Viena: Conferinţe despre Biserica Greco-Catolică
Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc la Universitatea din Viena un simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice în perioada 1917-1989, având tema "Ce înseamnă a fi creştin în ziua de azi? Simpozion cu ocazia comemorării a 390 de ani de la moartea sfântului Iosafat (1580-1623), episcop martir al unităţii".
Printre invitaţii marcanţi ai simpozionului s-au remarcat cardinalul de Viena, Christoph Schönborn şi prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. Au fost prezenţi numeroşi teologi din Austria, Ucraina, Slovacia, România, Armenia şi Rusia, precum şi câţiva episcopi greco-catolici. Din România au participat PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
În cuvântul de deschidere, cardinalul Schönborn a subliniat faptul că din experienţa martirilor Bisericii Orientale putem învăţa foarte mult şi a subliniat faptul ca în secolul al XX-lea au fost foarte mulţi martiri comparativ cu cele anterioare. De aceea, fericitul papă Ioan Paul al II-lea a înfiinţat un martirologiu special pentru secolul trecut. Martiriul a însoţit mereu istoria Bisericii, a fost şi a rămas un punct de reper pentru creştinism. În continuare, episcopul Vienei a scos în evidenţă faptul că în anul 2000, la invitaţia Patriarhului Teoctist, a vizitat mai multe obiective din cadrul Patriarhiei de Bucureşti. Pe când vizita acele clădiri, un preot i-a şoptit la ureche ceva ce l-a surprins foarte tare. I-a povestit că pe vremea patriarhului Justinian, în acea clădire au fost invitaţi 12 episcopi greco-catolici ca să declare că, în mod liber, vor părăsi Biserica Greco-Catolică şi vor trece la ortodoxie. Dacă semnau, erau mai departe oameni liberi şi puteau să-şi vadă de viaţa lor, însă acei episcopi au preferat să nu semneze niciun document şi să sufere în închisorile comuniste, unii dintre ei murind ca martiri ai credinţei. Cardinalul Schönborn a subliniat faptul că integrarea Bisericii Catolice în interiorul ortodoxiei, după cum se vede în multe părţi din estul Europei, este destul de greu de realizat. Apoi a fost următoarea întrebare: "Cine este şi ce înseamnă a fi martir?" La acest punct a făcut referinţă la foarte mulţi călugări şi călugăriţe care, din cauza nazismului şi comunismului, şi-au dat viaţa pentru credinţă. Un exemplu concret a fost dat din Austria, unde, în urmă cu 75 de ani, 6.000.000 de evrei au fost torturaţi de către sistemul nazist. Al treilea punct al conferinţei s-a îndreptat asupra clarificării noţiunii de martiriu. A fost evocat exemplul sorei Restitua, o austriacă decapitată de către nazişti şi declarată fericită de către Biserică. Această soră, după ce a fost condamnată la moarte, în loc să-i fie frică de moarte, îi îmbărbăta pe ceilalţi oameni care urmau să fie executaţi. Cardinalul de Viena a încheiat cu aceste cuvinte: "Morţii şi urii nu trebuie să i se răspundă prin răzbunare. Un adevărat creştin trebuie să aplice principiul iertării faţă de aproapele".
Simpozionul a continuat cu o conferinţă susţinută de cardinalul Leonardo Sandri, care a început prelegerea cu aceste cuvinte: "Atunci când vorbim despre Bisericile Orientale nu putem să ne referim ca şi cum ele ar fi nişte biserici private... Ce înseamnă a fi creştin azi? Noi nu trebuie să uităm că la început Biserica noastră este creştină. Atunci când existenţa umană ajunge uneori chiar până la vărsare de sânge trebuie să învăţăm că, prin mărturisirea credinţei, noi putem trăi împreună şi putem recupera sensul ei profund, de a fi conştienţi că facem parte din Biserică. Toate Bisericile, indiferent de rit, formează o adevărată punte între cei din est şi cei din vest. Biserica Universală nu poate respira fără cei doi plămâni". Cardinalul a concluzionat cu următoarea frază: "Mult s-a făcut până acum şi încă mai este foarte mult de făcut". În cadrul expunerii s-a folosit de exemplul de mărturisire a credinţei al sfântului Iosafat, care este pentru toate Bisericile un adevărat mărturisitor de credinţă.
Au urmat diverse relatări şi conferinţe, urmate de întrebări şi răspunsuri cu privire la Bisericile locale care au prezentat acele relatări. După o zi intensă de dezbateri şi discuţii, ziua s-a încheiat în domul "Sfântul Ştefan" cu Liturghia dumnezeiasca a sfântului Ioan Gură de Aur, după ritualul bizantin.
Acest simpozion a avut ca scop cunoaşterea mai îndeaproape a Bisericilor greco-catolice din toate ţările din est, foste comuniste, "în speranţa unui fructuos dialog între toate Bisericile din est şi vest" şi o consolidare a credinţei a tuturor creştinilor din Europa.
Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)
lecturi: 8.