Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica

Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași organizează pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, în ziua de 11 mai, ca o anticipare pentru Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași, declarată pentru ziua de 13 mai.

Programul pelerinajului:

  • 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor

  • 10.00: Ritualul de primire solemnă a pelerinilor și celebrarea penitențială

  • 10.30: Recitarea sfântului Rozariu;

  • 11.00: Sfânta Liturghie urmată de rugăciuni speciale către Sfânta Fecioară pentru bolnavi

  • 13.00-14.00: Prânzul din pachetele proprii

  • 14.00: Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament

  • 14.45: Plecarea spre casă.

Mai multe informații se pot obține de la dr. Gema Băcoanu (tel. 0745/465752), Sergiu Ungurianu (tel. 0747/131839), de la pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului din Cacica (tel. 0722/400146) și pr. Laurențiu Dăncuță (tel. 0721/565663).

În scrisoarea Oficiului pentru Pastorația Sanitară, trimisă preoților din Dieceza de Iași ca pregătire a acestui pelerinaj, se mai precizează:

"În Dieceza noastră a devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtați în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului. A fi alături de cei bolnavi, a-i însoți, înseamnă a pune în practică mesajul lui Isus, după exemplul bunului Samaritean: «Mergi și fă și tu la fel!»: trebuie să avem forța de a trăi zilnic o atenție concretă, asemenea Samariteanului Milostiv, față de cel care este rănit în trup și în spirit, față de cel care cere ajutor.

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, ne cheamă și anul aceasta în pelerinaj spre Maria, Mama noastră, pentru a ne arăta prețuirea față de persoanele aflate în suferință. Anul acesta vom anticipa pelerinajul bolnavilor pentru ziua de sâmbătă, 11 mai 2013, facilitând astfel participarea și implicarea mai multor persoane. Astfel, în ziua de 11 mai cei bolnavi însoțiți de cei dragi, sub coordonarea preoților din parohie, a persoanelor consacrate și a personalului medical, sunt așteptați la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica.

Este important să se precizeze că ținând cont de decretul dat de Penitențiaria Apostolică cu sediul la Roma, în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la 25 ianuarie 2013, privind acordarea de indulgențe speciale cu ocazia celei de-a XXI-a Zile Mondiale a Bolnavului, toți participanții la acest moment de rugăciune, toți credincioșii cu suflet într-adevăr căit, vor putea obține indulgența plenară - și chiar să o aplice pentru sufletele credincioșilor răposați - dacă vor participa cu evlavie la ceremonia celebrată în Sanctuar și vor recita Tatăl nostru, Mărturisirea de credință în orice formă legitimă și o rugăciune către sfânta Fecioară Maria.

În acest sens, vă rugăm:

  • să organizați la nivel parohial pregătirea bolnavilor care să participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;

  • pe cât este posibil, să fie selectați bolnavii care dețin cărucioare medicale, pentru a ușura participarea lor la celebrări;

  • să organizați deplasarea spre Cacica;

  • să transmiteți bolnavilor cu probleme speciale să se asigure că au tratamentul medicamentos cu ei;

  • să fiți sensibili la această acțiune diecezană și să organizați rugăciuni speciale în biserica parohială pentru bolnavii care nu pot să se deplaseze la Cacica, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului;

Pentru aceeași zi, invitația călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată și personalului medical catolic al Diecezei de Iași. Prin prezența lor, medicii, asistenții medicali, personalul auxiliar medical, sunt chemați să contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferă".

Pr. Laurențiu Dăncuță

*

"Anul Credinței pe care-l trăim constituie o ocazie potrivită pentru a intensifica diaconia carității în comunitățile noastre ecleziale, pentru fi fiecare samaritean milostiv față de celălalt, față de cel care este lângă noi. (...) Aș vrea să îndrept gândul meu de recunoștință vie și de încurajare instituțiilor sanitare catolice și însăși societății civile, diecezelor, comunităților creștine, familiilor călugărești angajate în pastorația sanitară, asociațiilor lucrătorilor sanitari și de voluntariat. Fie ca să crească în toți conștiința că "în primirea iubitoare și generoasă a oricărei vieți umane, mai ales dacă este slabă și bolnavă, Biserica trăiește astăzi un moment fundamental al misiunii sale" (Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică post-sinodală Christifideles laici, 38). (...) Mă simt deosebit de apropiat de fiecare dintre voi, dragi bolnavi care, în locurile de asistență și de îngrijire sau și acasă, trăiți un dificil moment de încercare din cauza bolii și a suferinței. La toți să ajungă cuvintele încurajatoare ale Părinților de la Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican: "Nu sunteți nici abandonați, nici inutili: voi sunteți chemați de Cristos, voi sunteți imaginea sa transparentă"...

Din Mesajul Sfântului Părinte papa emerit Benedict al XVI-lea
pentru a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului celebrată la 11 februarie 2013


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat