Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Primii martiri pentru Cristos în "Țara soarelui rasare"

Japonia (în japoneză se citește Nippon sau Nihon, sens literal: "originea soarelui"), a primit "lumina lui Cristos" la 15 august 1549 de la marele misionar iezuit sfântul Francisc Xavier. Într-un interval de șase ani, un număr de șase sute de japonezi s-au convertit la credință, apoi, în câteva zeci de ani, numărul creștinilor a ajuns la aproape 300.000 de suflete. Răspândirea rapidă a noii credințe nu a întârziat să provoace reacții înverșunate din partea autorităților. În 1561, conducătorii mai multor provincii au declanșat persecuții îndârjite împotriva creștinilor. Religia creștină a fost interzisă, iar cei care refuzau să-și abjure credința, erau condamnați la moarte.

Cea dintâi execuție publică s-a săvârșit la Nagasaki, orașul care devenise centrul credinței creștine în Japonia. Primii martiri au fost Paul Miki și însoțitorii săi.

Născut în jurul anului 1564, Paul Miki era fiul unui soldat japonez, Miki Handayu. A fost educat de iezuiți și s-a alăturat Societății lui Isus în 1580, devenind astfel primul japonez care intra într-un ordin religios creștin. Paul a devenit repede cunoscut pentru elocvența predicilor sale. Se afla chiar în pragul hirotonirii când a fost arestat laolaltă cu alți douăzeci și patru de catolici, condamnați la moarte în numele împăratului. Împreună cu Paul se găseau șase misionari franciscani europeni, alți doi iezuiți japonezi și șaisprezece laici japonezi. Printre laici se afla Cosmas Takeya, maestru făuritor de săbii, Paul Ibaraki, membru al unei distinse familii de samurai și fratele lui, Leo Karasumaru, care fusese mai înainte călugăr budist. Mai fuseseră arestați Louis Ibaraki, 12 ani, nepot al lui Paul Ibaraki și Leo Karasumaru, precum și un băiat de 13 ani, Anton din Nagasaki.

Martirii au fost adunați la Kyoto, condamnați la moarte și trimiși la Nagasaki, unde trebuiau să fie executați. După cum era obiceiul, prizonierilor li s-a tăiat urechea stângă înainte de plecare, ca însemn de condamnare. Drumul spre Nagasaki a durat o lună. Prizonierii au suferit tot drumul torturile paznicilor și înjosirile gloatei, dar pe măsură ce se apropiau de destinație așa, istoviți și plini de sânge, dar rugându-se și cântând necontenit, au reușit să câștige și respectul multora dintre privitori. Un creștin japonez laic, pe nume Francisc - dulgher din Kyoto - s-a hotărât să-i urmeze pe martiri mergând alături de ei, până când a fost el însuși arestat, exprimându-și apoi bucuria că se afla chiar în rândurile lor.

După drumul istovitor străbătut de la Kyoto, condamnații au ajuns în cele din urmă la locul martiriului lor, orașul Nagasaki. La ora zece dimineața, în ziua de 5 februarie, au fost duși pe drumul principal care leagă Tokitsu de Omura și opriți acolo unde se afla o mică îngrămădire de coline, la baza Muntelui Kompira. Pe cea mai scundă dintre ele, numită Nishizaka, se afla locul de execuție a criminalilor de drept comun, unde totul era deja pregătit: douăzeci și șase de cruci îi așteptau pe creștini.

În câmpul de grâu, martirii au fost împărțiți de soldați în trei grupe, fiecare grup condus de un franciscan care recita rozariul. Fiecare martir avea propria sa cruce, lemnul fiind tăiat după înălțimea sa. Gonzalo Garcia, 40 de ani, frate laic franciscan din India, a fost primul dus la cruce. Când i s-a arătat instrumentul morții sale, a îngenuncheat și l-a sărutat. Urmându-i exemplul, și ceilalți martiri au sărutat crucile de lemn din fața lor.

Martirii au fost fixați de cruce cu inele de fier în jurul gâtului, mâinilor și picioarelor, iar peste mijloc au fost legați de cruce cu funii. Paul Miki era mai scund decât crucea pregătită și, cum picioarele nu-i ajungeau la inelele de jos, călăii l-au legat de piept cu funii și pânză.

Odată ce victimele au fost fixate, soldații și călăii au înălțat simultan crucile. Acolo, pe deal, împreună cu ei, erau vreo patru mii de catolici din Nagasaki. Victimele se luptau să cânte și să-și înalțe pentru ultima dată vocile spre Dumnezeu. De pe cruce, Paul Miki a predicat pentru ultima oară: "N-am venit din FiIipine. Sunt japonez prin naștere și sunt frate în Societatea lui Isus. N-am comis nici o crimă și singurul motiv pentru care sunt condamnat la moarte este că am răspândit doctrina Domnului Nostru Isus Cristos. Sunt fericit să mor pentru o asemenea cauză și văd moartea mea ca o mare binecuvântare din partea lui Dumnezeu. În acest moment crucial, când puteți fi liniștiți că n-am să vă dezamăgesc, vreau să accentuez și să spun clar, fără putință de tăgadă, că omul nu poate găsi altă cale de mântuire decât calea creștină". Martirii și-au acceptat sfârșitul în rugăciune, cu același calm cu care urcaseră pe cruce.

În zilele care au urmat, creștinii din Nagasaki veneau să se roage pentru martiri. Se dusese vestea în Japonia, iar exemplul celor douăzeci și șase de martiri a devenit strigătul de unire al creștinilor. Locuitorii din Nagasaki au botezat Nishizaka drept "Dealul Martirilor".

Biserica din afara Japoniei nu i-a uitat pe Paul Miki și însoțitorii lui. Cei douăzeci și șase de martiri au fost beatificați la 15 septembrie 1627 de papa Urban al VIII-lea și canonizați în 1862 de papa Pius al IX-lea, devenind astfel primii martiri canonizați din Orientul Îndepărtat.

Astăzi, locul jertfei celor douăzeci și șase de martiri rămâne un centru iubit de pelerinaj. În onoarea lor s-a ridicat în 1962 Monumentul celor 26 de Martiri și, de asemenea, un altar și un muzeu. În fiecare an vin mii de vizitatori. Unul dintre ei a fost, în 1981, papa Ioan-Paul al II-lea. Iată ce a declarat el în cursul vizitei sale: "La Nishizaka, la 5 februarie 1597, douăzeci și șase de martiri au dat mărturie despre puterea crucii; ei au fost primii dintr-o recoltă îmbelșugată de martiri, fiindcă mulți alții au sfințit acest pământ prin suferința și moartea lor... Vin astăzi pe Dealul Martirilor să dau mărturie despre primatul iubirii în lume. În locul acesta sfânt, oameni aflați în toate stările de viață au dat mărturie că iubirea este mai tare ca moartea".

În luna octombrie 2013, 33 de creștini români, însoțiți de șase preoți din Dieceza de Iași (Alois Moraru, Isidor Dâscă, Anton Dancă, Anton Egner, Toma Rediu și Marcelin Rediu) au mers în pelerinaj "Pe urmele martirilor" în Coreea de Sud și Japonia. Un moment emoționant și plin de încărcătură spirituală l-a constituit rememorarea martiriului celor douăzeci și șase de creștini, pe dealul Nishizaka din Nagasaki.

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Primii martiri pentru Cristos în "Țara soarelui rasare"


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat