 iunie anul acesta.

Pr. Alois Moraru,
secretar executiv CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat