Târgu Ocna: Campus şcoală de formare integrativă
Campusul a început luni, 19 august, la ora 14.30, la Târgu Ocna. Acesta a cuprins două etape: un campus mobil care a durat patru zile si un campus fix de trei zile.
La ora 14.30 ne-am adunat 14 participanţi din şapte centre diferite (Pildeşti, Adjudeni, Prăjeşti, Brăila, Slobozia, Valea Lupului şi grupul de iniţiativă "Sfânta Tereza" din Roman), şi trei formatori. Imediat ce am fost împărţiţi pe patrule a început campusul mobil, aşa ca am plecat împreună la Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, congregaţie înfiinţată la 1 mai 1857, de Anna Maria Adorni, unde am dormit sub adăposturile construite de noi.
Dimineaţa am pornit pe jos la Dofteana, iar la ora 12 ne-am oprit să luăm masa la Parohia Bogata. De la Dofteana am plecat la Parohia Dărmaneşti, unde, după ce am construit adăposturile, am discutat şi învăţat temele prezentate de pr. Alois Hîrja, unul dintre formatori. De asemenea, la Dărmăneşti am avut parte de un mic foc de tabără unde am cântat şi am compus versuri pentru fiecare dintre noi, iar a doua zi, după sfânta Liturghie şi binecuvântarea părintelui, am plecat în hike, grupaţi câte trei-patru participanţi, traseul fiind Dărmăneşti - Comăneşti - Agăş - Brusturoasa - Ciugheş. Locul în care a luat sfârşit hike-ul a marcat începutul celei de-a două părţi a campusului integrativ, campusul fix.
La Ciugheş ne-am reunit la ora 14, la casa parohială, fiind plini de bucurie am împărtăşit peripeţiile de care am avut parte pe parcursul hike-ului. Fiind campus fix, am putut aprofunda fiecare cateheză, fiecare tema şi fiecare dintre activităţile pe care le-am desfăşurat fie în curtea parohială, fie în faţa bisericii, unde după fiecare Liturghie, la care am participat, am reuşit să-i adunăm pe copiii din parohie jucându-ne cu ei câteva minute.
Campusul a luat sfârşit luni, 26 august, la ora 14, după sfânta Liturghie, în cadrul căreia am fost trimişi în misiune, fiecare în centrul său.
Pentru participanţi, campusul a fost ocazia potrivită pentru a verifica ştiinţa şi arta liderului, pentru ca fiecare să-şi verifice propria vocaţie de a fi lider şi pentru a face o integrare a cunoştinţelor metodologice, de data aceasta într-o elaborare integrativă ce prezintă scoutul în globalitatea sa, urmărind care este logica activităţilor noastre. Fiecare a avut posibilitatea de a-şi evalua experienţele de lideri, de a ne îmbogăţi competenţele de a planifica şi proiecta şi am descoperit cum se utilizează metodologia pentru a fi educativă, atenţie specială va fi acordată elaborării proceselor educative.
"Scoutismul nu este o ştiinţă abilă sau dificilă; dacă îl vedem în lumina justă este mai ales un joc plin de bucurie. În acelaşi timp are o valoare educativă şi, ca şi bunătatea, este util celui care-l dă ca şi celui care-l primeşte" (B.-P.)
Bianca Dumea
lecturi: 13.