Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Campus de formare pentru adulți

În perioada 24-26 mai 2013 s-a desfășurat la mănăstirea carmelită din Luncani un campus de formare pentru adulți, organizat de Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", sector adulți. Tema a fost Familia - terenul în care răsare, crește și înflorește credința, subliniată de motoul Familii noi printr-o credință reînnoită.

La această activitate au participat 52 de persoane, astfel liniștea ce domnește în colțul de rai de la Luncani a fost din nou tulburată. Toate micile sau marile griji de acasă au rămas în urmă, iar nouă nu ne-a mai rămas în suflete decât dorința ca darurile spirituale primite în acest răstimp să ne spele, să ne curețe, să ne facă mai buni.

Campusul s-a deschis vineri seara cu rugăciunea Vesperelor și a continuat cu sfânta Liturghie celebrată de părintele Iosif Dămătăr, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Bacău. Programul a continuat cu un moment de cunoaștere coordonat de Lia Pușcașu, secretar, zona Bacău. Prima zi s-a încheiat cu rugăciunea de seară.

Ziua de sâmbătă am început-o cu rugăciunea Laudelor. Au urmat două momente de formare susținute de pr. Iosif Dămătăr, respectiv Redescoperirea și trăirea credinței în familie prin aprofundarea evangheliei și Familia creștină autentică - o casă construită pe stâncă. Părintele a reușit să ne capteze atenția cu cuvinte pline de elocvență și înțelepciune, cu exemple, filmulețe, povestioare prin care să înțelegem mai bine importanța educației creștine în familie. Familia creștină este o pepinieră a vlăstarelor care mâine vor popula bisericile și societatea.

După-amiază am avut posibilitatea de a ne întâlni în grupuri pentru a dezbate temele din cursul dimineții. Considerăm că a-i face educație creștină unui copil, nu înseamnă doar să-l faci să învețe o rugăciune sau să meargă în fiecare duminică la biserică, ci înseamnă mult mai mult: înseamnă a-l pregăti pentru greutățile pe care le va întâmpina în viitor, înseamnă a-l învăța să se ferească de anturaje rele, să știe să spună "nu" viciilor sau agresiunii fizice ori verbale și, nu în ultimul rând, înseamnă a-l pregăti pentru viața de familie. Iar toate acestea se pot deprinde într-o familie în care exemplul părinților poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. În continuare Paul Păduraru, responsabil al sectorului adulți din zona Bacău, a prezentat tema Sărbătoarea - timp pentru comunitate.

Seara de sâmbătă a fost prilej de bucurie pentru toți participanții. Aceasta a fost coordonată de Viorica Spătaru, responsabil diecezan al sectorului adulți, și a cuprins poezie, cântece populare, povestioare cu tâlc, glume și multă voie bună.

Duminică dimineața, Monica Erdeș, responsabilă a sectorului adulți din zona Roman, a prezentat tema Sărbătoarea - timp pentru familie. Campusul s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie celebrată de pr. Augustin Folner.

Au fost trei zile minunate, trei zile în care nici căldura, nici vântul, nici grindina care a căzut la un moment dat, n-au reușit să ne scadă moralul sau să ne diminueze entuziasmul. Am plecat acasă convinși că Domnul este mereu alături de noi.

Iuliana Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 mai: Luncani: Campus de formare pentru adulți


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat