Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna mai 2013

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 5 (281) - mai 2013, se deschide cu scrisoarea pastorală intitulată "Luna mai, luna florilor. În grădina Maicii Domnului", semnată de Preasfințitul Petru Gherghel.

Maria, scrie Preasfințitul, "este cea mai prețuită făptură de pe pământ și cea mai frumoasă floare a omenirii", fiind prețuită într-un mod deosebit de întreaga Biserică, inclusiv în luna mai, luna florilor.

Totodată, Preasfințitul ne reamintește faptul că "în grădina Maicii Domnului avem deja mai multe flori frumoase și atrăgătoare, între care strălucește și jertfa păstorului nostru, Anton Durcovici".

Așa cum se cunoaște, la 17 mai se vor împlini 125 de ani de la nașterea episcopului martir de Iași, dr. Anton Durcovici, prilej cu care Episcopia Romano-Catolică de Iași va organiza manifestări speciale comemorative, al căror program este prezentat la pagina 12 a revistei, în cadrul rubricii "Mesajul sfinților".

În cadrul rubricii "Actualitatea", pr. Adrian Blăjuță publică articolul "Un papă al timpurilor noastre", în care prezintă în mod succint agenda de lucru de început a pontificatului papei Francisc.

"Îi mulțumim Domnului - scrie pr. Adrian Blăjuță - pentru că ni l-a dăruit pe papa Francisc, care și-a «suflecat mânecile» și a început munca, inclusiv la «periferia» Bisericii, arătând tuturor cum trebuie să procedeze un păstor cu oițele sale".

Virgiliu Demșa-Crainicu publică în cadrul aceleiași rubrici articolul "Întâlnirea ministranților", dedicat evenimentului din 20 aprilie 2013 care a avut loc la Iași, și la care au participat un număr de 800 de ministranți din parohiile din Moldova.

La rândul său, pr. Cornel Cadar publică articolul "Rețelele sociale", prilejuit de Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se va celebra, duminică, 12 mai. "Pentru a marca Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași) - scrie pr. Cornel Cadar -, precum și centenarul revistei, sâmbătă, 18 mai, la Iași va fi întâlnirea «Lumina creștinului» - o sută de ani". Articolul respectiv conține și programul manifestărilor din 18 mai. Părintele Cornel Cadar publică, de asemenea, episodul IV al serialului "Din istoria revistei. Primii ani".

În sfârșit, rubrica "Actualitatea" mai conține articolul pr. Adrian Blăjuță dedicat trecerii la cele veșnice a PS Reinhard Lettmann, episcop emerit de Münster (Germania).

Rubrica "E bine de știut" conține articolul "Pelerinaj special pentru bolnavi" (Cacica - 11 mai), semnat de pr. Laurențiu Dăncuță, în timp ce rubrica "Sanctuare" conține articolul "Maria de Luján", semnat de pr. Iosif Dorcu și dedicat sanctuarului marian Maria de Luján - cel mai important sanctuar argentinian, ridicat în anul 1930 de papa Pius al XI-lea la rangul de bazilică.

Rubrica "Pentru Familii" conține articolul "Ultimele cuvinte: Te îmbrățișez", semnat de pr. Felician Tiba, în timp ce rubrica "Anul credinței și Familia" conține articolul "Toți șapte pentru credință", semnat de pr. Alois Bulai, cu referire la un eveniment dramatic relatat de cartea 2Macabei, capitolul 7, și petrecut în timpul lui Antioh al IV-lea Epifanul (175-164 î.C.).

Pr. Felix Roca continuă serialul intitulat "Pașii credinței", în cadrul rubricii "Pentru tineri", titlul articolului fiind "Credința care dă viață", cu referire la exemplul primei comunități creștine, "care, primind puterea Duhului Sfânt, dă mărturie, cu forță despre învierea lui Isus Cristos".

Totodată, pr. Felix Roca semnează articolul "Un pelerinaj al tinerilor" prilejuit de Ziua Tineretului, care anul acesta va avea loc la 4 mai în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești.

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Contemplarea tainei întrupării Cuvântului", în cadrul rubricii "Mesaj terezian", respectiv "Fecioară credincioasă, roagă-te pentru noi!", ambele fiind semnate de pr. prof. dr. Anton Despinescu; "Figuri ilustre: Pr. Dumitru Herghelegiu", în cadrul rubricii "Istorie"; "Așa răspund copiii despre întâlnirea lui Isus cu Petru după înviere", de pr. Felician Tiba; "Am fost la Ziua Ministrantului", de Virgileu Demșa-Crainicu; "Modelul virtuților", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Ecuador: O zi în «Santa Lucia»", de Emilian Jitaru, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Familia și alcoolul", de Ramona Ciobanu, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății".

Pagina 18 a revistei conține articolul "Logoul Zilei Tineretului", un fragment din "Mesajul papei Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului", precum și poezia "Tinerețe" de Traian Dorz.

Revista conține și rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Rebus" (rubrică susținută în acest număr al revistei de Magda Coșa) și "Noutăți editoriale", în cadrul căreia este anunțată apariția la Editura "Presa Bună" a "Almanahului «Presa Bună» 2013". La pagina 26 este publicată o nouă întrebare din cadrul concursului "Citești și câștigi", precum și numele câștigătorilor din luna martie.

Ca de obicei, și acest număr al revistei "Lumina creștinului" este bogat în fotografii, având pe copertă o imagine de la întâlnirea ministranților care a avut loc la 20 aprilie 2013 la Iași.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat