Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna iunie 2013

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 6 (282) / iunie 2013 - se deschide cu editorialul semnat de PS Petru Gherghel și intitulat "La centenar". În editorial sunt reluate câteva fragmente din predica rostită de Preasfințitul în cadrul sfintei Liturghii celebrată la 18 mai anul acesta în catedrala "Adormirea Maicii Domnului " din Iași, cu prilejul centenarului revistei diecezane "Lumina creștinului". "Așezăm pe altar - scrie Preasfințitul - prinosul nostru de recunoștință pentru grija înaintașilor noștri, pentru Mons. Anton Gabor, fondatorul acestei publicații, pentru cei care i-au stat alături, l-au urmat în grija pentru această candelă luminoasă și așezăm pe altar eforturile celor ce au preluat munca de redactare a revistei în noi condiții și cu un nou avânt (...)".

Rubrica "Actualitate" este dominată de un amplu articol intitulat "De o sută de ani... «Lumina creștinului»", semnat de părintele Adrian Blăjuță, dedicat centenarului revistei Diecezei de Iași. În cadrul aceluiași articol sunt prezentate numele câștigătorilor la concursurile: "Cea mai bună revistă", "Cel mai bun site" și "Cel mai bun blog", a căror premiere a avut loc în partea a doua a manifestărilor prilejuite de centenarul revistei "Lumina creștinului".

Părintele Cornel Cadar publică partea a V-a a serialului intitulat "Din istoria revistei" - "Primii ani", prezentând în acest episod ecourile pe care le-a avut apariția revistei "Lumina creștinului" în presa catolică a vremii.

În cadrul aceleiași rubrici este publicat un interviu cu preotul Basel Yaldo din Irak, care a vizitat Dieceza de Iași în perioada 29-31 martie 2013, interviul fiind realizat de pr. Cornel Cadar.

De asemenea, sunt publicate câteva fragmente din cuvântarea rostită de papa Francisc în Piața "Sfântul Petru", sâmbătă, 18 mai, în fața a circa 200.000 de pelerini (adaptare după Radio Vatican), fragmente adunate sub titlul: "Familiile, mai importante decât bilanțul băncilor".

În sfârșit, în cadrul rubricii "Actualitatea", este prezentat pelerinajul studenților seminariști de la Iași la Sighet (18-19 mai).

În cadrul rubricii "E bine de știut", pr. Francisc Doboș semnează articolul "Vladimir Ghika va fi beatificat", în timp ce la rubrica "Istorie - Figuri ilustre" este prezentată biografia preotului Gaspar Bachmeier.

La 17 mai au avut loc manifestări omagiale dedicate împlinirii a 125 de ani de la nașterea episcopului martie dr. Anton Durcovici. Acest eveniment este relatat pe larg într-un articol semnat de Virgiliu Demșa-Crainicu, în cadrul rubricii "Mesajul sfinților".

Părintele profesor Anton Despinescu publică articolul intitulat "Mărturie de credință", în cuprinsul căruia rememorează câteva crâmpeie din prodigioasa activitate pastorală și didactic-seminarială, desfășurată în cele șase decenii de preoție.

Continuă serialul părintelui decan Iosif Dorcu, dedicat sanctuarelor mariane, în acest număr fiind prezentat sanctuarul de la Alger - "Notre Dame d'Afrique" ("Sfânta Maria a Africii").

La rândul său, părintele Felix Roca continuă, în cadrul rubricii "Pentru tineri", serialul intitulat "Pașii credinței", publicând în acest număr al revistei articolul intitulat "Un Dumnezeu care iubește viața". Și tot sfinția sa publică câteva reflecții privind "Ziua Copilului", care va avea loc în ziua de 1 iunie în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni.

Manifestarea dedicată Zilei Tineretului în Dieceza de Iași (cea de-a 21-a zi) s-a desfășurat la 4 mai în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, evenimentul fiind și subiectul articolului intitulat "Mergeți și faceți ucenici", semnat de Raluca Cocuț.

În cadrul rubricii "Anul Credinței și Familia", pr. profesor Tarciziu Șerban publică articolul intitulat "Simon, pescarul - Petru, apostolul. Credința care schimbă o identitate și o destinație". Referința este evident la sfântul Petru, care a plătit un preț de sânge pentru credința sa și căruia credința i-a adus și acestui pescar roade bogate: "Domnul l-a făcut pescar de oameni".

Recomandăm, de asemenea, articolele "Diagnostic", semnat de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "De tine va depinde...", semnat de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Familii"; "Cutia speranței - gest de iubire necondiționată", semnat de Centrul Misionar Iași, în cadrul rubricii "Misiuni", "Așa răspund copiii despre Duhul Sfânt și Mir", semnat de pr. Felician Tiba; "Curier juridic", semnat de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și Dreptul tău".

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale: "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de prof. Anton Ghercă și sr. Patricia Ghercă, OA.

Totodată, revista este bogat ilustrată cu fotografii, având pe copertă o fotografie cu participanții la manifestările de la Iași dedicate centenarului revistei "Lumina creștinului".

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat