Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Sărbătoarea Paștelui

17 aprilie 2014, Joia Mare

Sosind cu familia din altă localitate pe meleagurile natale, în tot satul Ciugheș, plutea parcă o atmosferă apăsătoare. Localnicii nu erau veseli ca altădată. Nu răsuna acel glas melodios al clopotelor bisericii, cu tonalitatea lor veselă, special creată de meșterii făurari, prin care chemau creștinii la sfânta Liturghie. Nu mai răsuna zglobiul dangăt de clopot de la miezul zilei, obicei străbun din comunitățile catolice care amintește de victoriile voievozilor români asupra oștilor păgâne. Suna doar un sunet sec de scândură lovită. Un sunet parcă sinistru de sicriu pe care se prăvale piatra unui mormânt. Răsuna străvechea toacă, lovită cu două ciocane de lemn, de către clopotarul satului. Toaca, cu sunetul ei sec, chema creștinii în Joia Mare la sfânta Liturghie.

Era joia din săptămâna patimilor, când Mântuitorul a fost judecat, lovit, batjocorit și răstignit pe cruce, pentru păcatele noastre. Căsuța din satul natal, la care periodic revin cu soția, este așezată la 2 km în amonte de sfânta biserică. Vedeam din pridvor, în Joia Mare, cum credincioșii satului mergeau în grupuri masive la Liturghie.

18 aprilie 2014, Vinerea Mare

În Ciugheș, aceeași atmosferă tristă și jalnică. Toți creștinii mergeau pe drum supărați, triști. La miezul zilei, din turnul bisericii se auzea același sunet sec de doagă lovită. Mântuitorul a murit pe cruce. Creștinii mergeau, cu toții, la Prohodul Măntuitorului.

În sfântul lăcaș, pe băncile rezervate celor care doreau mărturisirea, lume multă. Așteptau răbdători, civilizat, rândul la spovadă. În confesional, spovedeau parohul comunității și pr. Fabian Doboș, de la Iași. Printre participanții la sfânta Liturghie, nelipsit ca de fiecare dată, un batrân în etate de 95 de ani, veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial, nenea Gheorghe Amagdei. Toată comunitatea prezentă a adus un omagiu Mântuitorului, prin atingerea crucifixului de pe altar, care era sprijinit de doi micuți ministranți.

19 aprilie 2014, Noaptea Învierii

Este sâmbăta Învierii Domnului. Spațiul din fața bisericii era plin de credincioși. Era o vreme mohorâtă. Toaca chema cu sunetul ei sec creștinii la biserică. Pe o vatră special amenajată, ardea un foc. Era focul ce urma să fie sfințit de preotul paroh. Creștinii așteptau în sfântul lăcaș răbdători. Ușa sacristiei bisericii s-a deschis fără obișnuitul clinchet vesel de clopoțel. S-a auzit același sunet sec de toacă. Au apărut ministranții urmați de paroh. Pe vatra din fața bisericii s-a sfințit focul sacru, care va da lumina lui Cristos prin lumânarea pascală. După acest ritual, în procesiune, s-a pătruns în sfântul lăcaș.

S-au citit lecturi din Vechiul Testament, Geneza sau Facerea Lumii și Exodul (trecerea prorocului Moise cu evreii prin Marea Roșie, amintind de obiceiul pascal la evrei). Toate acestea într-o liniște profundă și un întuneric la fel de profund.

Deodată, de pe altar, pr. paroh Anton Egner, cu vocea lui baritonală, rostește puternic și pătrunzător Gloria In Ecelsis Deo. Brusc, luminile în sfânta biserică s-au aprins, clopotele răsunau din nou, dangătul lor era mai vesel ca niciodată, ministranții agitau prelung clopoțelele lor de argint. Orga și corul de tineri, precum și toată asistența cântau la unison Cristos a înviat din morți.... A fost ceva sublim, cutremurător!

E liniște. Și din altar
Cântarea-n stihuri repetate
Departe până-n văi străbate -
Și clopotele cântă rar:
Ah, Doamne! Să le auzi din vale
Cum râd de drag și plâng a jale!

(La Paști, de George Coșbuc)

În jurul orei 24.00 s-au încheiat ceremoniile din Noaptea Învierii. Ulița satului era acum iluminată de lumânările pe care creștinii le purtau în mâinile lor, în drumul spre casă. Era deosebit de emoționant, când treceam pe lângă grupurile de creștini care ne salutau cu tradiționalul Cristos a înviat! Au fost, cu adevărat, frumoase acele momente.

Vor vibra mult timp în inimile noastre. Această sărbătoare și acest început de primăvară la Ciugheș și salutul tradițional creștinesc al Paștelui îmi amintesc de versurile poetului ardelean, George Coșbuc:

Și cât e de frumos în sat!
Creștinii vin tăcuți din vale
Și doi de se-ntâlnesc în cale,
Își zic: Cristos a înviat!
Și râde atâta-sărbătoare
De chipul lor cel ars de soare.

20 aprilie 2014, Paștele

Oamenii satului, în straie de sărbătoare, merg la biserică. Toți au fețele radiind de bucurie. Domnul Isus a înviat. Liturghia este oficiată de pr. Fabian Doboș. Parohul comunității noastre se află la pupitrul corului. Tot satul cîntă voios:

Cristos a înviat din morți
Cu moartea pe moarte călcând,
Și celor din mormânturi,
Viață dăruindu-le.

Din predica preotului Fabian s-au desprins dovezile de necontestat a Învierii Domnului: dovezi din lectura Evangheliei sfântului Ioan, cât și cele arheologice de la biserica Sfântului Mormânt. Merită relatată întâmplarea petrecută într-un sat din județul Neamț, prin anul 1965. La vremea respectivă, activiștii de partid duceau o propagandă asiduă, profund ateistă, peste tot pe unde mergeau.

După slujba Învierii de la biserică, toată comunitatea satului nemțean a fost invitată la căminul cultural. Timp de o oră, un activist de partid a ținut o prelegere cu citate din Lenin, materialismul dialectic a lui Darwin și citate din Marx. La sfârșit, a întrebat asistența ce au înțeles din lunga lui prelegere. Un localnic al satului, cu pălăria în mână, ridicat pe un scaun, a rostit răspicat: Cristos a înviat, la care toți sătenii, adunați în căminul cultural, la unison, la fel de răspicat, au răspuns: Adevărat că a înviat. Activistul și-a strâns broșurile roșii, părăsind sala, fără să scoată un cuvânt.

21 aprilie 2014, a doua zi de Paști

Moment memorabil în comunitate. Obligatoriu trebuie relatat. În apa de botez, proaspăt sfințită în Noaptea Învierii, se botezau... trei prunci! Doi feciori și o fetiță. Frumoși ca trei îngeri. Noi, cei mai vârstnici, cu soții la activ, spunem în glumă, dar... numai între noi bărbații, că partea femeiască domină bărbatul cu gura - această nou născută fetiță, a dominat cu gura ei, pe cei doi feciorași care nu au reușit să scoată un scâncet în sfântul lăcaș. După botez, părinții, copiii nou botezați, părintele paroh și ministranții s-au fotografiat în fața sfântului Altar.

Ce frumos e în satul meu!

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-21 aprilie: Ciugheș: Sărbătoarea Paștelui

Papa Francisc: Video-mesaj adresat polonezilor cu ocazia canonizării fericitului Ioan Paul al II-lea (vineri, 25 aprilie 2014)

Iubiți conaționali ai fericitului Ioan Paul al II-lea,

Este de acum aproape canonizarea acelui mare om și mare papă care a trecut în istorie cu numele de Ioan Paul al II-lea. Sunt fericit că am fost chemat să proclam sfințenia, în duminica următoare a Divinei Îndurări, la încheierea octavei de Paște. Sunt recunoscător lui Ioan Paul al II-lea, ca toți membrii poporului lui Dumnezeu, pentru slujirea sa neobosită, pentru conducerea sa spirituală, pentru că a introdus Biserica în al treilea mileniu al credinței și pentru extraordinara sa mărturie de sfințenie.

Papa Benedict al XVI-lea a notat pe bună dreptate, în urmă cu trei ani, în ziua beatificării predecesorului său, că ceea ce Ioan Paul al II-lea le cerea tuturor, adică să nu le fie frică și să deschidă larg porțile lui Cristos, el însuși a făcut cel dintâi: "A deschis lui Cristos societatea, cultura, sistemele politice și economice, inversând cu forța unui gigant - forță care îi venea de la Dumnezeu - o tendință care putea să pară ireversibilă. Cu mărturia lui de credință, de iubire și de curaj apostolic, însoțită de o mare încărcătură umană, acest exemplar fiu al națiunii poloneze i-a ajutat pe creștinii din toată lumea să nu le fie teamă să spună că sunt creștini, că aparțin Bisericii, să vorbească despre evanghelie. Într-un cuvânt: ne-a ajutat să nu ne fie teamă de adevăr, pentru că adevărul este garanție de libertate" (Omilie, 1 mai 2011). Mă identific pe deplin cu aceste cuvinte ale papei Benedict al XVI-lea.

Știm cu toții că, înainte de a parcurge străzile lumii, Karol Wojtyla a crescut în slujba lui Cristos și a Bisericii în patria sa, Polonia. Acolo s-a format inima sa, inimă care după aceea s-a dilatat la dimensiunea universală, mai întâi participând la Conciliul Vatican II, și mai ales după 16 octombrie 1978, pentru ca în ea să găsească loc toate națiunile, limbile și culturile. Ioan Paul al II-lea s-a făcut totul pentru toți.

Mulțumesc poporului polonez și Bisericii din Polonia pentru darul lui Ioan Paul al II-lea. Cu toții am fost îmbogățiți de acest dar. Ioan Paul al II-lea continuă să ne inspire. Ne inspiră cuvintele sale, scrierile sale, gesturile sale, stilul său de slujire. Ne inspiră suferința sa trăită cu speranță eroică. Ne inspiră încrederea sa totală în Cristos, răscumpărătorul omului, și în Mama lui Dumnezeu.

În timpul recentei vizite ad limina Apostolorum a episcopilor polonezi, am subliniat că Biserica din Polonia continuă să aibă mari potențialități de credință, de rugăciune, de caritate și de practică creștină. Am scos în evidență și provocările pastorale precum familia, tinerii, săracii și vocațiile la Preoție și la viața consacrată. Sper ca această canonizare a lui Ioan Paul al II-lea, precum și a lui Ioan al XXIII-lea, să dea un nou impuls muncii zilnice și perseverente a Bisericii din patria voastră. Mă bucur de faptul că, dacă va voi Dumnezeu, peste doi ani voi vizita pentru prima dată țara voastră cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

Vă invit pe toți să trăiți profund canonizarea fericitului Ioan Paul al II-lea și a fericitului Ioan al XXIII-lea. Unii dintre voi vor veni la Roma, dar grație mass-media foarte mulți vor putea participa la acest mare eveniment. De aceea vreau deja astăzi să le mulțumesc tuturor jurnaliștilor din presă, radio și televiziune pentru slujirea lor adusă canonizării de duminica viitoare.

Îi salut pe toți conaționalii lui Ioan Paul al II-lea, și pe cei care nu aparțin Bisericii Catolice. Îi port pe toți în inima mea. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat