Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Evocare prin teatru a episcopului Anton Durcovici

Teatrul Luceafărul din Iași, în seara zilei de 28 octombrie 2013, a fost gazda unei premiere de excepție. Pe scenă au urcat actorii băcăuani ai Teatrului din Clopotniță, oferind celor 800 de spectatori - din Iași sau veniți din alte localități - piesa de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz". A fost o seară de mari emoții, mai ales că reprezentația s-a dorit a evidenția mai ales arestarea, anchetare și moartea episcopului martir.

Pentru a putea beneficia de acest moment de mare spiritualitate cât mai mulți, spectacolul a fost prezentat de două ori: la ora 17.00 și la ora 19.30.

După o introducere a preotului Iosif Dorcu, au urcat pe scenă actorii: Dumitru Rusu (în rolul episcopului Anton Durcovici), Ion Coșa, Laurențiu Budău, Ștefan Ionescu, Nina Ionescu, Ciprian Cârstiuc, Iulia Solomon, Adina Iftime și Tiberiu Gabor.

Personajele, în ordinea intrării în scenă sunt: episcopul Anton Durcovici (la 23 și în jurul vârstei de 60 de ani), Maria Durcovici, cei trei copii vizionari de la Fatima, Preasfânta Fecioară Maria de la Fatima, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, pr. Rafael Friedrich, trei securiști, un militar dactilograf, generalul anchetator, o fetiță la fereastră, securista, Monseniorul Alois Boga, milițianul "Piccolo", pr. Otto Farrenkopf.

Ca personaje colective mai apar: femei, copii, bătrâni, agenți, oameni de ordine.

Scenariul este semnat de Laurențiu Budău, iar regizor a fost Ion Coșa.

Textul, după cum a afirmat scenaristul, a respectat în mare măsură scrierile găsite în arhiva Securității.

La finalul celui de-al doilea spectacol, Preasfințitul Petru Gherghel, profund marcat de cele văzute, a mulțumit întregului colectiv de actori, implicați în acest act de cultură și spiritualitate.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

În continuare, publicăm și textul introductiv, rostit de pr. Iosif Dorcu

"Ce ați venit să vedeți, așadar, aici? Istoria unui ucis? Istoria unui învins? Ce ați venit să vedeți, așadar? Vă spun că mult mai mult decât atât: istoria unui mare învingător, istoria unui sfânt.

În anul 1223 Sfântul Francisc de Assisi realiza, pentru prima dată în istorie, reprezentarea în imagini a grotei de la Betleem, un loc al suferinței, al mizeriei, al frigului, al singurătății. Dar, în același timp, Francisc reprezenta momentul de maximă iubire al lui Dumnezeu prin întrupare. Și de aproape 800 de ani noi ne plecăm fruntea și rugăciunea în fața acelor imagini ale Betleemului.

Azi, în fața noastră, aici la Teatrul Luceafărul, alți Francisci, care se cheamă Ion Coșa sau Laurențiu Budău, vor să ne aducă în fața noastră, nu Betleemul lui Cristos, ci Calvarul lui alt Cristos: episcopul nostru Anton Durcovici.

Seamănă mult cu Cristos: sărăcie, frig, foame, dispreț, părăsire, martiriu, toate acestea îndurate de scumpul nostru episcop.

Așadar, azi se îngemănează în fața noastră două spirite nobile, de care suntem cuprinși, sau ar trebui să fim, mereu: spiritul frumosului, din arta teatrului, și spiritul sacrului din exemplul episcopului martir.

Întotdeauna arta a fost în slujba sacrului, și cred că nici azi și aici nu se dezminte: prin piesa de teatru Omul cu fața de bronz, vedem chipul slujitorului suferind până la moarte. Teatrul Luceafărul devine azi un sanctuar iar Teatrul din Clopotniță făuritor de icoane. Arta creează din totdeauna icoane. Chiar și în catacombe arta și-a spus cuvântul, creionând icoane.

Întreaga istorie a Bisericii e plină de artiști și icoane, de orice fel ar fi: pictate, scrise, rostite sau cântate. Icoana de azi e una rostită de artiștii băcăuani.

Episcopul Anton ne-a fost răpit, și nu a revenit niciodată la Iași. Avem doar catedrala veche ca mărturie a slujirii sale. Mulți nu i-am văzut niciodată chipul. Nici măcar osemintele. Și totuși ne gândim la el nu ca la un om pierdut în istorie, ci ca la un om care a învins istoria și a cucerit cerul. Această cucerire a cerului dorim să ne-o confirme cât mai curând și Sfânta Maică Biserică a Romei.

Azi avem o lecție de teologie: prin credință puternică, de granit, episcopul Anton nu moare, dar capătă cerul.

Azi avem o lecție de dreptate: nu cel puternic, nu ucigașul, nu anchetatorul, nu torționarul este victoriosul istoriei, ci cel care se încrede, până în ultima clipă, în Domnul. N-au fost mai tari torționarii. Dacă aș vrea să-l parafrazez pe Iulian apostatul, care a strigat către Isus: "Ai învins, galileene!" ar trebui să spun că torționarul Vasile Ciolpan de la Sighet strigă, de acolo unde o fi acum: Ai învins, Durcovici!

Azi avem o lecție de demnitate: o demnitate pe care Preasfințitul Anton nu și-a pătat-o și nici nu și-a pierdut-o în anchete, în bătăi, în foamete, în martiriu.

Azi Teatrul din Clopotniță ne oferă o mare lecție de istorie: după cercetări asidue în arhivele securității, și după conceperea unui scenariu admirabil al lui Laurențiu Budău, prin arta teatrală se reface, într-o mică măsură, istoria episcopului.

Azi actorii de la Bacău fac un apel către dumneavoastră, dragi spectatori. De pe această scenă actorii vor să ne spună: nu uitați lecția de demnitate și curaj a episcopului Durcovici! Nu tăceți, nu tăinuiți adevărul, ci vorbiți tuturor, de pe orice scenă, tribună sau amvon despre marele martir.

Vor evolua, în seara aceasta, în fața dumneavoastră: Dumitru Rusu, Ștefan Ionescu, Nina Ionescu, Iulia Solomon, Adina Iftime, Tiberiu Gabor și Ciprian Cârstiuc. Textul aparține lui Laurențiu Budău. Totul se desfășoară sub directa îndrumare a regizorului Ion Coșa.

Teatrul din clopotniță, prin actorii săi, își face azi un crez în a vorbi lumii contemporane despre acela care a marcat istoria Moldovei catolice: Episcopul Anton Durcovici, Omul cu fața de bronz. Să-i aplaudăm pentru ideea lor și să-i urmărim".

* * *

Piesa se joacă în cadrul unei campanii de popularizare a personalității episcopului Anton Durcovici. Se așteaptă ca în curând să fie ridicat la cinstea altarelor (beatificat). Se va organiza și o "caravană Durcovici", piesa urmând să fie reprezentată în mai multe comunități din dieceză.

* * *

Digi 24 Iași: Viața episcopului martir Anton Durcovici, pusă în scenă în premieră pe scena Teatrului Luceafărul (29 octombrie)

*

Iași TV Life: Viața și martiriul fostului episcop de Iași, Anton Durcovici, au fost jucate într-o piesă de teatru (29 octombrie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Iași: Evocare prin teatru a episcopului Anton Durcovici

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat