Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Campus estival al copiilor

Ca și în fiecare an, și anul acesta Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești a organizat un campus pentru copii intitulat "Credința - izvor de viață, de pace și de bucurie!" Campusul a avut loc în perioada 8-14 iulie 2013, iar tema a fost în concordanță cu cea a Bisericii: credința.

Timp de o săptămână, 64 de animatori, alături de trei preoți și de două surori, s-au angajat în a-i învăța pe copii importanța credinței în viața lor. Înainte de începerea campusului toți animatorii au participat la anumite cursuri de pregătire precum și la diferite întâlniri privind organizarea cât mai bună și mai eficientă a acestui campus. Programul campusului precum și responsabilitățile fiecăruia au fost stabilite cu precizie și bineînțeles în unanimitate.

Astfel, în ziua de 8 iulie a.c. a avut loc deschiderea campusului cu o rugăciune și cu un cuvânt de bun-venit al părintelui paroh Iosif Bisoc, OFMConv. și s-a dat startul tuturor activităților: bansuri, jocuri, cateheze, ateliere etc. Spre uimirea noastră, 269 de copii au acceptat invitația parohiei și au venit pentru a se bucura și a învăța lucruri noi. În fiecare zi copii erau în fața bisericii la ora 9.00, iar ziua începea cu rugăciunea de deschidere, apoi urmau bansurile și sceneta pe baza căreia urma cateheza. Temele acestor cateheze erau: încrederea, rugăciunea, iertarea, renunțarea și mărturia. Pe baza acestor cateheze copii înțelegeau mult mai ușor anumite idei și reușeau să pună în practică unele lucruri. La ora 12.00 se făcea o mică rugăciune după care se pleca acasă pentru a lua prânzul și la ora 16.00 se revenea pentru a continua programul. Apoi se relua programul de dimineață cu bansuri, ateliere, scenete, cateheze și jocuri. La ora 18.00 ne întâlneam în biserică unde pregăteam cântecele pentru sfânta Liturghie, iar la ora 19.00 participam cu toții la sfânta celebrarea a cuvântului și cinei Domnului. În fiecare zi copii erau cei care se pregăteau pentru a proclama cuvântul Domnului, precum și a cânta. Apoi la sfârșitul sfintei Liturghii aveam parte și de momente de relaxare și de dans. Tot pe 8 iulie a.c. am avut parte și de un eveniment care într-adevăr ne-a mărit credința: primiția a doi preoți care au activat în parohia noastră timp de aproape un an ca slujitori ai cuvântului lui Dumnezeu în calitate de diaconi. Este vorba despre părintele Marius Cătălin Alistar și de părintele Cristian Aiojoaiei care s-au reîntors cu mare drag în comunitatea noastră pentru a celebra sfânta Liturghie și pentru a ne împărți bucuria și binecuvântarea lor. A fost un eveniment care a rămas imprimat în sufletul nostru, deoarece ei ne-au dovedit cât de puternică este credința lor acceptând planul Domnului. Și zilele de marți și miercuri au decurs după același program.

În ziua de joi, 11 iulie 2013, am avut parte și de o ieșire specială: o excursie la pădure. În fiecare an copii așteaptă cu mare drag această zi pentru că este un moment în care se pot bucura natură și de activități interesante. Drumul spre pădure nu a fost atât de obositor astfel că primul lucru pe care l-am făcut atunci când am ajuns a fost sfânta Liturghie. După această celebrare câțiva animatori îndrumați de preoți și de surori au pregătit prânzul pentru copii. Copii au fost încântați de prânz, iar apoi au răspuns prompt chemării de a găsi comoara ascunsă în pădure. De asemenea, au participat la minicampionatul de fotbal, precum și la alte jocuri și bansuri organizate. Toți copii au plecat spre casă cu o impresie frumoasă, atât despre activități, cât și despre ziua petrecută la pădure.

Vineri, 12 iulie a.c., alături de programul stabilit, am avut parte la un alt eveniment important și anume aniversarea sorei Elena Adam. Cu toții am felicitat-o și i-am cântat ,,La mulți ani", iar ea a oferit tuturor înghețată.

Ziua de sâmbătă, 13 iulie a.c., a fost dedicată pregătirii pentru spectacol, pentru că trebuie menționat faptul că înainte de începerea campusului copii s-au pregătit cu diferite scenete, dansuri, poezii pentru a încânta întreaga comunitate.

Și astfel duminică, 14 iulie a.c., am încheiat campusul cu sfânta Liturghie la ora 9.00 acolo unde copiii i-au mulțumit bunului Dumnezeu pentru tot acest timp petrecut alături de animatori, de preoți și de surori și i-au oferit toate lucrurile pe care ei le-au realizat la ateliere: flori, îngerași etc. Seara, copiii plini de emoții și-au făcut curaj și au împărtășit tuturor bucuriile și emoțiile lor printr-un spectacol organizat în fața bisericii.

Într-adevăr, acest campus este o perioadă de formare pentru copii dar și de bucurie. Pentru faptul că acest campus a avut loc trebuie să mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit tot ce am avut nevoie pentru a desfășura toate activitățile propuse și apoi tuturor preoților, surorilor, animatorilor și nu în ultimul rând copiilor care au participat dornici de a învăța lucruri noi.

Andreea Agu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-14 iulie: Buruienești: Campus estival al copiilor


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat