Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (23 iunie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia din această duminică răsună unul din cuvintele cele mai incisive ale lui Isus: "Cine vrea să-și salveze viața o va pierde, cine însă își va pierde viața pentru mine acela o va salva" (Lc 9,24).

Aici este o sinteză a mesajului lui Cristos și este exprimată cu un paradox foarte eficace, care ne face cunoscut modul său de a vorbi, aproape că ne face să auzim glasul său...

Dar ce înseamnă "a pierde viața pentru cauza lui Isus"? Asta se poate întâmpla în două moduri: în mod explicit mărturisind credința sau în mod implicit apărând adevărul. Martirii sunt exemplul maxim al pierderii vieții pentru Cristos. În două mii de ani sunt o ceată imensă bărbații și femeile care și-au jertfit viața pentru a rămâne fideli față de Isus Cristos și față de Evanghelia sa. Și astăzi, în atâtea părți ale lumii, există atâția, atâția - mai mulți decât în primele secole - atâția martiri care-și dau viața pentru Cristos, care sunt duși la moarte pentru că nu-l renegă pe Isus Cristos. Aceasta este Biserica noastră. Astăzi avem mai mulți martiri decât în primele secole! Dar există și martiriul zilnic, care nu comportă moartea, dar și el este o "pierdere a vieții" pentru Cristos, îndeplinind propria datorie cu iubire, după logica lui Isus, logica dăruirii, a jertfei. Să ne gândim: câți tați și mame în fiecare zi pun în practică credința lor oferind concret propria viață pentru binele familiei! Să ne gândim la aceștia! Câți preoți, frați, surori, desfășoară cu generozitate slujirea lor pentru împărăția lui Dumnezeu! Câți tineri renunță la propriile interese pentru a se dedica neputincioșilor, copiilor, bătrânilor... Și aceștia sunt martiri! Martiri zilnici, martiri ai cotidianității!

Și apoi există atâtea persoane, creștini și necreștini, care "își pierd propria viață" pentru adevăr. Și Cristos a spus "eu sunt adevărul", deci cel care slujește adevărul îl slujește pe Cristos.

Una din aceste persoane care și-au dat viața pentru adevăr este Ioan Botezătorul: chiar mâine, 24 iunie, este sărbătoarea lui mare, solemnitatea nașterii sale. Ioan a fost ales de Dumnezeu pentru a pregăti calea înaintea lui Isus și l-a indicat poporului lui Israel ca Mesia, Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii (cf. In 1,29). Ioan s-a consacrat în întregime pe sine însuși lui Dumnezeu și trimisului său, Isus. Însă, la sfârșit, ce s-a întâmplat? A murit pentru cauza adevărului, când a denunțat adulterul regelui Irod și al Irodiadei. Câte persoane plătesc scump angajarea pentru adevăr! Câți oameni drepți preferă să meargă împotriva curentului, numai să nu renege glasul conștiinței, glasul adevărului! Persoane drepte, cărora nu le este frică să meargă împotriva curentului! Și nouă, nu trebuie să ne fie frică! Printre voi sunt atâția tineri. Vouă tinerilor vă spun: Nu vă fie frică să mergeți împotriva curentului, când vor să ne fure speranța, când ne propun aceste valori care sunt avariate, valori ca mâncarea stricată și când o mâncare este stricată, ne face rău; aceste valori ne fac rău. Trebuie să mergem împotriva curentului! Și voi tinerilor, fiți primii: Mergeți împotriva curentului și să aveți această mândrie de a merge chiar împotriva curentului. Înainte, fiți curajoși și mergeți împotriva curentului! Și fiți mândri să faceți asta!

Dragi prieteni, să primim cu bucurie acest cuvânt al lui Isus. Este o regulă de viață propusă tuturor. Și sfântul Ioan Botezătorul să ne ajute să-l punem în practică.

Pe această cale ne precede, ca întotdeauna, Mama noastră, Maria Preasfântă: ea și-a pierdut viața pentru Isus, până la Cruce, și a primit-o în plinătate, cu toată lumina și frumusețea Învierii. Să ne ajute Maria să ne însușim tot mai mult logica Evangheliei.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat