Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Seminarul Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași. 125 de ani de la înființare și alte trei cărți

Seminarul Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași. 125 de ani de la înființare

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Seminarul Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași. 125 de ani de la înființare, coordonată de Pr. Benone Lucaci. Cartea apare în formatul 17x24, are 204 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

"Viața nu poate fi înțeleasă decât dacă privim în urmă și nu poate fi trăită decât dacă privim înainte". Cu aceste cuvinte ale lui S?ren Kierkegaard se deschide volumul omagial prilejuit de împlinirea a 125 de ani de la deschiderea Seminarului Diecezan din Iași (29 septembrie 1886), cuvinte pe care coordonatorul volumului, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, pr. dr. Benone Lucaci, le-a ales pentru a reliefa importanța evenimentului trăit de întreaga comunitate seminarială și, nu greșesc, de întreaga Dieceză de Iași și nu numai, eveniment sărbătorit în cadrul Anului Jubiliar al Seminarului (2011-2012). În introducerea pe care o face la volumul de față, rectorul își întoarce privirea spre trecut și ne invită și pe noi să o facem din două motive: pentru a mulțumi și pentru a învăța de la înaintașii noștri.

După această introducere, urmează cuvântul păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, - Școala lui Isus - Seminarul - care compară seminarul cu acel minuscul grup format din 12 ucenici, care, pe drept cuvânt, poate fi numit primul seminar din istorie, avându-l ca formator pe însuși Isus, Marele Preot. În interviul care urmează, episcopul de Iași explică de ce seminarul este inima episcopului, rememorând frumoasele momente din trecutul Seminarului și a sa, ca seminarist. Pe aceeași linie a amintirilor se situează și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care ne aduce în față memoria anilor 1958-1968. Momentele cruciale pentru Seminarul din Iași din perioada căderii regimului comunist ne sunt prezentate de PS Aurel Percă, martor ocular și de multe ori personaj central în acestea, în articolul "Seminarul din Iași la răspântii între două regimuri politice". Și pentru că cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o în Seminar, nu puteau lipsi mărturiile pr. dr. Anton Despinescu, care ne prezintă îndepărtata perioadă a anilor 1939-1956. O istorie mai completă, dar succintă, a Seminarului din Iași ne-o prezintă pr. dr. Fabian Doboș, care pornește în articolul său de la primele proiecte de seminarii în Moldova, descrie deschiderea Seminarului, pentru ca mai apoi să treacă la perioada episcopilor Dominic Jaquet și Mihai Robu, precum și la dificila perioadă comunistă și la istoria de după anul 1989. Promoțiile de preoți care s-au format în Seminarul din Iași, în articolul intitulat "Alma Mater Iassiensis. Promoțiile de preoți", ne sunt prezentate de pr. dr. Ștefan Lupu, iar pr. Eduard Soare vorbește despre formarea în Seminarul Mare cu cele patru dimensiuni ale sale: umană, intelectuală, spirituală și pastorală. Și pentru că inima inimii unei dieceze este capela, preoții Eduard Ferenț și Alois Bulai explică teologia capelei, analizând fiecare element structural al acesteia. Despre importantul eveniment al dedicării capelei la 1 octombrie 2000 ne relatează pr. dr. Eduard Ferenț, cel, sub conducerea căruia, a și fost construită capela Seminarului din Iași. Iar pentru că pe lângă persoane, seminarul este și edificiu, clădirile Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași ne sunt descrise de pr. dr. Emil Dumea.

Spre finalul volumului au fost incluse o serie de fotografii drept mărturie vizibilă a celor 125 de ani de istorie a Seminarului din Iași, acestea încercând să surprindă diferite momente din viața seminariștilor. Legat de articolul părintelui Ștefan Lupu, sunt prezentate fotografiile seriilor de preoți începând cu anul 1965. Volumul omagial al Seminarului din Iași se încheie cu patru poezii-omagii aduse inimii Diecezei de Iași și păstorilor ei.

Preotul este luat din lume și oferit lumii pentru a o călăuzi spre scopul ei care este mântuirea în Cristos. De aceea, recomandăm acest volum omagial tuturor credincioșilor catolici pentru ca ei să cunoască cuibul din care au zburat în lume sutele de preoți care îi păstoresc. În mod deosebit, îl recomandăm preoților și seminariștilor pentru ca să pătrundă mai adânc tainele pepinierii Diecezei de Iași în care s-au format sau în care încă se formează.

Petru Ciobanu

*

Umbra Tatălui. O biografie romanțată a sfântului Iosif

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Umbra Tatălui. O biografie romanțată a sfântului Iosif, scrisă de Jan Dobraczynski. Cartea apare în colecția Viețile sfinților, formatul 14x20, are 388 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

"Este bine să vorbești despre privilegiile sfântului Iosif, dar, în primul rând, trebuie să-l putem imita. El preferă ca noi mai mult să-l imităm decât să-l admirăm; și viața sa a fost atât de simplă... Dar câte griji, câte dezamăgiri! De câte ori oamenii nu i-au adus reproșuri bunului Iosif! De câte ori nu au vrut să-i plătească munca! Am rămâne surprinși, dacă am ști cât au suferit ei (Isus, Maria, Iosif)...", spunea sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Despre acest sfânt Iosif, anonim și ascultător, om al credinței și cunoscător al tainelor dumnezeiești încearcă să ne vorbească romancierul polonez Jan Dobraczynski în cartea "Umbra Tatălui. O biografie romanțată a sfântului Iosif", pe care o prezentăm astăzi cititorilor noștri. Lucrarea apare sub forma unui roman, bazat pe evenimentele descrise în Evangheliile din Noul Testament despre copilăria lui Isus Cristos și, scris, nu atât de dragul narațiunii, cât mai alest din dorința de a prezenta un personaj real într-o formă atrăgătoare și pe înțelesul tuturor. Autorul reușește să combine într-un mod armonios și cursiv faptele biblice cu ficțiunea literară.

Viața sfântului Iosif ne este cunoscută numai din câteva însemnări scurte din Evanghelia lui Matei și cea a lui Luca. Scrierile apocrife, care relatează o serie de amănunte, uneori nedemne, sunt legendare. Iosif cobora din neamul regelui David: "Iosif, fiul lui David", cum l-a numit și îngerul care îl încuraja să accepte situația neobișnuită a logodnicei sale, Maria.

Chipul acestui măreț personaj, pentru întreaga omenire, a rămas în umbră chiar și după moarte. Comemorarea și cinstirea publică a amintirii sale a început abia în secolul al IX-lea. Cu toate că poporul creștin din lumea întreagă, dar și de pe meleagurile noastre, are o devoțiune deosebită față de sfântul Iosif, sunt foarte puține scrieri care fac directă referire la viața și activitatea acestuia în toate limbile.

De aceea părintele Isidor Mărtincă, în acord cu părintele Iosif Antoci, găsind această carte a lui Jan Dobraczynski, "Umbra Tatălui. O biografie romanțată a sfântului Iosif" (titlul original: "Cien Ojca", apărut în anul 1977 la editura Warzawa) au dorit să pună la îndemâna poporului creștin, în limba română, aceste gânduri interesante și importante despre sfântul Iosif și, în paralel, viața preasfintei Fecioare Maria împreună cu Isus, fără de care Iosif nu s-ar bucura de o cinste atât de răspândită.

Cartea debutează cu o scurtă prefață realizată de părintele Isidor Mărtincă prin care lansează o invitație călduroasă la imitarea vieții și activității sfântului Iosif. Lucrarea în sine este împărțită în două mari părți: "Mireasa" și "Fiul" în care autorul leagă, așa cum s-a întâmplat, de fapt, și în realitate, viața lui Iosif de cea a logodnicei sale, Maria, și de cea a protejatului său, Isus Cristos. Iar în final, autorul atașează un mic dicționar de cuvinte ebraice, aramaice și persane, necesare pentru o mai bună înțelegere a textului.

Recomandăm acest roman tuturor pentru că bunătatea, ascultarea și înțelepciunea de care a dat dovadă sfântul Iosif poate cultiva o cale în sufletul fiecărui cititor, fie creștin, fie necreștin, iar, abordarea acestui text inspirat din scrierile scripturistice poate ajuta la întărirea în credință, după exemplul Iosif, care, prin simplitatea sa, a reușit să fie o umbră perfectă a Tatălui din ceruri.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Medicul trupurilor și al sufletelor: sfântul Luca, al treilea evanghelist al Romei imperiale, scrisă de Taylor Caldwell și tradusă în limba română de Nicoleta Prodan. Cartea apare în colecția Literatură religioasă, formatul 15x21, are 660 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Între cei care au fost aproape de Isus Cristos în timpul activității sale pământești, se remarcă chipurile unor oameni care au înțeles în adâncul ființei lor că acest mare și neobișnuit Învățător, pe lângă care au petrecut atâta timp, era nu doar un simplu "om al lui Dumnezeu", ci era chiar Fiul lui Dumnezeu. Experiențele lor spirituale unice au ținut să le transmită și altor oameni, precum și generațiilor viitoare ca pe niște comori neprețuite din care merită să se împărtășească toți oamenii. Șansa pe care au avut-o acești oameni i-a determinat să fie adevărați mărturisitori ai adevărului întrupării Fiului lui Dumnezeu și ai operei sale mântuitoare. Printre cei care au avut norocul, șansa să audă despre misterul lui Cristos direct de la discipolii acestuia se numără și sfântul evanghelist Luca. Despre acest personaj, cunoscut astăzi ca fiind autorul celui de-a treia Evanghelii, ne vorbește autoarea americană Taylor Caldwell (1900-1985) în cartea Medicul trupurilor și al sufletelor. Sfântul Luca, al treilea evanghelist al Romei imperiale, pe care o prezentăm cititorilor noștri. Traducerea ei în limba română a fost realizată de Nicoleta Prodan din originalul englez: Dear and glorious physician (apărut în anul 1958).

Această lucrare, sub forma unui roman fictiv, a fost elaborat timp de patruzeci și șase de ani, timp în care autoarea a muncit încontinuu pentru a o perfecționa și pentru a o face cât mai atractivă. Prima versiune a fost scrisă când ea avea doisprezece ani; a doua, la douăzeci și doi de ani; a treia, la douăzeci și șase de ani. Romanul de față, un bestseller, este considerat capodopera autoarei, vândut în peste un milion de exemplare.

Încă din copilărie, sfântul Luca, marele evanghelist, a reprezentat o obsesie pentru Taylor Caldwell, care îl compara cu Saul din Tars, cunoscut mai târziu ca sfântul Paul, Apostolul neamurilor. Atât sfântul Paul, cât și sfântul Luca au crezut că Isus Cristos a venit în lume nu numai pentru evrei, ci și pentru toate neamurile. Aveau multe în comun: nici Paul, nici Luca nu-l văzuseră vreodată pe Isus; fiecare dintre ei a primit o revelație individuală; amândoi aveau dificultăți cu primii apostoli, pentru că aceștia credeau cu încăpățânare că Mesia s-a întrupat și a murit pentru a-i salva numai pe evrei etc.

Acest roman, structurat pe două mari părți, precedat de o scurtă prefață, vorbește despre Cristos, dar într-un mod indirect. Niciun roman și nicio carte istorică nu pot să povestească istoria vieții sale atât de bine cum o face Sfânta Scriptură. De aceea, povestea lui Lucanus (personajul principal din acest roman) sau a sfântului Luca este povestea peregrinării tuturor oamenilor care, prin disperare și viață în întuneric, prin suferință și chin, au ajuns la picioarele și la înțelegerea lui Dumnezeu. Aproape toate detaliile și întâmplările din primii ani de viață ai sfântului Luca, de la vârsta tinereții și a căutării sale, ca și partea care se referă la familia sa și la tatăl său adoptiv, sunt imaginare.

Portretul realizat sfântului Luca în această carte, un portret de altfel complex (medic și evanghelist), are menirea să inspire, să cheme la o reînnoire a credinței și a dragostei față de Dumnezeu, situate adânc în inima fiecărui cititor.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Noi chipuri ale lui Isus, scrisă de Anselm Grün și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20, are 220 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Impactul lui Isus asupra istoriei creștinismului (și totodată al omenirii) este atât de evident și atât de însemnat, încât puțini oameni ar pune sub semnul întrebării importanța rolului său. Cu siguranță, nu-i putem sustrage lui Isus Cristos istoricitatea care a caracterizat acțiunile sale salvifice. Pentru mulți teologi și studioși, problema istoricității lui Isus a fost o temă care a interesat și preocupat; astfel, unii nu s-au mulțumit să scoată din corpul Evangheliilor doar conținutul teologic, ci și pe cel de natură istorică.

Poate ne întrebăm și noi astăzi care este mesajul pe care a vrut să ni-l transmită Isus din Nazaret? În ce mod reușește și astăzi să lase o urmă a prezenței sale istorice și mântuitoare în viața noastră? Cartea de față, Noi chipuri ale lui Isus dorește să prezinte succint 50 de imagini ale lui Isus, "acest bărbat din Nazaret care a trăit între anii 7 î.C. și 30 d.C., mort pe cruce, înmormântat și înviat".

Isus evreul a fost cel care a recitat psalmii, a participat la ceremoniile religioase de la sinagogă și, ca un bun evreu, s-a dus mereu în pelerinaj la Ierusalim pentru a lua parte la sărbătorile religioase. S-a dovedit de asemenea liber de familie, spunând că cei care împlinesc voința Tatălui fac parte din familia sa. O imagine care provoacă este cea de vagabond (mereu pe drumuri), tratată într-una dintre meditațiile prezentei lucrări (Lc 9,58 - "Vulpile au vizuini, păsările cerului au cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde-și rezema capul"), dar și aceea a lui Isus mâncăciosul și băutorul de vin (Isus nu avea nevoie de o viață bazată pe asceză pentru a-și demonstra spiritualitatea; era liber să mănânce și să renunțe). Printre temele meditative care îl prezintă pe Isus împotriva logicii randamentului, Isus prietenul femeilor, Isus motiv de dezbinare, sunt prezente și alte teme ca Isus reconciliatorul (Mt 5,23 - "împacă-te mai întâi cu fratele tău și apoi vino să-ți oferi darul"), Isus medicul, Isus lumina, Isus apa vie, Isus pâinea (vigoarea vieții noastre spirituale este direct proporțională cu faptul de a mânca în fiecare zi din Pâinea Vieții, care s-a coborât din cer și dă lumii viață) etc. Și, într-adevăr, Isus este pentru fiecare creștin cale, adevăr și viață, păstorul cel bun, prieten al copiilor, totul pentru ca la finalul peregrinării noastre pământești să fim găsiți la dreapta sa.

Această carte, tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor, prin cele 50 de imagini, îl propune pe Isus ca model demn de urmat. Caracterul lui Isus, chiar dacă uneori lasă o urmă de mister, ne arată cum anume trebuie trăită viața pentru a-i da un sens autentic creștin. Temele propuse vor să deschidă larg orizonturile vieții noastre, captată uneori de propriile probleme și mai puțin orientată spre binele comun. Pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine care este raportul dintre Dumnezeu și om, în ce mod se pot experimenta eliberarea, încurajarea și beneficia de Providența divină, cartea de față este un compediu folositor; astfel îi vom putea răspunde lui Isus împreună cu apostolul Petru: "Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc" (In 21,17).

Ștefan Tamaș

* * *

Seminarul Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași. 125 de ani de la înființare,
Benone Lucaci, coordonator, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-105-4, 17x24 cm, 204 p., 40 lei

Umbra Tatălui. O biografie romanțată a sfântului Iosif,
Jan Dobraczynski, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-085-9, 14x20 cm, 388 p., 25 lei

Medicul trupurilor și al sufletelor: sfântul Luca, al treilea evanghelist al Romei imperiale,
Taylor Caldwell, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-075-0, 15x21 cm, 660 p., 35 lei

Noi chipuri ale lui Isus,
Anselm Grün, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-102-3, 14x20 cm, 220 p., 20 lei


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat