Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Casa de la Nazaret este şcoala Evangheliei

Sfântul Părinte papa Francisc a propus pentru anul acesta, în luna octombrie, un Sinod al episcopilor care să trateze problemele actuale ale familiei. Este vorba de un sinod care va continua şi anul viitor, întâlnirea din octombrie trasând doar liniile directoare. După cum se anticipă deja, de la acest Sinod, atât papa cât şi Biserica întreagă aşteaptă o aprofundare sistematică profundă a tot ceea ce înseamnă sacramentul Căsătoriei şi viaţa de familie ca atare.

La sugestia multor familii din lumea întreagă, Oficiul pentru Familii, din cadrul vicariatului de Roma, s-a propus această variantă de rugăciune pentru toţi cei care vor să însoţească parcursul de dinaintea Sinodului, Sinodul ca atare, ca şi familia în general.

Rugăciunea se poate face şi în particular, dar şi în cadru organizat.

*

Casa de la Nazaret este şcoala Evangheliei

Aici înţelegem ce înseamnă a trăi în familie

Introducere

Ne rugăm cu bucurie pentru papa Francisc şi pentru toate familiile din lume care sunt în aşteptarea celebrării Sinodului episcopilor pentru familii de la Roma. A ne ruga în familie şi pentru familia înrădăcinată în sacramentul Căsătoriei constituie pentru creştini o datorie profetică, mai mult ca oricând actuală şi urgentă.

În faţa atâtor provocări de astăzi, alegerea a doi tineri, băiat şi fată, de a se căsători în Domnul, vrea să sublinieze că o astfel de alegere este darul lui Dumnezeu, care devine în acelaşi timp chemare la a mărturisi iubirea umană printr-o iubire şi mai profundă. De aceea, mai mult decât oricând este necesar să privim spre familia de la Nazaret, spre a învăţa de la ea cum trebuie să trăim evanghelia.

C. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

C. Binecuvântat să fie Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Isus Cristos;...

T....în marea sa îndurare, ne-a renăscut la o speranţă vie prin învierea lui Isus Cristos din morţi,

C...pentru o moştenire nepieritoare, neîntinată, neofilită,

T. Păstrată pentru voi în ceruri. Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu prin credinţă, pentru mântuirea care este gata să fie manifestată în timpul din urmă.

C. Pentru această vă bucuraţi, deşi acum, pentru puţin timp, trebuie să vă întristaţi de feluritele încercări pentru ca valoarea credinţei voastre, mai preţioasă decât aurul pieritor, care se încercă în foc, să fie un motiv de laudă, glorie şi cinste la arătarea lui Isus Cristos.

T...Pe el, fără să-l fi văzut, îl iubiţi,

C. Fără a-l vedea, credeţi în el, tresăltaţi de o bucurie negrăită şi glorificată.

T. Încredinţaţi că veţi ajunge la ţelul credinţei voastre: mântuirea sufletului. (1Pt 1,3-9)

Să ne rugăm:

O, Dumnezeule, Tatăl şi creatorul nostru, tu ai voit ca Fiul tău să se nască într-o familie; înnoieşte în noi respectul faţă de misterul vieţii şi al familiei, pentru ca părinţii să se împărtăşească din plin din fecunditatea iubirii tale, iar copiii să crească în vârstă, experienţă şi har, dând astfel mărire numelui tău preasfânt. Prin Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tău, care vieţuieşte şi domneşte în unire cu Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.

Expunerea Preasfântului Sacrament. Cântec, tăcere adoratoare, muzică.

Prima parte. A-l lăuda pe Domnul

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca (2,33-39)

În acel timp, tatăl şi mama lui se mirau de cele spuse despre el. Simeon i-a binecuvântat şi i-a spus Mariei, mama lui: "Iată, acesta este pus spre ridicarea multora în Israel şi ca semn de contradicţie - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi - o sabie va străpunge sufletul tău.

Era acolo şi Ana, profetesa, fiica lui Fanuel din tribul lui Aşer. Aceasta era mult înaintată în vârstă. După ce trăise cu bărbatul ei şapte ani de la fecioria ei, era acum văduvă şi ajunsese la optzeci şi patru de ani. Ea nu părăsea templul, slujind zi şi noapte în posturi şi rugăciuni. Fiind prezentă şi ea, îl mărturisea pe Dumnezeu şi vorbea despre copil tuturor celor care aşteptau eliberarea Ierusalimului.

Când au împlinit toate după Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul creştea şi se întărea, plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era asupra lui.

Cuvântul Domnului

Din Discursurile papei Paul al VI-lea

Casa de la Nazaret este şcoala unde începe să se înţeleagă viaţa lui Isus, adică şcoala Evangheliei. Aici se observă pentru prima dată ascultarea, meditaţia, ca şi pătrunderea semnificaţiei atât de profunde şi atât de misterioase a acestei simple manifestări a Fiului lui Dumnezeu, umilă şi în acelaşi timp frumoasă. Ceea ce cu siguranţă mai învăţăm, şi de care poate nici nu ne dăm seama, e că învăţăm şi să-l imităm. Aici învăţăm metoda care ne dă posibilitatea să ştim cine este Cristos. [...]

Aici totul prinde viaţă, fiecare lucru înseamnă ceva. Aici, la această şcoală, dacă vrem să urmăm ceea ce ne spune Evanghelia şi să devenim discipolii lui Cristos, cu siguranţă înţelegem de ce trebuie să menţinem o anumită disciplină spirituală. O, cum ne-am dori să mai devenim încă o dată copii pentru a merge la această umilă şcoală de la Nazaret! (Paul VI- Discurs ţinut la Nazaret în anul 1964).

Din Discursurile papei Francisc

Mai putem extrage încă un aspect din Cuvântul lui Dumnezeu: familia care trăieşte bucuria. În psalmul (33/34,3) găsim această expresie: "Să audă cei umili şi să se bucurie". Tot acest psalm este un imn închinat lui Dumnezeu, izvorul bucuriei şi al păcii. Dar care este motivul acestei bucurii? Cu siguranţă este acesta: Domnul este aproape, ascultă strigătul celor umili şi îi eliberează de orice rău. Şi apostolul Paul repetă în acelaşi fel: «Bucuraţi-vă mereu în Domnul... Domnul este aproape!» (Fil 4,4-5). Îmi place să vă întreb astăzi. Îl purtaţi în inimile voastre sau acasă? Să fie ca o temă pentru fiecare. Fiecare să răspundă pentru el. Cum stai cu bucuria acasă la tine? Cum merge cu bucuria în familia din care provii? Daţi-vă voi răspunsurile...

Să rămânem câteva momente în tăcere

Iubirea faţă de Dumnezeu (Dt 6,4-13)

Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.

Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din toată puterea ta!

Să fie aceste cuvinte pe care ţi le poruncesc astăzi în inima ta! Să le sădeşti în fiii tăi şi să vorbeşti despre ele când stai în casa ta, când mergi pe drum, când te culci şi când te scoli.

Să le legi ca un semn la mâini şi să-ţi fie ca un pandativ între ochi! Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale!

Când Domnul Dumnezeul tău te va face să întri în ţara pe care a jurat părinţilor tăi, lui Abraham, lui Isaac şi lui Iacob, că ţi-o va da;

cetăţi mari şi bune pe care nu tu le-ai zidit, case pline de bunuri pe care nu tu le-ai umplut, fântâni cu apă săpate pe care nu tu le-ai săpat, vii şi măslini pe care nu tu le-ai plantat,

când vei mânca şi te vei sătura,

ai grijă să nu-l uiţi pe Domnul, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa sclaviei! Să te temi de Domnul Dumnezeul tău, lui să-i slujeşti şi pe numele lui să juri!

Cântec

A doua parte. Rugăciune în familie

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca (2,41-52)

Părinţii lui mergeau în fiecare an la Ierusalim de sărbătoarea Paştelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo după obiceiul sărbătorii. După ce s-au împlinit acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinţii lui nu ştiau. Crezând însă că este cu grupul de pelerini, au mers cale de o zi şi-l căutau printre rude şi cunoscuţi. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim, căutându-l. După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări. Toţi cei care îl ascultau se mirau de înţelepciunea şi de răspunsurile lui. Văzându-l, ei au rămas înmărmuriţi şi mama lui i-a spus: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău şi cu mine te-am căutat îngrijoraţi". El însă le-a spus: "De ce m-aţi căutat? Nu ştiaţi că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" Însă ei n-au înţeles cuvântul pe care li-l spusese. Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret şi era supus lor. Iar mama lui păstra toate acestea în inima ei. Isus creştea în înţelepciune, statură şi har, înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Papa Francisc

În lumina Cuvântului lui Dumnezeu aş vrea să vă întreb, dragi familii: voi vă rugaţi în familie? Unii, da, ştiu. Dar sunt mulţi cei care îmi spun: Dar cum am putea să ne rugăm? E simplu! Ca publicanul din evanghelie: cu umilinţă şi în faţa lui Dumnezeu. Fiecare dintre voi să se lase privit de către Dumnezeu şi să dorească ca bunătatea lui să vină la noi. Cum se poate face aceasta în familie? E adevărat că rugăciunea pare a fi o chestiune personală şi apoi nu prea se găseşte un moment potrivit pentru ea, un moment de linişte pentru familie... E adevărat, dar până la urmă este şi chestiune de umilinţă, de a recunoaşte că avem nevoie de Dumnezeu, asemenea publicanului! Toate familiile au nevoie de Dumnezeu: toate, toate! Avem nevoie de ajutorul său, de forţa sa, de binecuvântarea sa, de milostivirea sa şi mai ales de iertarea sa. Avem nevoie de simplitate: pentru a ne ruga în familii, avem nevoie de simplitate! Rugaţi-vă împreună "Tatăl nostru" înainte de masă. Nu e un gest extraordinar! E ceva uşor! Şi mai rugaţi-vă împreună Rozariul! În familie este foarte frumos şi pe deasupra dă şi o forţă extraordinară! Rugaţi-vă unul pentru celălalt: soţul pentru soţie şi soţia pentru soţ, amândoi pentru copii, copiii pentru părinţi, pentru bunici... Rugaţi-vă unul pentru celălalt. Aceasta înseamnă să te rogi în familie. Doar rugăciunea face familia puternică!

Tăcere

Binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiei celui drept Cântarea treptelor. (Solist şi adunare)

Fericiţi toţi cei care se tem de Domnul

şi umblă pe căile sale!

Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale;

vei fi fericit şi toate îţi vor merge bine.

Soţia ta va fi ca o viţă roditoare

înlăuntrul casei tale:

copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului

împrejurul mesei tale.

Iată, aşa va fi binecuvântat omul

care se teme de Domnul!

Să te binecuvânteze Domnul din Sion,

ca să vezi fericirea Ierusalimului

în toate zilele vieţi tale

şi să vezi pe fiii fiilor tăi!

Pace peste Israel!

Cântec

A treia parte. Armonia diferenţelor

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan (2,1-5)

În ziua a treia, s-a făcut o nuntă în Cana Galileii şi mama lui Isus era acolo. A fost chemat şi Isus cu discipolii săi la nuntă. Lipsind la un moment dat vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu mai au vin". Dar Isus i-a spus: "Ce ne priveşte pe mine şi pe tine, femeie! Încă nu a venit ceasul meu". Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceţi tot ce vă va spune!"

Cuvântul Domnului

Papa Francisc

Dragi familii, voi ştiţi bine: adevărata bucurie care se experimentează în familie nu este ceva superficial, nu provine de la realităţile pământeşti sau de la anumite circumstanţe favorabile. Adevărata bucurie vine de la armonia profundă care se realizează între persoane, pe care cu toţii o simt în inimă şi care te face să simţi frumuseţea de a fi împreună, de a te simţi susţinut pe drumul vieţii. Însă, la baza acestui sentiment de bucurie profundă se află mereu prezenţa lui Dumnezeu, prezenţa lui Dumnezeu în familie, unde se află cu iubirea sa primitoare, milostivă, respectuoasă faţă de toţi [...] Acolo unde există diferenţe, doar Dumnezeu poate să realizeze armonia.

Rugăciuni spontane urmate de rugăciunea Tatăl nostru.

Rugăciunea papei Francisc către Sfânta Familie

Isuse, Marie, Iosife, către tine, Sfântă Familie de la Nazaret, ne îndreptăm privirea astăzi cu admiraţie şi gingăşie; în tine contemplăm frumuseţea comuniunii în adevărata iubire; ţie ţi le recomandăm pe toate familiile noastre, pentru ca să se reînnoiască în ele frumuseţea harului.

Sfântă Familie de la Nazaret, şcoala atrăgătoare a Sfintei Evanghelii, învaţă-ne să imităm virtuţile tale, iar prin intermediul unei adevărate discipline spirituale, dă-ne o privire curată prin care să recunoaştem lucrarea providenţei în realităţile de fiecare zi.

Sfântă Familie de la Nazaret, păzitoarea fidelă a misterului mântuirii: fă să renască în noi respectul faţă de tăcere, fă din familiile noastre cenacole de rugăciune şi transformă-le în mici Biserici domestice, reînnoieşte în ele dorinţa de a fi sfinte, susţine-le în dificila, dar nobila greutate a muncii şi a educaţiei, a ascultării, a reciprocei înţelegeri şi a iertării.

Sfântă Familie de la Nazaret, redă societăţii noastre de astăzi conştiinţa caracterului sacru şi inviolabil al familiei, binele inestimabil şi de neînlocuit.

Orice familie să fie o locuinţă primitoare a bunătăţii şi a păcii pentru copii şi pentru bătrâni, pentru cei care sunt bolnavi şi singuri, pentru cei care sunt săraci şi nevoiaşi.

Isuse, Marie, Iosife, ne rugăm vouă cu încredere şi ne încredinţăm vouă cu bucurie.

Binecuvântarea finală şi cântecul final.

Traducere de pr. Felician Tiba


 

lecturi: 10.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat