Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alte articole despre alegerea papei, după agenția SIR

Surpriza

Înclinat în fața poporului

De Luigi Crimella

Surpriză, curiozitate, emoție, rugăciune, tăcere: toate acestea au trecut prin sufletul a peste 100 de mii de persoane prezente în această seară, miercuri 13 martie, în piața Sfântul Petru la Roma, și a miliarde de bărbați și femei din toate continentele în fața televizoarelor, care urmăreau primele cuvinte ale noului pontif apărut la loja centrală a bazilicii. Și Papa Francisc, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, călugăr iezuit, i-a uimit pe toți încă de la primele vorbe: "Frați și surori bună seara, voi știți că datoria conclavului era să dea un episcop Romei și se pare că frații mei cardinali au mers să-l ia la capătul lumii, dar suntem aici". Așa cum Ioan Paul al II-lea spusese că "venea de foarte departe". Francisc chiar a vorbit despre țara sa ca despre "capătul lumii", în adâncul Americii de Sud. Însă "geografia" Papei a fost imediat surclasată de o noutate epocală introdusă de Papa Francisc. La un anumit punct al salutului său a spus: "Acum aș vrea să dau binecuvântarea, dar mai înainte vă cer ca voi să-l rugați pe Dumnezeu să-l binecuvânteze pe episcopul vostru". Iată, la acest punct tăcerea a coborât ca de mormânt în piață, Papa s-a înclinat în fața miliardelor de oameni, cu umilință și convingere. A voit parcă să arate întregii lumi un adevăr pe care-l cunoșteam numai din exprimarea care-l califică în dreptul canonic: adică Episcopul de Roma este "Slujitorul slujitorilor lui Cristos". Și a reușit pentru că a șocat și emoționat adânc pe cei care erau prezenți, care niciodată nu s-au simțit invitați să-i "ceară lui Dumnezeu ca să-l binecuvânteze pe Papa".

Fericiți de a fi în piață. Seara fumului alb s-a deschis cu o așteptare în piață încărcată de presimțiri dar și amenințată deranjant de ploaie și umiditate descurajante. Lumea era cuibărită sub umbrele, în hainele impermeabile. Toți priveau cu trepidație fațada magnifică a bazilicii luminată splendid. Și vorbind cu cineva se percepea aspectul excepțional al momentului. "Simt că este un eveniment istoric - a spus Monica, o mamă unguroaică prezentă în piață cu fiul de 9 ani, Songor -. Suntem fericiți de a fi aici, ne simțim norocoși. După sfârșitul epocii precedente sub comunism, în țara mea a fost ca o explozie de libertate religioasă și toți se consideră credincioși. Acest lucru este foarte pozitiv. Acum sperăm ca noul Papă să poată continua în vestirea Evangheliei acolo unde încă n-a putut să ajungă". Alte voci, alte sensibilități: Milde și Rosaria, din Sardinia, privind la coșul cel mai vestit din lume și spun că se roagă Sfintei Fecioare Maria "pentru ca să-i inspire pe cardinali în alegerea Papei pentru a salva Biserica". Silvano Calabria, un bătrân din Roma, credincios, dar care în viața sa "n-a venit niciodată să asiste la anunțarea noului Papă" spune că este "foarte emoționat": "Papa înseamnă mult pentru noi romanii, oriunde m-am dus în lume prima întrebare pe care mi-au pus-o a fost despre Papa. Deci contează mult pentru toți".

Chiar și cei care nu cred sunt aici. Sunt și din aceia care nu cred, dar tot sunt aici la această întâlnire foarte stranie și singulară: perechea de soți Marie și Benoit, francezi din Montpellier, sunt la Roma pentru turism și au venit la Sfântul Petru "curioși și fascinați". "Nu suntem credincioși - declară ei - dar respectăm Biserica și credem că este important profilul noului Papă, care să fie modern și deschis față de lume". Și un altul din cei o sută de mii prezenți, tânărul preot Antonio Lalu, indonezian, care nu poate fi recunoscut în hainele sale civile, este uimit că e contactat: explică faptul că se află la Roma pentru un curs trienal în Comunicații sociale la Ateneul "Sfânta Cruce", condus de Opus Dei, și afirmă: "Ceea ce văd aici la Sfântul Petru mă uimește și mă emoționează. Lumea arată că iubește Biserica, pe Papa și că ea crede mult în Dumnezeu". Acestea sunt mici părți din omenirea care încă o dată s-a adunat în fața bazilicii inimă a creștinătății. Aceștia sunt "frații și surorile" cărora Papa Francisc s-a adresat cu un ton și cu cuvinte foarte simple și afectuoase.

Credința poporului. Încercând să facem o sinteză - deosebit de inoportună dată fiind "surpriza" acestui Papă așa de revoluționar încât să invite întreaga lume să se roage Tatăl Nostru, Bucură-te Marie și Slavă Tatălui în direct la televiziune în cele cinci continente - s-ar putea spune așa: încă o dată Biserica reușește să uimească întreaga lume. Nu numai pentru că alege un Papă la care nimeni nu se aștepta. Nu numai pentru că acest Papă are un prenume italian, mai precis din Piemont (strămoșii săi veneau de la Pontacomaro, provincia Asti), deci le place imediat italienilor. Nu numai pentru că este un iezuit, primul Papă iezuit, dar care nu alege numele de Ignațiu, ci de Francisc, sfântul umilinței și al purificării Bisericii. Împreună cu toate acestea, și acest lucru s-a perceput în piața Sfântul Petru, văzând steagurile argentiniene fluturând sub ploaie, Biserica a lărgit granițele sale "vizibile" ajungând cu Papa Bergoglio la continentul american. A traversat oceanul, onorând continentul cu numărul cel mai mare de catolici. A ales un Papă care a lucrat din totdeauna pentru "cei din urmă". Un Papă care este literat, psiholog, filozof și chiar teolog, un iezuit plurilaureat și cu o mare cultură universală. Aceasta este Biserica ce s-a adunat în Capela Sixtină și și-a făcut datoria sa de a-l alege pe "succesorul lui Petru". Dar este și Biserica de popor, emoționată în piața Sfântul Petru în această seară și emoționată în fața televizoarelor. O bătrână doamnă romană a spus în autobuz întorcându-se acasă: "Cred în Biserică, nu greșește niciodată". Este credința populară, a "poporului lui Dumnezeu" care merge în istorie.

* * *

Primele cuvinte

Luat "la capătul lumii"

De M. Michela Nicolais

Fața senină și zâmbitoare, storurile roșii care îmbrățișează spațiul Lojei, fanfara care intonează imnul național și el care ascultă emoționat în picioare. La opt ani după predecesorul său, Papa emerit, Papa Francisc - al 266-lea Pontif Roman din istoria Bisericii, primul Papă iezuit din istorie - la ora 20.21 s-a arătat pentru prima dată de la Loja Binecuvântărilor pentru a primi salutul mulțimii, un ocean în sărbătoare în piața Sfântul Petru care a așteptat peste o oră sub ploaie pentru a-l vedea pe noul Papă. "Frați și surori, bună seara", primele sale cuvinte, simple. Fumul alb așteptat a venit la 19.06, din coșul de la Capela Sixtină. Cel care a dat poporului anunțul solemn a fost cardinalul protodiacon, cardinalul Jean Louis Tauran. Aceste cuvinte ale sale în latinește: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam: Eminentissimun ac Rverendissimum Dominum, Dominum Georgium Marium Sactae Romanae Ecclesiae Cardinalem Beroglio qui sibi nomen imposuit Franciscum". Primul Papă din afara continentului european a fost ales în al 75-lea conclav din istoria Bisericii, de cei 115 cardinali electori, la al cincilea scrutin.

Aproape la capătul lumii. "Voi știți că datoria Conclavului este să dea un episcop Romei", a continuat noul Papă: "Se pare că frații mei cardinali au mers ca să-l ia aproape la capătul lumii", a glumit cu privire la originile sale argentiniene, "dar suntem aici". "Vă mulțumesc pentru primire", a spus după aceea: "comunitatea diecezană din Roma are noul său episcop: mulțumesc!".

Primul gând îndreptat către Papa emerit. Primul gând se îndreaptă către predecesorul său: "Înainte de toate aș vrea să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit, Benedict al XVI-lea", a spus Papa Francisc: "să ne rugăm cu toții împreună pentru el, pentru ca Domnul să-l binecuvânteze și Sfânta Fecioară să-l păzească". Apoi recitarea rugăciunilor Tatăl Nostru, Bucură-te Marie și Slavă Tatălui, împreună cu piața. "Și acum să începem acest drum: episcop și popor", a spus imediat după aceea Papa: "Acest drum al Bisericii din Roma, care este aceea care prezidează în caritate toate Bisericile". Papa a definit deja de astăzi pontificatul său "un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi". "Să ne rugăm mereu pentru noi, unul pentru altul", primul angajament cerut și luat împreună cu credincioșii. Apoi orizontul s-a lărgit: "Să ne rugăm pentru toată lumea, pentru ca să fie o mare fraternitate". Apoi prima urare, adresată tot pieței: "Vă doresc ca acest drum de Biserică, pe care astăzi îl începem și în care mă va ajuta cardinalul meu vicar să fie rodnic pentru evanghelizarea acestui oraș atât de frumos".

Mai întâi vă cer o favoare. Înainte de a împărți binecuvântarea "Urbi et Orbi", noul Papă a făcut un gest inedit și deja indicativ al modului în care concepe slujirea ministeriului petrin: "Mai întâi vă cer o favoare", a spus adresându-se direct mulțimii care l-a ascultat în tăcere religioasă: "Înainte ca episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer ca voi să-l rugați pe Domnul pentru ca să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului, cerând binecuvântarea pentru episcopul său. Să facem în tăcere această rugăciune a voastră asupra mea". Și astfel, asupra pieței a coborât un minut de tăcere intensă, de adevărată rugăciune, urmată de aplauze.

Binecuvântarea și aplauzele. Apoi binecuvântarea "Urbi et Orbi", în latinește. O binecuvântarea adresată "vouă și întregii lumi, tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință", a continuat după aceea noul Papă în italiană, și din mulțime s-au înălțat alte aplauze. "Frați și surori, vă las. Multe mulțumiri pentru primire. Rugați-vă pentru mine și pe curând", simplul salut final, care a făcut referință la primul cu care se adresase mulțimii din Lojă. În sfârșit, o destăinuire făcută credincioșilor despre ziua următoare: "Mâine vreau să merg să o rog pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să păzească întregul oraș Roma. Noapte bună și odihnă plăcută". Unde va merge Papa Francisc să aducă primul act de omagiu, ca Pontif Roman? Probabil ținta va fi bazilica Sfânta Maria cea Mare, și-a imaginat părintele Lombardi într-un briefing "improvizat" la cald imediat după alegere, și precizând imediat după aceea că va fi vorba de o vizită în formă privată. Declarându-se "șocat din cauza unui Papă iezuit", purtătorul de cuvânt al Vaticanului a spus că alegerea Papei Francisc "a fost o surpriză care a manifestat curajul cardinalilor, care au voit să treacă oceanul pentru a lărgi perspectiva".

Primele activități. "Noul Papă a vorbit la telefon cu Papa emerit", a informat părintele Lombardi. Acestea sunt primele activități publice ale Papei: mâine, la 17.00, Liturghia în Capela Sixtină cu cardinalii; luni la 11.00, în sala Clementină audiență acordată tuturor cardinalilor, electori și non-electori; sâmbătă la 11.00, în Aula Paul al VI-lea, audiența acordată lucrătorilor din comunicație; duminică Angelus și pe data de 19 martie Liturghia de început al pontificatului.

* * *

Cu teamă și cutremur

Cheile în mâinile sale

De Cristiana Dobner

Geniul lui Michelangelo, al unei persoane umane, exact ca noi, suflu de Frumusețe dăruit întregii omeniri de-a lungul secolelor, a fost unit în mod indisolubil cu Suflul, cu Duhul Sfânt, Darul care, trecând prin mințile și inimile cardinalilor electori, ne-a făcut astăzi să privim fața celui pe care, în aceste ultime zile, l-am așteptat atât de mult.

A scris Benedict al XVI-lea: "Știu bine cum eram expuși acelor imagini în orele marii decizii, cum ele ne interpelau, cum insuflau în sufletul nostru măreția responsabilității. Cuvântul «con-clav» impune gândul despre chei, despre moștenirea cheilor lăsate lui Petru. A pune aceste chei în mâinile juste: aceasta este imensa responsabilitate în acele zile".

Toți cardinalii au jurat tăcerea punând mâna pe Evanghelie și, în fața lor, aveau Judecata Universală pentru a-i chema la o decizie care să se insereze în acel flux care, din istoria noastră a oamenilor, mereu încurcată și chinuită, să se ajungă la acel liman în care totul va fi clar în semnul Tatălui Milostiv.

Iona se arăta în fața ochilor lor, nu a fost ușor pentru el să discearnă și să accepte misiunea încredințată lui, profetul exprimă astfel pe deplin toată truda celui care-l caută pe Dumnezeu dar, în același timp, trebuie să se confrunte cu sine însuși și cu toate dilemele care urmează.

Nu este prea greu să intuim starea sufletească a celui dinainte ales, cardinalul Bergoglio, argentinian, fără ca prin asta să cădem în abilități romantice, deși cunoaștem temperamentul său uman, pus la încercare de o lungă viață dedicată în slujba lui Dumnezeu, de vestirea Cuvântului Său, de păzirea turmei, totuși un salt la vârf a trezit "teamă și cutremur".

Îi mulțumim Papei Francisc pentru că a acceptat, eventual făcând înlăuntrul său același parcurs al lui Iona, dar deschizând apoi mâinile pentru a primi și a strânge acele chei.

În mod obișnuit cheile ne folosesc nouă pentru a ocroti casa noastră, o casetă de siguranță, mașina noastră. Le ținem ca proprietate trainică, de care nu ne dezlipim. Făcând astfel, noi închidem tuturor accesul, în afară de cei pe care noi îi vrem sau cu care vrem să împărtășim bunurile noastre.

Papa nostru Francisc, abia numit și cu mari emoții interioare, cu acel con-clav, care s-a exprimat alegându-l, are cheile acelea care, de la Petru în lungul șir al Papilor de-a lungul secolelor, au ajuns până la noi. Nu închid locuințe, casete cu bunuri prețioase, mașini de lux, sunt cheile a căror origine este divină, chei care deschid Împărăția cerurilor și deja, de aici, din istoria noastră, vor să ne amintească nu ceea ce molia și rugina consumă ci ceea ce este nepieritor: Fața lui Dumnezeu.

Acum așteptarea s-a împlinit, cunoaștem numele de origine și numele pe care a voit să-l aleagă pentru a califica tot timpul care-i este dăruit pentru pontificatul său, deci în simbol găsim marele mesaj al lui Francisc: pace și unitate, în Biserică, în omenire, în inimile tuturor. Cheile sunt în mâinile sale.

Ce anume ne așteptăm de la Papa? Pur și simplu totul. Fără excepții.

Toată și în întregime ascultarea Cuvântului.

Toată și în întregime anunțarea Veștii Bune.

Toată și în întregime dorința de mântuire pentru toți.

Toată și în întregime angajarea pentru pacea între popoare.

Toată și în întregime ușurarea strigătului săracilor, al celor marginalizați, al celor asupriți.

Din partea noastră nu va putea decât să fie un răspuns zilnic că acel "Totul și în întregime" să devină pâine de toate zilele, angajare de răspuns efectiv și constructiv, ascultând și punând în practică asemenea celui care, deși rămânând pur și simplu persoană umană, a fost investit cu o misiune mare care poate să devină ușoară numai prin harul lui Dumnezeu și prin ajutorul nostru, cu rugăciune intensă și colaborare reală.

Dincolo de orice simțire personală, de orice idee, pentru cel care crede un aspect este fundamental și este cel al credinței care, pe fața Papei Francisc, ne face să vedem Fața Lui Isus Cristos care conduce turma sa în meandrele devenirii.

Duhul uimește pentru că indică acele căi care nu sunt căile voastre, tocmai pentru a-i induce pe credincioși și pe gânditori, întreaga omenire, să abandoneze scheme de existență legate de ceea ce este neînsemnat, trecător, pentru a ne îndrepta spre o concepție despre viață care să păstreze mereu sensul și gustul pelerinajului.

Entuziasmul pornirii, mulțimea care aplaudă va trebui să se traducă în atitudini și opțiuni foarte precise dacă va voi să răspundă, împreună, la Cuvântul evanghelic și să-l facă să devină dar pentru toți căutătorii de Dumnezeu, fie că sunt conștienți sau inconștienți.

Oricare ar fi evenimentele care vor marca pontificatul Papei Francisc, bărcii lui Petru nu-i va lipsi un cârmaci care se știe al doilea, pentru că primul este, mereu și oricum, Cristos Domnul, Înviat.

* * *

Papa Francisc

Este argentinianul Jorge Mario Bergoglio

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, S.I., arhiepiscop de Buenos Aires (Argentina), Ordinariuspentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina și care n-au Ordinarius de rit propriu, s-a născut la Buenos Aires la 17 decembrie 1936. A studiat și a luat diploma de tehnician chimist, dar apoi a ales preoția și a intrat în seminarul din Villa Devoto. La 11 martie 1958 a trecut la noviciatul Societății lui Isus, a făcut studii umaniste în Chile și în 1963, întorcându-se la Buenos Aires, a obținut doctoratul în filozofie la Facultatea de Filozofie din Colegiul Maxim "San José" din San Miguel.

Între 1964 și 1965 a fost profesor de literatură și de psihologie în colegiul Neprihănitei din Santa Fe, iar în 1966 a predat aceleași materii în colegiul Mântuitorului din Buenos Aires.

Între 1967-1970 a studiat teologia la Facultatea de Teologie din Colegiul Maxim "San José" din San Miguel, unde a obținut doctoratul.

La 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot.

În 1970-1971 a făcut al treilea probandat la Alcalá de Henares (Spania) și la 22 aprilie 1973 a depus voturile perpetue.

A fost maestru de novici la Villa Barilari, San Miguel (1972-1973), profesor la Facultatea de Teologie, Consultant al Provinciei și Rector al Colegiului Maxim. La 31 iulie 1973 a fost ales provincial de Argentina, funcție pe care a exercitat-o timp de șase ani.

Între 1980 și 1986 a fost rector al Colegiului Maxim și al Facultăților de Filozofie și Teologie din aceeași Casă și paroh la parohiei Patriarhului San José, în dieceza de San Miguel.

În martie 1986 a mers în Germania pentru a termina teza sa de doctorat; apoi superiorii l-au destinat la colegiul Mântuitorului, de unde a trecut la biserica Societății în orașul Cordoba ca director spiritual și duhovnic.

La 20 mai 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie, același an, a primit în catedrala din Buenos Aires consacrarea episcopală din mâinile cardinalului Antonio Quarracino, ale nunțiului apostolic monseniorul Ubaldo Calabresi și ale episcopului de Mercedes-Lujan, monseniorul Emilio Ogńénovich.

La 3 iunie 1997 a fost numit arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires și la 28 februarie 1998 arhiepiscop de Buenos Aires prin succesiune, la moartea cardinalului Quarracino.

Este autorul cărților: "Meditaciones para religiosos" din 1982, "Reflexiones sobre la vida apostolica" din 1986 și "Reflexiones de esperanza" din 1992.

Este Ordinarius pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina care nu pot avea un Ordinarius de ritul lor. Mare Cancelar al Universității Catolice Argentina.

Raportor General adjunct la a 10-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor (octombrie 2001).

Din noiembrie 2005 până în noiembrie 2011 a fost Președinte al Conferinței Episcopale Argentiniene.

De către fericitul Ioan Paul al II-lea a fost creat și publicat cardinal în consistoriul din 21 februarie 2001, cu titlul "Sfântul Robert Bellarmin".

Este membru:

- al Congregațiilor: pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor; pentru Cler; pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică;

- al Consiliului Pontifical pentru Familie;

- al Comisiei Pontificale pentru America Latină.

(Sursă: www.vatican.va)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat