Iosefinii lui Murialdo: Campus "Pe cărări de munte... la umbra crucii!"
Campus 2013, Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş
"Cine iubeşte natura îl iubeşte pe Dumnezeu, pentru că înţelege cuvintele şi imaginile dumnezeieşti din cartea Creaţiei" (Sfântul Leonard Murialdo)
În perioada 25 iunie - 5 iulie 2013, timp de zece zile, copiii din cadrul Centrului de zi "Sfântul Leonardo Murialdo" din Roman, împărţiţi în două grupe, clasele I-IV şi V-VIII, însoţiţi de educatorii şi coordonatorul centrului, au trăit o adevărată experienţă de bucurie şi prietenie, de cunoaştere a naturii, de drumeţii şi distracţie sănătoasă parcurgând cărările munţilor.
Cazaţi în două serii la Cabana "Ecolog" din Parcul Natural Cheile Şugăului-Munticelu şi înarmaţi cu mult entuziasm şi curaj, cei 46 de voinici au rămas surprinşi şi plini de admiraţie faţă de câtă frumuseţe poate să ascundă natura, creaţie a lui Dumnezeu, încredinţată omului pentru a o cunoaşte, a o iubi şi a trăi respectând-o.
Natura a răsplătit pe deplin efortul şi osteneala, prin frumuseţea încântătoare a panoramelor, a pajiştilor de flori şi verdeaţă, a apelor cristaline şi reci sau a traseelor ascunse printre brazi şi stânci şi care zi de zi dezvăluiau lucruri noi şi nemaivăzute. Dar lucrul cel mai surprinzător şi plăcut a fost descoperirea că pe vârful fiecărui munte se afla o cruce, semn al iubirii, al sacrificiului şi al prezenţei lui Dumnezeu.
A rămas vie în amintirea tuturor crucea care domină vârful Hăşmaşul Mare (1792 m), bine ancorată şi ornată cu o floare de colţ, precum şi crucea mică şi colorată de pe Piatra Singuratică (1608 m) sau crucea simplă şi umilă, din lemn, de pe vârful Suhardul Mic (1345 m). Crucea care domină şi încoronează Piatra Altarului (1154 m) din Cheile Bicazului (traseu admirat de grup, dar rezervat alpiniştilor experţi), rămâne confirmarea faptului că pe cărări de munte ... la umbra crucii te poţi opri şi odihni, te poţi ruga şi medita, poţi contempla frumuseţea creaţiei şi simţi mai aproape prezenţa lui Dumnezeu. Drept dovadă este faptul că oamenii au însemnat aceste locuri cu ceea ce uneşte cerul şi pământul şi cuprinde într-o îmbrăţişare răsăritul şi apusul, semn al binecuvântării: crucea.
Activităţile din campus au fost numeroase şi multe. Momentele de reflecţie şi rugăciune au fost alternate cu cântece şi voie bună, cu dansuri, glume, farse şi jocuri. Au fost momente indimenticabile.
Demnă de consemnat este şi acţiune "faptă bună = FB" prin care toţi s-au implicat în colectarea şi strângerea responsabilă a gunoaielor, a ambalajelor, a resturilor lăsate sau aruncate de persoane iresponsabile.
Întâlnirea cu Constantin Lăcătuşu, cel mai mare alpinist român al tuturor timpurilor de faimă internaţională, a constituit un prilej pentru a asculta sfaturile şi experienţa unui om care a ajuns pe cel mai înalt şi înalte vârfuri din lume, dar şi pentru a cunoaşte dragostea şi respectul faţă de natură, faţă de ceea ce este frumos şi ne înconjoară.
Doamne, îţi mulţumim pentru această experienţă deosebită şi unică, păstrează creaţia ta şi ocroteşte umanitatea noastră, iar crucea, semnul iubirii tale să ne indice mereu traseul pe care trebuie să-l urmăm şi culmea pe care trebuie s-o urcăm şi la care trebuie să ajungem.
Pr. Maximilian, CSJ
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
25 iunie - 5 iulie: Iosefinii lui Murialdo: Campus "Pe cărări de munte... la umbra crucii!"
lecturi: 7.