Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncași: Icoana de la Cacica și sfintele misiuni

"Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Sunt cuvintele pe care Mântuitorul le-a spus ucenicilor după învierea sa din morți. Însă aceste cuvinte credem că se potrivesc foarte bine și sfintei Fecioare Maria, Mama lui Isus și Mama noastră. Comunitatea catolică din Luncași s-a convins și mai mult de acest adevăr când a avut fericirea de a găzdui Icoana Maicii Domnului de la Cacica în perioada 28 aprilie - 1 mai 2013, împreună cu sfintele misiuni populare, ținute de pr. Adrian Ciobanu.

Întregul sat a ieșit în întâmpinarea icoanei, oamenii fiind îmbrăcați în costume naționale și în haine de sărbătoare. Pe buzele tuturor răsunau cântece și rugăciuni adresate sfintei Fecioare Maria.

La Liturghie a participat și pr. Petru Blaj, decan, împreună cu preoții din satele vecine, dar și credincioși pelerini veniți să o cinstească pe Măicuța Sfântă.

În toate cele trei zile, fiecare a avut ocazia să înțeleagă și să simtă iubirea Mamei cerești, să îi prezinte necazurile, problemele, cererile, dar și bucuriile vieții și să se convingă și mai mult de ocrotirea și puterea ei de mijlocire în fața lui Dumnezeu.

Copii, însoțiți de cadrele didactice, tineri și adulți au participat la momente de rugăciune, cu cântece pline de bucurie în fața Icoanei; însă și mai mult a însemnat hotărârea de a se împăca fiecare cu Dumnezeu în scaunul de spovadă și a-l primi pe Isus în Euharistie.

Fiind Anul Familiei și al Credinței, părintele predicator ne-a reamintit cât de valoroasă este familia, că ea este voită și binecuvântată de Dumnezeu; că familia de azi trebuie să se asemene cât mai mult cu Familia de la Nazaret; a subliniat apoi rolul fiecărui membru al familiei, îndemnând ca toți să lupte împotriva a tot ceea ce distruge armonia și binele familiei; a arătat cât de importantă este educarea în credință: "Fără trăirea credinței, familia se distruge... Ea este unită și fericită, numai atunci când Dumnezeu locuiește în ea", ne-a spus părintele.

Un moment aparte a avut loc la una din sfintele Liturghii, când în fața icoanei au fost aduși bolnavii. Se observa emoția, dar și bucuria de a participa, pentru unii după mult timp, la sfânta Liturghie, în cadrul căreia au primit sfintele sacramente.

Părintele predicator i-a numit "comorile familiei și ai comunității", atrăgându-le atenția că rugăciunile lor sunt ascultate de Dumnezeu dacă sunt făcute în spirit de credință și că suferința lor nu este zadarnică.

Ca și în alte comunități, ne-am bucurat și noi de procesiunea minunată cu Icoana Maicii Domnului pe străzile satului, având în mâini lumânări aprinse, iar în inimi credința; o credință exteriorizată prin cântări și rugăciuni adresate sfintei Fecioare. Făcând un popas și în cimitir, i-am încredințat Maicii sfinte pe toți răposații noștri.

La Liturghia de încheiere ne-a onorat cu prezența și păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, încurajând familiile pe drumul minunat al credinței și îndemnând pe toți la o iubire mai puternică față de sfânta Fecioară Maria.

Părintele paroh Adrian Iștoc, împreună cu toți credincioșii, au cântat apoi "La mulți ani" Preasfințitului pentru cei 23 de ani de când păstorește Dieceza de Iași.

Aceste zile petrecute în fața Icoanei Maicii Domnului de la Cacica și sfintele misiuni au fost cu adevărat zile pline de har, de bucurie profundă, momente unice și, cum spunea cineva, "momente cum nu au mai fost niciodată în satul nostru". De aceea, mulțumim bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru toate darurile primite.

Ce minunat e să fii creștin!

Tereza Leahu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie - 1 mai: Luncași: Icoana de la Cacica și sfintele misiuni


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat