Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălușești (NT): Prima sfântă Împărtășanie

La două săptămâni de la prezența icoanei Maicii Domnului de la Cacica în mijlocul nostru, comunitatea romano-catolică din Bălușești a avut din nou parte de o mare sărbătoare: un număr de 13 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

După ce s-au pregătit un timp destul de îndelungat, sâmbătă seara, în ajun, cu mare emoție, cei 13 copii au venit la biserică pentru a se spovedi pentru prima dată în viața lor. I-au însoțit cei dragi ai lor: părinți, bunici, frați.

Duminică, 30 iunie, ziua primei lor sfinte Împărtășanii, cu aproape o oră înainte de sfânta Liturghie copiii erau deja prezenți în curtea bisericii; îmbrăcați frumos, așteptau cu nerăbdare începerea ceremoniilor.

În timpul sfintei Liturghii, spre surprinderea mea, care i-am pregătit pentru acest eveniment unic din viața lor, copiii stăteau foarte frumos, erau atenți și foarte receptivi la ceea ce se întâmpla în biserică; poate i-a ajutat în acest sens și prezența părinților imediat în spatele lor. Copiii au citit lecturile, au celelebrat rugăciunea credincioșilor, iar la ofertoriu au oferit în dar inima lor și câte o floare lui Isus și Maicii sale preasfinte care trona în mijlocul tabloului lor de la prima Împărtășanie, reprezentată prin copia icoanei Maicii Domnului de la Cacica, care cu foarte puțin timp înainte vizitase comunitatea noastră.

La rugăciunea Tatăl nostru copiii s-au adunat în jurul altarului ca să fie mai aproape de Isus euharisticul și ca să se roage împreună cu preotul și cu tot poporul acea minunată rugăciune pe care ne-a învățat-o însuși Domnul. După ce l-au primit pe Isus s-au dus la locurile lor și au continuat să se roage și să cânte împreună cu poporul. Înainte de binecuvântarea finală după ce au primit mulțumirile și urările din partea preotului, au primit și urările poporului manifestate prin aplauze puternice.

Au plecat apoi în procesiune în curtea bisericii unde, după ce au primit amintirile și au făcut fotografii cu preotul și cu cei dragi lor, au fost invitați în casa parohială unde s-au bucurat de o gustare și de cadouri.

Au plecat după vreo oră acasă fericiți că l-au primit pe Isus pentru prima dată în sfânta Împărtășanie și cu bucuria că de acum îl vor putea primi în fiecare zi. Sunt convins că așa va fi pentru că harul pe care l-au primit va lucra în ei mai ales că vor fi ajutați și de cei dragi ai lor, prin sfaturi, dar mai ales prin exemplu.

Pr. paroh Maricel Medveș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie: Bălușești: Prima sfântă Împărtășanie


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat