Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Comunicațiilor Sociale în Biserica Catolică

Rețelele sociale

"Rețelele sociale: porți de adevăr și de credință; noi spații de evanghelizare": aceasta este tema Mesajului Sfântului Părinte pentru cea de-a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se va celebra duminică, 12 mai. Mesajul lui Benedict al XVI-lea a fost publicat cu ocazia comemorării Sfântului Francisc de Sales (24 ianuarie), patron al jurnaliștilor și scriitorilor catolici, proclamat acum 90 de ani (26 ianuarie 1923).

În contextul Anului Credinței, papa și-a îndreptat atenția asupra domeniului digital, spațiu în care sunt prezenți mulți, îndeosebi adolescenți și tineri, subliniind două idei: adevărul și credința se transmit și prin aceste mijloace care devin porți; lumea digitală reprezintă un mijloc de transmitere a evangheliei. În acest sens, printre preocupările Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași este și lumea rețelelor sociale. Episcopia de Iași, începând cu 1 iunie 2011, are un cont pe facebook (facebook.com/ercis.ro), în care sunt prezente știri și gânduri creștine, preluate de pe site-ul diecezei (www.ercis.ro). Canalul de pe youtube.com (www.youtube.com/ercisro) s-a dezvoltat, în special din luna decembrie 2012, odată cu introducerea înregistrărilor de la transmisiile video în direct din catedrală. Există și un canal pe twitter (twitter.com/ercisro).

Publicațiile, cărțile, site-urile, Liturghia duminicală la Radio Iași, intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, precum și cei care lucrează în aceste direcții sunt în continuare în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași.

Ca noutăți, subliniem că de la 29 iunie 2012 funcționează transmiterea live pe internet a programelor liturgice din catedrala veche și din cea nouă, proiect la care sunt parte și parohiile: Suceava, Bacău centru, Bacău "Fericitul Ieremia", Câmpulung-Moldovenesc, Poiana Micului, Gherăești, Roman "Sfânta Tereza". De la 31 martie 2013 la Tvr Iași se transmite în fiecare ultimă duminică din lună (ora 13.00) emisiunea "Lumina creștinului".

În anul 2013, revista Lumina creștinului este distribuită lunar la 13.705 abonați; Isus, prietenul copiilor la 3.197 de abonați și De la răsărit până la apus la 3.338 de abonați.

Pentru a marca Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași), precum și centenarul revistei sâmbătă, 18 mai, la Iași va fi întâlnirea: "Lumina creștinului" - o sută de ani.

Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a mulțumi celor care citesc, se roagă, răspândesc și sprijină publicațiile și cărțile religioase. Într-un mod deosebit, sunt de apreciat cei care duminică, 12 mai, vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași.

Pr. Cornel Cadar

* * *

"Lumina creștinului" - o sută de ani

Pentru că suntem în anul în care sărbătorim o sută de ani de la apariția revistei "Lumina creștinului", sâmbătă, 18 mai, va avea loc la catedrala din Iași o întâlnire la care vor participa redactori, tehnoredactori, colaboratori, studenți în anii pastorali, fotografi, tipografi și cititori ai revistei. Sunt invitați, de asemenea, laici, călugări, călugărițe, preoți care redactează reviste, coordonează site-uri și bloguri creștine. În centrul zilei va sta Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, la care va participa și PS Aurel Percă. Îi vom mulțumi lui Dumnezeu pentru cei o sută de ani, vom rememora momentele importante pe care le-a trăit revista și ne vom aminti de cei care au trudit la înființarea ei, la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la tipărirea și la distribuirea publicației. De asemenea, va fi o ocazie de întâlnire cu păstorul diecezei, de cunoaștere, de împărtășire a experienței și de îmbunătățire a activității în domeniul comunicațiilor sociale.

Program: sâmbătă, 18 mai

10.00 - "Lumina creștinului" - o sută de ani: prezentare

10.30 - Mărturii, impresii, discuții, propuneri

11.30 - Mulțumiri pentru prietenii și colaboratorii revistei "Lumina creștinului"

12.00 - Decernarea premiilor la concursurile "Cele mai bune reviste, site-uri, bloguri"

12.30 - Sfânta Liturghie în cadrul căreia va fi o meditație legată de rolul mijloacelor de comunicare: PS Petru Gherghel

13.45 - Prânz;

15.00 - Încheierea întâlnirii


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat