Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea preoților profesori de la seminarul romașcan și de la cel ieșean

Institutul Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iași a fost gazda întâlnirii dintre preoții profesori ai Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman și cei ai Institutului Teologic din Iași. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2013, iar la acest eveniment au fost prezenți aproximativ 35 de preoți.

Întâlnirea a început cu celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului Teologic. Celebrarea a fost prezidată de părintele Maximilian Pal, avându-i alături pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic din Iași, pe pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman, împreună cu ceilalți preoți profesori și formatori ai celor două institute teologice. La începutul sfintei Liturghii, pr. Benone Lucaci a adresat un cuvânt de mulțumire preoților profesori de la Institutul Franciscan pentru răspunsul pozitiv pe care l-au dat invitație de a participa la acest moment de comuniune și împărtășire. De asemenea, părintele rector le-a urat bun venit preoților profesori și le-a dorit tuturor celor prezenți la altar o zi rodnică și luminată de Duhul Sfânt.

În cadrul sfintei Liturghii care a început la ora 10.00, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a rostit cuvântul de învățătură scoțând în evidență încrederea ucenicilor în misiunea pe care o aveau de îndeplinit, în ciuda încercărilor pe care le întâmpinau. Părintele a amintit faptul că ucenicii erau conștienți că primul protagonist al evanghelizării nu erau ei, ci Dumnezeu. El este cel care revarsă cuvântul său asupra oamenilor prin apostoli. De aceea, apostolilor nu le este frică să-l vestească pe Cristos știind că nu câștigă și nu pierd nimic în ordinea logicii umane. Iudeii nu le provoacă durere iar bucuria pentru cei care aderă la credință îi determină să fie mulțumiți și să conștientizeze că sunt slujitori. De aceea, preotul convins de rodul său nu alege locul, nici timpul și nici persoanele pentru care trebuie să-l vestească pe Dumnezeu, căci orice timp, orice loc și orice persoană sunt potrivite pentru acest lucru.

De aceea, a amintit părintele, suntem chemați să nu uităm acest lucru: poporul nu este proprietatea preotului. Sfințirea nu se realizează în raport cu credința predicată, pentru că am fost aleși pentru a da mărturie. Preotul este instrument, dar și semn (sare și lumină) și el nu trebuie să lipsească poporul de indicatoare spre viața veșnică. Părintele a amintit în continuare de mesajul adresat preoților de către Papa Francisc în cadrul sfintei Liturghii a crismei celebrată în acest an: preoții să devină tot mai mult păstori care iau mirosul turmei lor. Părintele a continuat acest gând al papei spunând: să luăm și mirosul lui Dumnezeu, prin transmiterea cuvântului său. Să luăm acest miros zilnic din rugăciune, meditație și Liturghie "mestecând Cuvântul său".

Preluând gândul Evangheliei proclamate astăzi, părintele a precizat că discipolul îl poate depăși pe maestru, pentru aceasta el nu are nevoie decât de credință măcar cât un bob de muștar. Așa după cum o mamă nu este invidioasă pe copilul ei, care după ce a învățat să meargă, aleargă mai repede ca ea, tot așa nici Dumnezeu nu este invidios pentru că știe că putem face lucruri mari acceptând harul credinței pentru a fi lumină, instrumente.

Programul a continuat cu un meci de fotbal disputat pe terenul de fotbal al Institutului Teologic, unde învingătoare a fost echipa formată de preoții de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Întâlnirea a continuat la Horpaz, jud. Iași, unde preoții s-au transferat în cursul după-amiezii pentru a continua momentele de comuniune.

Dumnezeu să binecuvânteze cu rodnicie, durată și colaborare aceste momente de har pe care le-au trăit toți în prezența lui Cristos cel înviat.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 aprilie: Iași: Întâlnirea preoților profesori de la seminarul romașcan și de la cel ieșean


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat