Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Bucuria beatificării Mons. Vladimir Ghika

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași

Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

Cu bucurie vă transmitem și pe această cale vestea că unul dintre fiii acestei binecuvântate Românii, Mons. Vladimir Ghika, slujitor al Domnului în Arhidieceza de București și în diferite țări, a ajuns să fie recunoscut oficial ca fericit al Bisericii din România de către Sfântul Părinte papa Francisc.

El se înscrie alături de alți doi mărturisitori și martiri din țara noastră, Constantin Ignațiu Bogdánffy și Ioan Scheffler, din episcopiile de Oradea și Satu Mare, declarați fericiți de papa Benedict al XVI-lea în anii 2010 și 2011, fiind astfel recunoscuți în rândul marilor eroi ai credinței și poporului nostru credincios, care și-au oferit întreaga lor slujire și chiar viața pentru Cristos și credință.

Îl preamărim pe Dumnezeu pentru noul nostru erou și martir, fericitul Vladimir Ghika, care cu toată însuflețirea sa, după un lung program pastoral, spiritual și social în favoarea atâtor persoane din România și din Franța, a pecetluit credința lui cu sângele său, suferind moarte de martir în închisoarea din Jilava, la 16 mai 1954.

Bucuria păstorului Arhidiecezei de București, arhiepiscopul mitropolit dr. Ioan Robu, a episcopului auxiliar Cornel Damian, a tuturor confraților preoți din arhidieceză și a credincioșilor din ținuturile Munteniei și Dobrogei este și bucuria noastră, a celor din Dieceza de Iași, cât și bucuria întregii Biserici Catolice din România.

Așteptând și noi o asemenea bucurie, la terminarea procesului ce se află în desfășurare la Roma, pentru păstorul nostru, vrednicul episcop mărturisitor și martir, dr. Anton Durcovici, ne simțim obligați și onorați să ne înscriem la acest moment, unic în istoria Arhidiecezei de București, să fim alături de frații și surorile noastre în credință din arhidieceză și să-l preamărim pe Dumnezeu, începând încă de la vestea primită și, mai ales, în ziua declarării oficiale din partea cardinalului Angelo Amato, delegatul Sfântului Părinte, care va sosi la București pentru acest act din ziua de sâmbătă, 31 august (ora 11.00, la Complexul Romexpo - Piața Presei Libere).

Programul evenimentului a ajuns deja la noi, la toate centrele parohiale, la toate instituțiile bisericești și la toți cei angajați în trăirea credinței, după exemplul marilor eroi, și poate fi găsit în mijloacele de comunicare ale Arhiepiscopiei de București și Episcopiei de Iași.

Pentru a participa cu tot sufletul la această manifestare de credință, tocmai în Anul Credinței, cerem tuturor decanilor să procedeze la o organizare a înscrierilor din toate parohiile, a preoților și credincioșilor, care prin diferite mijloace de locomoție - tren, autocare, autoturisme, doresc să participe la acest eveniment extraordinar, așa cum am făcut-o odinioară la vizita fericitului papă Ioan Paul al II-lea, la București.

Rugăm ca până la 1 august 2013, toate programările să fie adunate de părinții decani pentru a fi comunicate organizatorilor de la București.

Aceleași date dorim să ajungă și la Cancelaria noastră prin Oficiul pentru Pelerinaje, pentru a coordona și mai bine participarea la acest moment special de credință și suflet, pe care îl vrem ca un prinos de recunoștință față de noul fericit, Mons. Vladimir Ghika, și ca o rugăciune comună ca prin intervenția lui din ceruri să mijlocească recunoașterea confratelui său de suferință martirică, episcopul Anton Durcovici, ca martir al aceleiași credințe.

Din partea episcopiei noastre, Oficiul pentru Pelerinaje va lua legătura cu părinții decani pentru o bună organizare a acestui pelerinaj de credință de la Iași la București.

Doamne, binecuvântează poporul nostru cu bogate haruri, cu pace și cu un nou zel în trăirea credinței și a iubirii creștine!

Binecuvântat să fii, Doamne, prin sfinții și martirii tăi!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat