comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos
la fiecare click o altă meditaţie
VIAŢA DIECEZEI
Oneşti: Hramul sanctuarului "Fericitul Ieremia"
Ziua de 8 mai este, pentru cei mai mulţi, o zi oarecare, una dintre multele în care se trudeşte din greu pentru pâinea cea de toate zilele, însă pentru catolicii români şi pentru fraţii capucini din România este o zi cu totul specială.
Este sărbătoarea liturgică a fericitului Ieremia Valahul, acest fiu al plaiurilor moldave, ridicat la cinstea altarelor de către fericitul papă de pie memorie, Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983, acelaşi papă care, ani mai târziu, în memorabilul său pelerinaj din 7-9 mai 1999, încredinţa această frumoasă "Grădină a Maicii Domnului" ocrotirii acestui (deocamdată) prim român ridicat la cinstea altarelor.
De asemenea, este o zi deosebită, deoarece este celebrată în contextul "Anului Ieremian", în care amintim 30 de ani de la proclamarea sa ca fericit şi cinci ani de la întoarcerea sa acasă, în luna mai a anului 2008.
Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn, iar sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a hramului a fost celebrată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaşi, înconjurat la sfântul altar de Fraţii Capucini ai Custodiei "Fericitul Ieremia", de mulţi confraţi preoţi aparţinând altor congregaţii religioase şi clerului diecezan, unii veniţi de la mari depărtări, printre care pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România, apoi prezenţa părinţilor decani de Trotuş, Bacău şi Vrancea.
Totodată, la sfânta jertfă celebrată în biserica mare a sanctuarului, au participat numeroşi cinstitori ai fericitului Ieremia, veniţi din mai toate părţile Moldovei, unii de la mari depărtări.
În cuvântul său de învăţătură, PS Aurel a scos în evidenţă mai multe aspecte ale spiritualităţii acestui fiu al Moldovei, pe care el le-a trăit până la jertfa de sine şi care astfel l-au condus pe calea sfinţeniei, aspecte mai mult decât actuale pentru noi, cei adunaţi în jurul moaştelor sale, aspecte pe care apoi episcopul le-a sintetizat în patru virtuţi: iubirea, slujirea, generozitatea şi umilinţa. "Fericitul Ieremia - a precizat episcopul - a ştiut să se transforme acum mai bine de patru veacuri, în bunul samaritean, în aproapele acelora printre care şi-a trăit viaţa călugărească, devenind astfel un model pentru confraţii săi de atunci şi un exemplu demn de urmat pentru noi cei de azi, un model de trăire creştină pentru familiile noastre, pentru comunităţile noastre".
Sfânta jertfă s-a încheiat cu o procesiune a moaştelor sale în jurul sanctuarului.
Frumoasa celebrare a fost înfrumuseţată şi de cântul corului sanctuarului, pregătit şi dirijat de prof. Monica Grosu.
"Fericite Ieremia, ocroteşte Romania!"
(Ioan Paul al II-lea, Parcul Izvor, 9 mai 1999)
Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat