Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate

Persoanele consacrate din Dieceza de Iași, întrunite la Roman, în ziua de 14 aprilie 2013, au dezbătut tema: "Noua evanghelizare rodnică este posibilă doar prin intensificarea trăirii credinței la nivel personal, comunitar/parohial, diecezan, național și mondial".

Dieceza de Iași continuă să celebreze Anul Familiei în cadrul Anului Credinței.

Conform programului stabilit de Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, persoanele consacrate din Dieceza de Iași s-au adunat la Institutul Teologic Franciscan din Roman, pentru a analiza rolul și locul religioșilor în noua evanghelizare, pentru a celebra sfânta Liturghie și pentru a trăi câteva momente de fraternitate.

A fost plăcut, nu numai ochiului, ci mai ales spiritului, să observi cum în 30 de minute sosesc aproximativ 200 de persoane consacrate ce vor umple mai întâi aula mare, mai apoi capela Institutului.

Rugăciunea de deschidere (ora 9.00) a fost pregătită de Surorile Iosefine de la Roman. A urmat apoi salutul pr. Alois Fechet, vicar episcopal responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași și președintele Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată. Am avut apoi bucuria sa ascultam prin telefon și transmis prin stația de amplificare salutul cordial al Preasfințitului Petru Gherghel, care din motive de sănătate nu a putut participa la acest important eveniment diecezan. Pr. Fechet l-a invitat pe pr. Emilian Cătălin - ministru provincial - ca din partea gazdelor sa adreseze un salut.

Referatul dens și plin de informații utile al Preasfințitului Petru Gherghel a fost citit de pr. Ioan Horvat, secretarul Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată. Conferința a evidențiat bogata experiență a Preasfințitului privind sectorul vieții consacrate, dânsul fiind reprezentantul Conferinței Episcopilor din România care a participat la Sinodul episcopilor din octombrie 2012, la Roma. Preasfinția sa a evidențiat rolul și activitatea diferitelor familii religioase în Biserica locală, ca și prețuirea pe care o poartă pentru persoanele consacrate din dieceză. Referindu-se la exortația apostolică postsinodală a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, ne-a recomandat să punem accent pe sfințenia vieții hrănită și promovată prin rugăciune; să nu uităm că sacramentul Reconcilierii presupune o adevărată convertire spre evanghelie, implicându-ne în ascultarea și vestirea cuvântului; să punem Euharistia în centrul vieții noastre, ea fiind "culmea spre care tinde acțiunea Bisericii și în același timp izvorul din care rezultă întreaga sa forță". Urmând liniile coordonatoare ale papei Benedict al XVI-lea, Preasfințitul a scos în evidență marea descoperire a universalității chemării nu numai la sfințenie, ci și la viață; viața însăși trebuie considerată ca o vocație. În cadrul Sinodului episcopilor din octombrie 2012, cele 14 intervenții ale reprezentanților vieții consacrate au evidențiat contribuția importantă a persoanelor consacrate la opera de evanghelizare în istorie și în zilele noastre, cerându-se ordinelor călugărești și congregațiilor religioase să fie pe deplin disponibile de a merge cu entuziasm și curaj până la frontierele geografice, sociale și culturale și să găsească noi areopaguri de misiune.

În timpul rămas la dispoziție până la sfânta Liturghie, pr. Alois Fechet a prezentat diferite aspecte și considerații privitoare la situațiile delicate, critice și de criză prezente în Biserică ce au provocat răni adânci și suferințe deosebite și care au dus în multe cazuri la pierderea identității creștine și la diminuarea credibilității mesajului evanghelic. Cu durere în suflet papa spunea în timpul Sinodului că "în cadrul Bisericii păcatul împiedică noua evanghelizare și discreditează creștinismul". Citând pe papa Bendect și pe papa Francisc, pr. Fechet ne-a îndemnat să privim cu optimism și seninătate spre viitor și urmând liniile directoare ale fondatorilor, să continuăm cu entuziasm opera de evanghelizare, folosind metodele și mijloacele noi ce ne stau la dispoziție. Au urmat trei sesizări: prima privitor la criza de vocații pentru viața consacrată, apoi rolul și locul religioșilor în noua evanghelizare, ultima sesizare fiind consecințele noii evanghelizări ce ar trebui să să readucă lumea spre Evanghelie și să vindece rănile Bisericii.

Apoi, după o scurtă pauză, s-a celebrat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Emilian Cătălin, iar în omilie, pr. Alois Fechet a evidențiat rolul pe care îl persoanele consacrate, dar și fiecare creștin, în virtutea botezului primit, de a asculta cuvântul lui Dumnezeu, de a și-l însuși și transmite mai departe și de a putea spune zilnic asemenea lui Petru: "Da, Doamne, tu știi că te iubesc!"

După ce au servit prânzul oferit de Institutul Teologic Franciscan, toți participanții s-au întors la orele 13,30 în aulă unde au continuat lucrările după cum urmează:

- A luat cuvânt sora Rahela, superioara generală a Surorilor Sărace a Sfântului Iosif, care a vorbit despre noua evanghelizare și situația Bisericii în Europa și America Latină.

- Maria-Tereza Candian, directoarea generală a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a prezentat detaliat natura și aportul institutelor seculare și de viață apostolică în Biserică, exemplificând în concluzie carisma institutului terezin și extinderea acestuia în România.

- Sora Mihaela Bălăucă din Congregația Surorile Providenței, a prezentat inițiativa persoanelor consacrate din zona Roman care lunar se vor întâlni la Surorile Urbaniste de Clauzură pentru a se ruga împreună, pentru a participa la adorație euharistică și a promova apostolatul grupurilor de rugăciune.

- Fratele Antonio, de la capucini, a scos în evidență câteva aspecte referitoare la Sfântul Părinte papa Francisc și a solicitat și alte păreri ale celor prezenți.

- Sora Cristina Ghența, de la Surorile Iozefine din Roman, a prezentat activitatea zonală și inițiativele pastorale cu familiile, precum și cu tinerii/tinerele care fac parte din grupul Samuel.

- S-a trecut la dezbaterea temei despre evanghelizare, unde au luat cuvântul mai multe persoane consacrate și s-a ajuns la concluzia că prima și cea mai urgentă formă de evanghelizare este cea a fidelității și mărturiei.

A luat cuvântul pr. Emilian Cătălin, președintele CSMR, care a comunicat proiectele conferinței și preocupările comisiei juridice din conferință, ca și despre sesiunea comună a celor două conferințe, ale superiorilor și superioarelor, ce va avea loc în toamnă.

Au fost trei anunțuri din partea președintelui Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată:

1. "Expo-carisma", se va organiza de Ziua Tineretului din dieceză, 4 mai, la Pildești.

2. Problemele legate de operele sociale, educative și caritative inițiate și promovate de ordinele și congregațiile prezente în dieceză, vor face subiectul discuției la nivel zonal, apoi situația se va centraliza și se va supune analizei Conferinței Episcopilor și a superioarelor/superiorilor majori pentru a se găsi soluții adecvate.

3. Organizarea în perioada 4-7 iulie 2013 a pelerinajului la Roma în cadrul Anului Credinței, conform unui proiect internațional, cu participarea aspiranților, postulanților, novicilor, juniores și eventual a altor persoane consacrate care doresc acest lucru.

După momentul de rugăciune comună organizat de Surorile Iosefine, întrunirea s-a încheiat cu binecuvântarea pr. Alois Fechet, în jurul orei 15.30.

Ne-am salutat și apoi ne-am despărțit cu gândul și dorința ca ziua petrecută împreună să aducă roade vizibile în viața noastră, în comunitățile noastre, în viața diecezei și a Bisericii.

Cristos a Înviat!

Pr. Ioan Horvat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 14 aprilie: Roman: Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate (I)
- 14 aprilie: Roman: Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate (II)

Imagini de la acest eveniment au fost publicate și pe site-ul Ordinului Fraților Minori Conventuali din România: www.ofmconv.ro, la pagina dedicată acestui eveniment.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat